Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα

Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα (αγγλ.: Diary Of A Wimpy-Kid) είναι ένα μυθιστόρημα ρεαλιστικής φαντασίας και αποτελεί το πρώτο βιβλίο της σειράς βιβλίων Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα, γραμμένο από τον Τζεφ Κίνι ο οποίος επίσης το εικονογράφησε. Το βιβλίο αφηγείται την ζωή ενός παιδιού ονόματι Γκρεγκ Χέφλι που πηγαίνει στο γυμνάσιο και αλλάζουν όλες οι συνήθειες που είχε πριν πάει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Amulet Books, ενώ στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Diary of a wimpy kid 1greek.jpg

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Μια μέρα θα γίνω διάσημος!Αλλά για την ώρα είμαι ακόμη στο γυμνάσιο μαζί με ένα μάτσο βλαμμένους." Το να είσαι μικρός είναι φρίκη ώρες ώρες. Και κανένας δεν το γνωρίζει καλύτερα από τον Γκρεγκ Χέφλι που βρίσκεται ξαφνικά στο γυμνάσιο, όπου μικροκαμωμένα πιτσιρίκια μοιράζονται τους διαδρόμους του σχολείου με μαντραχαλάδες, οι οποίοι έχουν κιόλας αρχίσει να ξυρίζονται. Στο Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα, ο συγγραφέας και εικονογράφος Τζεφ Κίνι μας συστήνει έναν απροσδόκητο ήρωα. Και όπως γράφει κι ο Γκρεγκ στο ημερολόγιό του: Μην περιμένετε να δείτε τίποτε "Αγαπημένο μου ημερολόγιο", αυτό, και "Αγαπημένο μου ημερολόγιο", εκείνο, εντάξει; Ευτυχώς για εμάς, αυτό που ο Γκρεγκ λέει πως δε θα το κάνει και αυτό που, τελικά, κάνει είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004, η ιστοσελίδα FunBrain και ο Jeff Kinney κυκλοφόρησαν την online εκδοχή του Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα, με 217 σελίδες. Στον δικτυακό τόπο γινόντουσαν καθημερινά αναρτήσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2005. Το βιβλίο έγινε αμέσως επιτυχία και η ηλεκτρονική έκδοση έλαβε περίπου 20 εκατομμύρια προβολές ως το 2007. Πολλοί διαδικτυακοί αναγνώστες ζήτησαν μια τυπωμένη έκδοση. Ο Jeff Kinney συμφώνησε και το 2007, τo Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα δημοσιεύτηκε έντυπα.

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς ημερολόγιο ενός σπασίκλα, ενώ το επόμενο είναι Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα: Ο Ρόντρικ δεν παίζεται.

Συνέντευξη στον συγγραφέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια συνέντευξη στον συγγραφέα της σειράς, Jeff Kinney, δήλωσε την προέλευση της σειράς Ημερολόγιο ενός σπασίκλα, " ήθελα να γράψω μια ιστορία για τα αστεία μέρη που συναντάς κατά την διάρκεια που μεγαλώνεις και κανένα από τα σοβαρά πράγματα. Είχα μια αρκετά συνηθισμένη παιδική ηλικία, αλλά είχα και πολλά χιουμοριστικά πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της. Έτσι, αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο για το τι ήταν πραγματικά να είσαι ένα παιδί, ή τουλάχιστον ό,τι ήταν για μένα ".

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο της σειράς, κέρδισε το βραβείο Blue Peter Book Award 2012, το οποίο την απονομή του την έδειξε ζωντανά το British kids channel CBBC, στις 1 Μαρτίου 2012.

Ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τo βιβλίο της σειράς έχει βγει και στον κινηματογράφο από την 20th Century Fox. Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει σε DVD και BLUE-RAY από την ODEON. Και πρωταγωνιστούν οι Zachary Gordon, Robert Capron,Steve Zahn,Rachael Harris και Devon Bostick.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] 

Εκδόσεις Ψυχογιός

Leave a Reply