To σώμα

Σύνθεση του ανθρώπινου σώματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανθρώπινο σώμα συνθέτεται από χημικά στοιχεία όπως το υδρογόνο, το οξυγόνο, ο άνθρακας, το ασβέστιο, και ο φώσφορος[1]. Αυτά, υπάρχουν σε τρισεκατομμύρια κύτταρα και ακυτταρικά στοιχεία του σώματος.

Το ενήλικο σώμα αποτελείται από 60% νερό σε ποσότητα 42 λίτρων υγρών. Αναλυτικότερα, αποτελείται από 19 λίτρα κυτταρικών υγρών που συνίσταται από 3,2 λίτρα πλάσμα του αίματος και 8,4 μεσοκυττάριο υγρό του αίματος, και 23 λίτρα υγρού στο εσωτερικό των κυττάρων[2]. Το περιεχόμενο, η οξύτητα και η σύνθεση του νερού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των κυττάρων διατηρείται αυστηρά. Οι κύριοι ηλεκτρολύτες στο εξωτερικό των κυττάρων είναι το νάτριο και το χλωρίδιο, ενώ στο εσωτερικό των κυττάρων είναι το κάλιο και το φωσφορικό άλας[3].

Κύτταρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σώμα συνίσταται από τρισεκατομμύρια κύτταρα, που είναι τα θεμελιώδεις στοιχεία της ζωής[4]. Στην πλήρη ανάπτυξή του, υπάρχουν κατά προσέγγιση 30[5]-37 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα, μια εκτίμηση που προκύπτει από το σύνολο των κυττάρων που αποτελούν τα όργανα και από τα είδη των κυττάρων. Ακόμη, το σώμα αποτελεί ξενιστή για περίπου τον ίδιο αριθμό μη ανθρώπινων κυττάρων[5], όπως άλλων πολυκύτταρων οργανισμών που ζουν στο γαστρεντερικό σύστημα και στο δέρμα[6]. Το σώμα δεν συνίσταται, όμως, μόνο από κύτταρα. Στα 70 κιλά ενός μέσου ανθρώπινου σώματος, περίπου τα 25 κιλά συγκροτούνται από μη ανθρώπινα κύτταρα ή μη κυτταρικές μορφές, όπως κόκαλα και συνδετικούς ιστούς[5].

Τα κύτταρα λειτουργούν χάρη στο DNA. To DNA βρίσκεται στο πυρήνα του κυττάρου, εκεί μέρη του αντιγράφονται και στέλνονται στο υπόλοιπο κύτταρο μέσω του RNA[3]. To RNA λειτουργεί ώστε να παράγει πρωτεΐνες, οι οποίες είναι βασικές για το κύτταρο, την λειτουργία του και την παραγωγή του. Δεν έχουν, όμως, όλα τα κύτταρα DNA κάποια από αυτά όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια χάνουν τον πυρήνα τους όταν ενηλικιώνονται.

Ιστοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σώμα συγκροτείται από πολλούς διαφορετικούς τύπους ιστών, όπως τα κύτταρα που έχουν συγκεκριμένη λειτουργία. Η επιστήμη που ασχολείται με τους ιστούς ονομάζεται ιστολογία και συχνά η μελέτη γίνεται με τη χρήση μικροσκοπίου. Υπάρχουν τέσσερις ιστοί:

Όργανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όργανα έχουν ως δομικά στοιχεία κύτταρα με συγκεκριμένες ιδιότητες, και βρίσκονται στο εσωτερικό του σώματος. Για παράδειγμα, η καρδιά, οι πνεύμονες και το ήπαρ. Μερικά, όργανα βρίσκονται τοποθετημένα στις κοιλότητες του σώματος, όπως στη κοιλία και στα πλευρά.

Συστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρδιαγγειακό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάγραμμα ανθρώπινης καρδιάς

Το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελείται από την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδές αγγείο). Η καρδιά ωθεί την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο λειτουργεί ως "μέσο μεταφοράς" τροφοδοτώντας το σώμα με οξυγόνο, θρεπτικές ουσίες, ανοσοποιητικά κύτταρα, ορμόνες και περιττά στοιχεία από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Το αίμα, ακόμη, μεταφέρει τα κύτταρα από τους ιστούς στα αιμοφόρα αγγεία και πίσω, στη σπλήνα και στο μυελό των οστών.[7]

Πεπτικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάγραμμα πεπτικού συστήματος

Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από το στόμα (τη γλώσσα και τα δόντια), τον οισοφάγο, το στομάχι (γαστρεντερικό σύστημα, παχύ και λεπτό έντερο, και ορθός), όπως και το ήπαρ, το πάγκρεας, τη χολή, και τους σιελογόνους αδένες. Μετατρέπει το φαγητό σε μικρά, θρεπτικά, και μη τοξικά μόρια ώστε να διανεμηθεί και να απορροφηθεί από το σώμα. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  «Do You Know the Elements that Make Up Your Body?»ThoughtCo. Ανακτήθηκε στις 2017-03-22.
  2.  «Fluid Physiology: 2.1 Fluid Compartments»www.anaesthesiamcq.com. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2017.
  3. ↑ Άλμα πάνω, στο:3,0 3,1 Ganong's Review of Medical Physiology. 2016. ISBN 978-0-07-182510-8. Check |isbn= value: invalid character (βοήθεια).
  4.  «The Cells in Your Body - Science NetLinks»sciencenetlinks.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2017.
  5. ↑ Άλμα πάνω, στο:5,0 5,1 5,2 Sender, Ron; Fuchs, Shai; Milo, Ron (2016-01-06). «Revised estimates for the number of human and bacteria cells in the body» (στα αγγλικά). bioRxiv: 036103. doi:10.1101/036103.
  6.  Fredricks, David N. (2001-12-01). «Microbial Ecology of Human Skin in Health and Disease»Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings 6 (3): 167–169. doi:10.1046/j.0022-202x.2001.00039.x.
  7.  «Cardiovascular System / Introduction to the Cardiovascular System». 2 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2017.
  8.  «The Digestive System & How it Works | NIDDK» (στα αγγλικά). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Ανακτήθηκε στις 2017-03-22.

Leave a Reply