Τι είναι το Blog;

Τι είναι η εφαρμογή e-me blogs

Τα "e-me blogs" είναι η εφαρμογή της e-me για τη δημιουργία και τη διαχείριση ιστολογίων. Αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο σύνθεσης και διαχείρισης περιεχομένου. Βασίζεται στο ανοικτού κώδικα περιβάλλον WordPress.

Τα ιστολόγια είναι ανοιχτά και δημόσια σε όλους, ακόμη και σε όσους δεν είναι μέλη της e-me. Αποτελούν έτσι το εργαλείο της e-me για την προβολή και ανάδειξη της δουλειάς μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών ή σχολείων, έξω από την e-me. Μπορούν επομένως να λειτουργήσουν ως ένα ανοικτό περιβάλλον για τη διακίνηση ιδεών, καλών πρακτικών, τον διαμοιρασμό και την συν-οικοδόμηση νέας γνώσης.

Τα "e-me blogs" διατίθενται σε δύο μορφές: "e-me blogs" μέλους (ιστολόγιο χρήστη) και e-me blogs Κυψέλης (ιστολόγιο Κυψέλης).

  • Το "ιστολόγιο χρήστη" αποτελεί το προσωπικό ιστολόγιο ενός μαθητή, μιας μαθήτριας ή ενός εκπαιδευτικού. Συντάκτης/ διαχειριστής είναι μόνο ο δημιουργός του. Αξιοποιείται ως εργαλείο για ανάδειξη των σκέψεων, απόψεων, ιδεών και επιτευγμάτων του/της. Το "ιστολόγιο χρήστη" είναι προ-εγκατεστημένο και διαθέσιμο στον κεντρικό χώρο εργασίας κάθε μέλους της e-me.
  • Το "ιστολόγιο Κυψέλης" αποτελεί το συνεργατικό ιστολόγιο των μελών μιας Κυψέλης. Συντάκτες είναι τα μέλη μιας Κυψέλης. Αποτελεί ένα εργαλείο για ανάδειξη της δουλειάς ολόκληρης της Κυψέλης. Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί έχουν τα ίδια δικαιώματα και μπορούν ισότιμα να έχουν ρόλο διαχειριστή ή συντάκτη/αρθρογράφου στα ιστολόγια μιας Κυψέλης.
    Στις δημόσιες Κυψέλες, το "ιστολόγιο Κυψέλης" είναι προ-εγκατεστημένο. Για την εμφάνιση του ιστολογίου στις ιδιωτικές Κυψέλες, απαιτείται να γίνει εγκατάσταση της εφαρμογής "e-me blogs Κυψέλης" μέσα από το από το αποθετήριο εφαρμογών (e-me store) της Κυψέλης.

Ένα ιστολόγιο απαρτίζεται από ποικίλες καταχωρίσεις που έχουν τη μορφή άρθρων. Τα άρθρα οργανώνονται και ταξινομούνται χρονολογικά και θεματικά και καταχωρίζονται σε σελίδες. Το περιεχόμενο ενός άρθρου αποτελείται από πολυτροπικό κείμενο, δηλ. γραπτό κείμενο εμπλουτισμένο με αρχεία ήχου / εικόνας, φωτογραφίες, βίντεο και πολυμεσικό περιεχόμενο. Στο περιβάλλον ενός ιστολογίου συχνά προστίθενται σύνδεσμοι από εξωτερικές πηγές, με περιεχόμενο σχετικό με το θέμα του εκάστοτε ιστολογίου.

Πώς χρησιμοποιώ την εφα

2 Comments on “Τι είναι το Blog;

Leave a Reply