Μπασκετ

     Η καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα
γιατί είναι ένα θεαματικό παιχνίδι και αποτελεί ευχάριστη απασχόληση για
άτομα κάθε ηλικίας. Είναι ένα ομαδικό άθλημα το οποίο απαιτεί συνεργασία
και σεβασμό στους κανόνες.

Ιστορία της καλαθοσφαίρισης
Η καλαθοσφαίριση επινοήθηκε από τον καναδό καθηγητή Φυσικής
Αγωγής Τζέιμς Νέισμιθ, σε σχολείο της Αμερικής, στο Σπρίνγφιλντ
της Μασαχουσέτης, όταν προσπαθούσε να βρει για τους μαθητές
του ένα παιχνίδι που να παίζεται σε κλειστό γυμναστήριο. Έτσι
η καλαθοσφαίριση πρωτοπαίχτηκε το 1891 σε μια αίθουσα
όπου ο Νέισμιθ είχε κρεμάσει δύο καλάθια στους τοίχους.
Βασικός στόχος του παιχνιδιού ήταν να μπει η μπάλα
μέσα σε αυτά.
Την καλαθοσφαίριση εισήγαγε στη χώρα μας ο
Μάικλ Στεργιάδης το 1919 ο οποίος ήταν μαθητής
του Νέισμιθ στο Σπρίνγφιλντ. Για πρώτη φορά,
το παιχνίδι παρουσιάστηκε και παίχθηκε στη
ΧΑΝ Θεσσαλονίκης.

Το γήπεδο
Το γήπεδο του μπάσκετ έχει διαστάσεις 28 Χ 15 μέτρα. Το ταμπλό συνήθως είναι φτιαγμένο από σκληρό διαφανές πλαστικό. Το καλάθι βρίσκεται σε ύψος 3,05 μέτρα από το έδαφος.

Αριθμός παικτών- σκοπός του παιχνιδιού
Δύο ομάδες από 5 παίκτες η καθεμία προσπαθούν να πετύχουν πόντους στέλνοντας την μπάλα μέσα στο αντίπαλο καλάθι. Νικήτρια είναι η ομάδα που έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του αγώνα. Κάθε καλάθι ισοδυναμεί με δύο πόντους, εφ’ όσον γίνει σουτ μέσα από τη γραμμή των τριών πόντων. Αν το σουτ γίνει έξω από αυτή τη γραμμή, το καλάθι ισοδυναμεί με τρεις πόντους. Κάθε επιτυχημένη ελεύθερη βολή ισοδυναμεί με έναν πόντο. 

Έναρξη του παιχνιδιού και διάρκεια αγώνα
       O αγώνας αρχίζει όταν ο διαιτητής πετάξει την μπάλα ψηλά, στο κέντρο του γηπέδου, ανάμεσα σε δύο αντίπαλους παίκτες, οι οποίοι προσπαθούν να την πιάσουν ή να τη στείλουν σε κάποιο συμπαίκτη τους . Η ομάδα που θα πάρει την μπάλα στην κατοχή της έχει στη διάθεσή της 8 δευτερόλεπτα για να περάσει τη μεσαία γραμμή και συνολικά 24 για να εκδηλώσει επίθεση.Το παιχνίδι παίζεται σε 4 περιόδους των 10 λεπτών. Η διακοπή ανάμεσα στην 1η και την 2η καθώς επίσης ανάμεσα στην 3η και την 4η περίοδο είναι 1 λεπτό, ενώ ανάμεσα στη 2η και την 3η περίοδο υπάρχει ένα διάλειμμα 15 λεπτών. Το χρονόμετρο αρχίζει να λειτουργεί από τη στιγμή που η μπάλα έρθει σε επαφή με κάποιον παίκτη και σταματάει σε κάθε σφύριγμα του διαιτητή.

Παραβάσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού
O παίκτης που έχει στην κατοχή του την μπάλα έχει δικαίωμα να παίξει με ντρίμπλα, πάσα ή σουτ μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Αν περάσει αυτός ο χρόνος, οι διαιτητές καταλογίζουν φάουλ και η μπάλα παραχωρείται στην αντίπαλη ομάδα.
Φάουλ καταλογίζονται επίσης σε βάρος παικτών που χειρίζονται αντικανονικά την μπάλα ή εμποδίζουν τις κινήσεις των αντιπάλων τους.
O παίκτης που θα χρεωθεί με πέντε φάουλ στη διάρκεια του αγώνα αποβάλλεται και τη θέση του παίρνει ένας από τους αναπληρωματικούς.

 

 

Leave a Reply