Ελληνικά

φαγητο

Η τροφή είναι οποιαδήποτε ουσία  που καταναλώνεται για να παρέχει διατροφική υποστήριξη σε έναν οργανισμό. Η τροφή είναι συνήθως φυτικής, ζωικής ή βακτηριακής προέλευσης και περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες ή μέταλλα. Η ουσία των συστατικών απορροφάται από έναν οργανισμό και εξομοιώνεται από τα κύτταρα του οργανισμού προκειμένου να του προσφέρει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία για την αναπλήρωση ενέργειας ή ουσιών που αναλώθηκαν και να εξασφαλισθεί η ανάπτυξη και η επιβίωσή του. Διαφορετικά είδη ζώων έχουν διαφορετικά διατροφικές συμπεριφορές που ικανοποιούν τις ανάγκες των μοναδικών μεταβολισμών τους και συχνά εξελίχθηκαν για να καλύψουν μια συγκεκριμένη οικολογική θέση σε συγκεκριμένα γεωγραφικά πλαίσια.

Οι άνθρωποι είναι παμφάγοι και εξαιρετικά προσαρμόσιμοι για να λαμβάνουν τροφή σε πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα. Ιστορικά, οι άνθρωποι εξασφάλισαν τα τρόφιμα μέσω δύο βασικών μεθόδων: το κυνήγι και τη συλλογή και τη γεωργία. Καθώς οι γεωργικές τεχνολογίες αναπτύχθηκαν, οι άνθρωποι ioθέτησαν τον τρόπο ζωής της γεωργίας με δίαιτες που διαμορφώνονταν από το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν. Οι γεωγραφικές και πολιτιστικές διαφορές έχουν οδηγήσει στη δημιουργία πολλών κουζινών και μαγειρικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας γκάμας συστατικών, βοτάνων, μπαχαρικών, τεχνικών και πιάτων. Καθώς οι πολιτισμοί αναμίχθηκαν μέσω εξελίξεων όπως το διεθνές εμπόριο και η παγκοσμιοποίηση, τα συστατικά έχουν γίνει ευρύτερα διαθέσιμα πέρα ​​από τη γεωγραφική και πολιτιστική τους προέλευση, δημιουργώντας μια κοσμοπολίτικη ανταλλαγή διαφορετικών παραδόσεων και βασικών τροφίμων.

Σήμερα, η πλειονότητα του συνεχώς αυξανομένου πληθυσμού παγκοσμίως προμηθεύεται τρόφιμα από τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία τα παράγει με χρήση της εντατικής γεωργίας και τη διανέμει μέσω σύνθετων συστημάτων επεξεργασίας τροφίμων και διανομής τροφίμων. Αυτό το σύστημα συμβατικής γεωργίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα τροφίμων και γεωργίας είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στην κλιματική αλλαγή, που ευθύνεται για το 37% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον άνθρακα στα συστήματα τροφίμων και τα απόβλητα τροφίμων είναι σημαντικά μέτρα μείωσης στην παγκόσμια αντίδραση στην κλιματική αλλαγή.

Το σύστημα τροφίμων έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα άλλων κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων όπως: την βιωσιμότητα, την βιολογική ποικιλομορφία, την οικονομία, την αύξηση του πληθυσμού, την παροχή νερού και την πρόσβαση σε τρόφιμα. Το δικαίωμα στη διατροφή είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που απορρέει από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR), αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα σε ένα κατάλληλο επίπεδο διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς τροφής», καθώς και το «θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας από την πείνα». Λόγω αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί συχνά προτεραιότητα διεθνή δραστηριότητα πολιτικής. Για παράδειγμα, ο στόχος της αειφόρου ανάπτυξης «Μηδενική πείνα» προορίζεται για την εξάλειψη της πείνας έως το 2030. Η ασφάλεια των τροφίμων παρακολουθούνται από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση για την Προστασία των Τροφίμων, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας και Διεθνές Συμβούλιο Πληροφόρησης Τροφίμων, και υπόκεινται συχνά σε εθνικούς κανονισμούς από ιδρύματα, όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Λατρεμένη παραδοσιακή φασολάδα, το εθνικό μας φαγητό! | Caruso.gr

Τα ζώα χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα είτε άμεσα είτε έμμεσα από τα προϊόντα που παράγουν. Το κρέας είναι ένα παράδειγμα ενός άμεσου προϊόντος που λαμβάνεται από ένα ζώο, το οποίο προέρχεται από μυϊκά συστήματα ή από όργανα (εντόσθια).

Τα τρόφιμα που παράγονται από ζώα περιλαμβάνουν γάλα που παράγεται από μαστικούς αδένες, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις πίνεται ή μεταποιείται σε γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, βούτυρο κ.λπ.). Επιπλέον, τα πουλιά και άλλα ζώα γεννούν αυγά, τα οποία τρώγονται συχνά και οι μέλισσες παράγουν μέλι, το μειωμένο νέκταρ από λουλούδια, είναι ένα δημοφιλές γλυκαντικό σε πολλές κουλτούρες.[12]

Ορισμένοι πολιτισμοί και άνθρωποι δεν καταναλώνουν κρέας ή προϊόντα ζωικής τροφής για πολιτιστικούς, διαιτητικούς, υγειονομικούς, ηθικούς ή ιδεολογικούς λόγους. Οι χορτοφάγοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα τρόφιμα από ζωικές πηγές σε διάφορους βαθμούς. Οι χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν ή εμπεριέχουν συστατικά από ζωική πηγή.

 

 

Τελικά πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε; | in.gr

μπαμπης 2

μπαμπης

γεια