ταξίδι στην Ρώμη

Η Ρώμη (ιταλικάRoma) είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας και μία ειδική κοινότητα (ονόματι Comune di Roma Capitale). Είναι επίσης πρωτεύουσα της περιφέρειας του Λατίου. Με 2.874.605 κατοίκους σε 1.287,36 τ. χλμ. είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πληθυσμό εντός των ορίων της πόλης. Είναι το κέντρο της μητροπολιτικής περιοχής της Ρώμης, η οποία έχει πληθυσμό 4,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Ρώμη βρίσκεται στο κεντροδυτικό τμήμα της Ιταλικής χερσονήσου, στο Λάτιο, κατά μήκος του Τίβερη. Το Βατικανό είναι ανεξάρτητη χώρα εντός των ορίων της πόλης της Ρώμης, το μόνο υπάρχον παράδειγμα χώρας μέσα σεόλη: γι' αυτό το λόγο η Ρώμη ορίζεται συχνά ως πρωτεύουσα δύο κρατών[2][3].

Η Ρώμη είναι πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, στον πολιτισμό και στις τέχνες. Γι' αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της και επειδή απο την αρχή της ίδρυσης της πόλης, μέχρι σήμερα παρέμεινε ως πρωτεύουσα, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «Αιώνια Πόλη». Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980.

εγώ πάντως θα σας πρότεινα να πάτε στην Ρώμη γιατί είναι μια πολύ όμορφη πόλη  με πολλά μνημεία και μεγάλη ιστορία .

Ρώμη: Ο Νίκος Κοκλώνης στην «Αιώνια Πόλη»https://https://i1.prth.gr/images/963x541/files/2018-06-01/Fontana_di_Trevi.jpgblogs.e-me.edu.gr/a402461/wp-admin/post-new.phε

Leave a Reply