Γειά σας blog friends μου😀😀! Σήμερα σκέφτηκα να σας πω μια συνταγή για cupcakes🧁.
Τα πιο αφράτα και ζουμερά cupcakes, και μια εύκολη συνταγή με όλα τα μυστικά, για το σωστό ψήσιμο και τη διατήρησή τους
Υλικά Συνταγής
- 1/3 φλ. σπορέλαιο
- 60 γραμ. βούτυρο μαλακό
- 2 πρέζες αλάτι
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- 1½ κ.γλ. βανίλια υγρή
- 2 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
- 1/2 φλ. ξινόγαλο (κεφίρ ή γιαούρτι σε θερμ. δωμ.)
- Στερεά υλικά
- 1½ φλ. αλευρι γ. ο. χ.
- 1-1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
-
1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
Εκτέλεση
Για τα πιο αφράτα ζουμερά cupcakes με τη σωστή υγρασία, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς °C στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.
Σε μια φόρμα με θήκες μάφιν, στρόνουμε χαρτάκια για cupcakes. Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν και σόδα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός το μαλακό βούτυρο με το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι, για 1′ σε μεσαία ταχύτητα, να κρεµώσουν και να αφρατέψουν. Θα γίνει μια αχνοκίτρινη κρέμα και θα λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, την βανίλια και το ξινόγαλο. Χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά και με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε τα υλικά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κανάτα, ώστε να γεμίσουμε εύκολα τις θήκες και να μη λερωθούν τα χαρτάκια cupcakes.
Ισομοιράζουμε το μείγμα και γεμίζουμε τα φορμάκια κατά τα 3/4, όχι παραπάνω. Τα cupcakes φουσκώνουν αρκετά και μετά το ψήσιμο θα έχουν καλύψει όλη τη θήκη.
Με προσοχή τα βάζουμε στο ζεστό φούρνο και ψήνουμε για 15-18΄. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν, μπήγουμε στο κέντρο οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει στεγνή από ζύμη, τότε είναι έτοιμα.
Αφήνουμε να σταθούν για 5´ στη φόρμα κι έπειτα τα βάζουμε σε σχάρα με προσοχή, για να κρυώσουν τελείως.
Αν μείνουν παραπάνω στη φόρμα, συνεχίζουν να ψήνονται και θα βγουν στεγνά στο τέλος.
Γαρνίρουμε με βουτυρόκρεμα ή όποιο frosting μας αρέσει.
Μυστικά για αφράτα ζουμερά cupcakes
Για να φτιάξετε τα πιο εύκολα, αφράτα και ζουμερά cupcakes με την τέλεια υφή και γεύση, δώστε μεγάλη σημασία σε αυτά τα μυστικά που σας έχω πιο κάτω και όλοι θα σας δίνουν συγχαρητήρια.
•Διατήρηση και συντήρηση cupcakes
Τα cupcakes είναι ένα γλυκό, που είναι καλύτερα να τρώγεται την ημέρα που το φτιάχνετε όσο είναι πάρα πολύ φρέσκο. Μπορείτε να διατηρήσετε τα cupcakes χωρίς να βάλετε τη βουτυρόκρεμα, για τρεις ημέρες στον πάγκο της κουζίνας, κλεισμένα αεροστεγώς μέσα σε ένα μπολ. Μπορείτε να τα διατηρήσετε για περίπου μια εβδομάδα στο ψυγείο σας κλεισμένα αεροστεγώς μέσα σε μπολ με καπάκι. Μπορείτε να καταψύξετε τα φρέσκα και κρύα cupcakes στην κατάψυξη σας, για πάνω από 2-3 μήνες αρκεί να είναι καλά σφραγισμένα μέσα σε σακουλάκια τροφίμων.
Το frosting σας, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο για 3-4 ήμερες.
Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα παγωμένα cupcakes θα τα αφήσετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά θα βάλετε την βουτυρόκρεμα.
Αν η βουτυρόκρεμα είναι στο ψυγείο πρέπει να την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να την αφρατέψετε με σύρμα ή μίξερ χειρός.
Αν έχετε γενέθλια ή γιορτή και θέλετε να φτιάξετε τα cupcakes σας με το frosting από την προηγούμενη μέρα, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σας για μια νύχτα. Να θυμάστε μόνο να τα σερβίρετε αφού έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
•Βούτυρο ή λάδι στα cupcakes;
Cupcakes μπορείτε να κάνετε με βούτυρο που θα γίνουν πιο νόστιμα αλλά με πιο βαριά υφή και πιο συμπαγή ψίχα ή με λάδι, που θα γίνουν πιο ζουμερά και γυαλιστερά μετά το ψήσιμο.
Το βούτυρο αποτελείται από λιπαρά και υγρασία και με το ψήσιμο χάνεται η υγρασία όποτε γίνονται λίγο πιο στεγνά στο εσωτερικό τους.
