Εύκολη συνταγή για καριόκες με τσουρέκι και ζαχαρούχο. Αξιοποιήστε το μπαγιάτικο τσουρέκι που περίσσεψε καθώς και τα σοκολατένια αυγά φτιάχνοντας αυτό το φανταστικό γλυκό κέρασμα!
Εκτέλεση
Για τις καριόκες με τσουρέκι που περίσσεψε, χρειαζόμαστε το μπαγιάτικο τσουρέκι που έχει λίγο ξεραθεί. Το φρέσκο μαλακό τσουρέκι δεν ενδείκνυται για αυτή τη συνταγή.
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και όταν φτάσει στο σημείο βρασμού τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήνουμε για 1 λεπτό.
Μετά ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη γκανάζ.
Αλέθουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι στο μπλέντερ.
Ψιλοκόβουμε το καρύδι στο μπλέντερ.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, τη λιωμένη σοκολάτα (γκανάζ), το κονιάκ και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα σαν ζύμη. Το μείγμα πρέπει να πλάθεται σε ρολό. Αν είναι πολύ μαλακό, βάλτε το λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί να γίνει σαν πλαστελίνη. Μόλις κρυώσουν τα υλικά θα σφίξει.
Βάζουμε το μείγμα για τις καριοκες με τσουρέκι σε μεμβράνη κουζίνας, δίνοντάς του σχήμα μωσαϊκού.
Ρολάρουμε τη μεμβράνη να γίνει το σχήμα κυλινδρικό.
Τυλίγουμε σφιχτά το ρολό και το παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξει περίπου για 2 ώρες.
Αφού σφίξει, το βγάζουμε από τη μεμβράνη και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 10 φέτες του 1 εκατοστού.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την διατηρούμε ζεστή πάνω στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά πάντα. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για να λιώσετε σωστά την κουβερτούρα.
Μια μια καριόκα, τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.
Με δυο πιρούνια βγάζουμε μια μια τις καριόκες σε σχάρα ή σε αντικολλητικό χαρτί να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.
Διατηρούνται στο ψυγείο και είναι φανταστικές.
Λίγα μυστικά για τις θεϊκές μου καριόκες με τσουρέκι και όχι μόνο!
Μπορείτε αντί για καρίοκες με τσουρέκι, να φτιάξετε και καριόκες με μπαγιάτικο ψωμί, κέικ, φρυγανιές, μπισκότα κλπ. Δείτε εδώ τη συνταγή μου για καριόκες με μπαγιάτικο κέικ που περίσσεψε.
Αντί για κουβερτούρα αξιοποιήστε τα Πασχαλινά σοκολατένια αυγά που περίσσεψαν.
Το καρύδι μην το κάνετε σκόνη. Απλά κόψτε το στο μπλέντερ με διακοπτόμενη λειτουργία ώστε να μην γίνει σκόνη. Να έχει κομματάκια ψιλά.
1 σχόλιο
Ωραίο το άρθρο σου!