Εξπρεσιονισμός

Ο Εξπρεσιονισμός αποτελεί καλλιτεχνικό κίνημα της μοντέρνας τέχνης κυρίως της ζωγραφικής, που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, περίπου την περίοδο 1905-1940. Η κλασική φάση του εξπρεσιονιστικού κινήματος εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Ήταν ένας σπουδαίος πρόδρομος για τους καλλιτέχνες του Νεο-Εξπρεσιονισμού της δεκαετίας του 1980, όπως και τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό. Βασικό χαρακτηριστικό των εξπρεσιονιστών καλλιτεχνών ήταν η τάση να παραμορφώνουν την πραγματικότητα στα έργα τους, αδιαφορώντας απέναντι σε μια πιστή και αντικειμενική αναπαράσταση της. Συχνά ο εξπρεσιονισμός διακρίνεται και από μια έντονη συναισθηματική αγωνία, χαρακτηριστικά μάλιστα μπορούμε να πούμε πως ελάχιστα εξπρεσιονιστικά έργα έχουν χαρούμενη διάθεση.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image.jpeg
The Scream, Edvard Munch.

 Οι καλλιτέχνες δεν έχουν ζήσει από κοντά τους πειραματισμούς των Μετεμπρεσιονιστών καλλιτέχνων όπως ο Signac, ο Seurat, ο Van Gogh, o Gauguin ή ο Cezanne. Η απουσία ωστόσο ενός σταθερού καλλιτεχνικού προσανατολισμού, δεν στάθηκε εμπόδιο για τους πρωτοπόρους Εξπρεσιονιστές, που αντλούν στοιχεία και έμπνευση από ζωγράφους των προηγούμενων γενεών.

German Expressionism - German Expressionist Painting

   Από τη ζωγραφική του Ολλανδού Vincent Van Gogh, ο οποίος χρησιμοποιούσε το χρώμα και τη γραμμή συναισθηματικά για να εκφράσει, όπως έλεγε, "τα τρομερά πάθη του ανθρώπου" ή του Σκανδιναβού Edvard Munch στα έργα του οποίου εικονογραφείται με πρωτοτυπία ο ανθρώπινος πόνος και η δυστυχία, μέχρι τον Βέλγο James Ensor με τις σαρκαστικές μάσκες και τις νεκροκεφαλές ή την τέχνη της Αφρικής και της Ωκεανίας, και από τον γκροτέσκο Matthias Grünewald, τα χαρακτικά της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής χαρακτικής του Βορρά, μέχρι τον προσφάτως αναδειχθέντα El Greco, ο οποίος επιμήκυνε τις μορφές των Αγίων προκειμένου να αποδώσει το Πάθος, οι εξπρεσιονιστές αντλούν και ενσωματώνουν ποικίλα στοιχεία στο έργο τους.

Βαν Γκογκ: Η μελαγχολική μορφή του μεταϊμπρεσιονιστή ζωγράφου - Frapress
The Starry Night, Vincent Van Gogh.

Leave a Reply