Εκτέλεση
Για τα σπιτικά σουβλάκια με πίτα
Περνάμε το κρέας σε ξυλάκια για σουβλάκια. Τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ βαθύ και στενό. Αφού μαρκάρουμε τα σουβλάκια στη σχάρα, τα βουτάμε στη μαρινάδα. Τα αφήνουμε να σταθούν το λιγότερο για 20′, τα ξαναβάζουμε στη φωτιά και ολοκληρώνουμε το ψήσιμό τους για λίγα επιπλέον λεπτά.
Ψήνουμε τις πίτες, τις γεμίζουμε με τα ζουμερά καλαμάκια και μια γενναία δόση τζατζίκι λαχανικών. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και απολαμβάνουμε αμέσως.
Για τις πίτες σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την παρακάτω συνταγή μου για σπιτικές πίτες για σουβλάκι.
Για το τζατζίκι λαχανικών
Αποφλοιώνουμε τη ντομάτα και την κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και κρατάμε μόνο τη σάρκα της. Την ψιλοκόβουμε και την αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζει καλά.
Τρίβουμε το αγγούρι με την φλούδα του και το κολοκύθι. Τα αλατίζουμε κι αφήνουμε σε σουρωτήρι να μαραθούν για λίγα λεπτά. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ.
Τρίβουμε το καρότο και ψιλοκόβουμε το αβοκάντο, προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, τα βότανα, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σχεδόν να λιώσει το αβοκάντο. Παγώνουμε καλά το ιδιαίτερο και υπέροχο αυτό τζατζίκι. Συνοδεύει τέλεια όλα τα ψητά κρέατα και πουλερικά.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Είναι η ώρα να απομυθοποιήσουμε το σουβλάκι. Πρόκειται για ένα απόλυτο ισορροπημένο γεύμα που μπορεί να μας δώσει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Κάντε το δικό σας σπιτικό σουβλάκι, με τα αγνά υλικά που ξέρετε κι απογειώστε τη διατροφική αξία του γεύματος σας. Χρησιμοποιήστε στήθος κοτόπουλο για περισσότερο light εκδοχή. Επίσης να θυμάστε ότι το σουβλάκι αποτελεί ένα εξαιρετικό «όχημα» για να εισάγετε στη δίαιτά σας λαχανικά που δε συνηθίζετε. Το γιαούρτι μας δίνει προβιοτικά που συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη σωστή λειτουργιά του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού. Το καρότο, αβοκάντο, κολοκύθι, καρότο μας δίνουν φλαβονοειδή που ενισχύουν τη δράση των ουδετερόφιλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (αποτελούν τη δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα μακροφάγα κύτταρα των ιστών), ενώ παράλληλα φαίνεται να ισχυροποιούν τη δράση της βιταμίνης C.«.
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
1 comments
Ωραίο το άρθρο σου!