ΛΟΙΝΤΑΡΙ:ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το λιοντάρι (Panthera leo - Πάνθηρας ο λέων) ανήκει στο γένος Panthera της οικογένειας των Αιλουριδών. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αιλουροειδές μετά την τίγρη που υπάρχει σήμερα. Λιοντάρια σε άγρια κατάσταση υπάρχουν πλέον στην Υποσαχάρια Αφρική και στην Ασία που έχει μείνει ένας πληθυσμός στη βορειοδυτική Ινδία και κινδυνεύει άμεσα από αφανισμό ενώ έχει εξαφανιστεί από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ασία στα ιστορικά χρόνια. Βρίσκονταν στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, μεγάλο μέρος της Ευρασίας από την δυτική Ευρώπη έως την Ινδία, και στην Αμερική από το Γιούκον έως το Περού.

Το λιοντάρι έχει δυνατά πόδια, ισχυρό σαγόνι και κυνόδοντες 8 εκατοστών, ενώ μπορεί να σκοτώσει μεγάλα θηράματα.Το κρανίο του λιονταριού είναι παρόμοιο με της τίγρης. Το χρώμα του λιονταριού ποικίλει από ελαφριά ωχροκίτρινη απόχρωση έως κιτρινωπό, κοκκινωπό ή βαθύ ωχρώδες καφέ. Το κάτω μέρος του είναι εν γένει πιο ανοιχτόχρωμο και η φούντα της ουράς μαύρη. Το βάρος των ενήλικων λιονταριών κυμαίνεται μεταξύ 150 και 250 κιλά για τα αρσενικά και 120-180 κιλά για τα θηλυκά.

Ένα ενήλικο λιοντάρι έχει τόσο ισχυρό βρυχηθμό  που συχνά μπορεί να ακουστεί περισσότερο από λίγα μίλια μακριά. Το λιοντάρι χρησιμοποιεί βρυχηθμό του να καλέσει  άλλα λιοντάρια, αλλά τον χρησιμοποιεί και ως άμυνα από τον κίνδυνο που πλησιάζει.

Διάρκεια ζωής: Το αρσενικό λιοντάρι ζει μόνο 8 χρόνια περίπου, ενώ έχουν καταγραφεί θηλυκά που έχουν ζήσει μέχρι και 20 χρόνια στην άγρια ​​φύση. Τα λιοντάρια έχουν την τάση να παραμείνουν σε ομάδες των είκοσι περίπου ατόμων, αλλά μόνο ένα είναι αρσενικό. Τα λιοντάρια στη φύση ζουν περίπου 10-14 χρόνια, ενώ σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν πάνω από 20 χρόνια. Σε άγρια κατάσταση τα αρσενικά σπανίως ζουν πάνω από 10 χρόνια, καθώς οι τραυματισμοί από τις συνεχόμενες μάχες με αντίπαλα αρσενικά μειώνουν δραστικά τη μακροζωία τους.

Τροφή: Το λιοντάρι έχει τη φήμη του βασιλιά των ζώων ως το πιο αιμοβόρο ζώο,αν και στην πραγματικά τρώει κάθε 3 με 4 ημέρες.
ΠΗΓΗ:https://liontari.weebly.com/phiupsilonsigmaiotakappaalpha-chialpharhoalphakappatauetarhoiotasigmatauiotakappaalpha.html

Leave a Reply