Loading...
Τεχνολογία

Διαδίκτυο : φίλος ή εχθρός;

Το διαδίκτυο από τότε που ήρθε στις ζωές μας έχει αλλάξει πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Έχει κάνει τη ζωή μας πιο άνετη αλλά έχει δημιουργήσει και πολλά προβλήματα. Το Διαδίκτυο σχεδιάστηκε για ενήλικες, αλλά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από παιδιά και η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει όλο και περισσότερο τη ζωή και το μέλλον τους.

Η χρήση του διαδικτύου έχει πολλά οφέλη. Η μεγάλη ποσότητα διαθέσιμης πληροφορίας αλλά και η ταχύτητά του το κάνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Με τα ηλεκτρονικά μηνύματα μπορείς να στείλεις μηνύματα πολύ γρήγορα κι εκεί που θα έπαιρνε μέρες για να λάβει κάποιος το μήνυμά σου πλέον γίνεται σε δευτερόλεπτα. Μπορείς ακόμα να μαθαίνεις τις ειδήσεις πολύ γρήγορα αλλά και να βρεις όποια πληροφορία θέλεις, άμεσα. Έχεις πρόσβαση σε πολλά μέσα ενημέρωσης και μπορείς να συγκρίνεις τις πληροφορίες.  Έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως η εκπαίδευση κι οι δουλειές μας, διευκολύνοντας πολλές εργασίες. Μπορούμε να διαφημίσουμε ένα προϊόν, να πληρώσουμε λογαριασμούς αλλά και να πουλήσουμε προϊόντα με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τέλος, με τις διάφορες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να διευκολυνθείς ώστε να κοινωνικοποιηθείς με άτομα όταν μένεις σε απομακρυσμένα μέρη. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με πολύ μικρό κόστος κι έτσι επωφελούνται όλοι οι άνθρωποι, ακόμα κι αυτοί με χαμηλό εισόδημα.

Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη διάδοση του διαδικτύου έχει φέρει στην επιφάνεια πολλά προβλήματα που δημιουργεί. Αρχικά μέσα στις ιστοσελίδες υπάρχει, εκτός από τις χρήσιμες πληροφορίες, πολύ ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως ρατσιστικό περιεχόμενο, προώθηση βίας και τυχερών παιχνιδιών. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα ανεπιθύμητα μηνύματα που περιέχουν διαφημίσεις αμφίβολων προϊόντων, οικονομικών υπηρεσιών, πορνογραφικού υλικού κ.ά. Συχνό φαινόμενο είναι και η αποπλάνηση μέσω ανώνυμων μηνυμάτων με σκοπό την σεξουαλική παρενόχληση ή και τον εκφοβισμό με επαναλαμβανόμενα επιθετικά μηνύματα. Αναφέραμε ότι τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν στην κοινωνικοποίηση αλλά η χρήση υπολογιστή μπορεί να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα, αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο, τη φύση κι όλα αυτά που μας περιβάλλουν. Η ψυχαγωγία στο διαδίκτυο κρύβει μεγάλους κινδύνους για την ψυχική μας υγεία. Αυτά μπορεί να προκύψουν από την παράλογη χρήση βίαιων παιχνιδιών αλλά και την παθολογική χρήση του ηλεκτρονικού τζόγου, με αρνητικά αποτελέσματα στην προσωπική ζωή των ατόμων που τα θίγονται. Το διαδίκτυο δε κρύβει προβλήματα μόνο για εμάς αλλά και για τις συσκευές μας. Πολλές φορές προγράμματα που κατεβάζουμε μας βλάπτουν επειδή περιέχουν κρυμμένο κακόβουλο λογισμικό που καταστρέφει τις συσκευές μας και σε πολλές περιπτώσεις υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο του εθισμού στο διαδίκτυο χωρίς όμως ακόμα οι μελέτες να έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Οι αυξημένες ανάγκες για χρήση που διαδικτύου μας κάνουν να περνούμε πολλές ώρες στην οθόνη με αποτέλεσμα να εθιζόμαστε.

Το διαδίκτυο μπορεί να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε αλλά μπορεί και να μας βλάψει αν δεν είμαστε προσεκτικοί με την χρήση του. Όπως στην καθημερινότητά μας έχουμε συγκεκριμένα όρια και τρόπους για να κάνουμε κάθε δραστηριότητα, έτσι και στο διαδίκτυο πρέπει να ακολουθούμε αυτόν τον τρόπο. Αν ξεφύγουμε και ξεπεράσουμε τα όρια οποιαδήποτε ευκολία μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα, ακόμα και στον πραγματικό κόσμο. Όπως όλες μας οι επιθυμίες πρέπει να έχουν όρια έτσι πρέπει να γίνει κι εδώ.

Leave a Reply