Πιστεύω ότι ο συνδυασμός και των δύο, βούτυρο μαλακό με λάδι (σπορέλαιο χωρίς ιδιαίτερη γεύση), μας δίνει το τέλειο αποτέλεσμα. Νοστιμιά βουτύρου και επιθυμητή υγρασία, ώστε να βγουν ζουμερά τα cupcakes.
Έχουμε όλη την πλούσια γεύση του βουτύρου και το άρωμα του και ταυτόχρονα έχουμε όλη την υγρασία για να παραμείνουν αφράτα και ζουμερά μέσα. Το βούτυρο ντύνει το αλεύρι και γίνεται πιο ελαστική η ζύμη, ενώ το λάδι αδιαβροχοποιεί το αλεύρι και δεν αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης, με αποτέλεσμα να γίνονται πολύ αφράτα και ζουμερά μετά το ψήσιμο.
•Μπέικιν πάουντερ και σόδα;
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο διογκωτικά υλικά. Το ένα βοηθάει το άλλο και τα δύο μαζί με την οξύτητα του ξινόγαλου αντιδρούν έτσι ώστε να βοηθούν στο σωστό φούσκωμα όταν ψήνονται τα cupcakes.
Να θυμάστε ότι τα δύο διογκωτικά, από την ώρα που γίνεται η ανάμειξη τους με τα όξινα υλικά (εδώ με το ξινόγαλο) ξεκινάει η διαδικασία φουσκώματος της ζύμης. Γι' αυτό είναι καλό να μην καθυστερείτε να τα βάλετε στο φούρνο.
•Αέρινα cupcakes
Αν θέλετε τα cupcakes σας να γίνουν αέρινα και έχετε τον χρόνο, χωρίστε τα αυγά και χτυπήστε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις θα τα ενσωματώσετε στο τέλος, μέσα στο μείγμα χωρίς να χάσετε τον όγκο τους.
•Ψήσιμο cupcakes
Ο χρόνος ψησίματος είναι πάντα σχετικός. Εξαρτάται από τον κάθε φούρνο, από το πόση ώρα έχετε ανοιχτή την πόρτα του φούρνου σας όταν τα τοποθετείτε και χάνετε τη θερμοκρασία αλλά και από το πώς ψήνει ο κάθε φούρνος.
Γι' αυτό, ποτέ δεν θα τα βγάζετε αν δεν τσεκάρετε ότι είναι ψημένα μέχρι μέσα σωστά και έχει σταθεροποιηθεί η ζύμη τους. Αφού φουσκώσουν, ροδίσουν ελαφρά οι άκρες και γυαλίσει η επιφάνειά τους και αφού περάσει ο προτεινόμενος χρόνος ψησίματος, τότε με μια οδοντογλυφίδα, θα ελέγξετε το κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγαίνει στεγνή από ζύμη δείγμα ότι ψήθηκαν σωστά.
•Γεμιστά cupcakes
Γεμίστε τα cupcakes σας, με διαφορετικές γεμίσεις για να τους ξετρελάνετε όλους. Με δύο τρόπους μπορείτε να το κάνετε.
Ο ένας τρόπος είναι, με πολύ προσοχή αφαιρείτε από το κέντρο του κάθε cupcake ένα μικρό κομμάτι με μαχαίρι ή με ειδικό εργαλείο. Γεμίζετε με ό,τι κρεμά θέλετε και καλύπτετε με βουτυρόκρεμα.
Ο άλλος, πιο εύκολος τρόπος είναι, να βάλετε την κρέμα σας σε κορνέ με μύτη λεπτή. Ακουμπάτε απευθείας το κορνέ με την μεταλλική μύτη πάνω στο κέντρο του cupcake, πιέζετε ελαφρά και η κρέμα διαχέεται μέσα στο αφράτο ζουμερό cupcake. Από πάνω καλύπτετε με βουτυρόκρεμα.
•Γιατί να βάλετε ξινόγαλο;
Το ξινόγαλο στα cupcakes πέρα από την υπέροχη γεύση και υγρασία που δίνει στο τελικό αποτέλεσμα, βοηθάει και στο φούσκωμά τους, γιατί κάνει αντίδραση με τα διογκωτικά της συνταγής.
Σε γενικές γραμμές να θυμάστε:
- Δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα το μείγμα αφού βάλουμε το αλεύρι. Αλλιώς αντί να γίνουν αφράτα θα δουλέψει η γλουτένη και θα γίνουν ελαστικά.
- Το λάδι είναι απαραίτητο στη συνταγή για τον ίδιο λόγο. Αδιαβοροχοποεί το αλεύρι και εμποδίζει την ανάπτυξη της γλουτένης. Αποτέλεσμα πολύ αφράτα cupcakes.
- Αν ανοιγοκλείνετε τον φούρνο σας πριν ψηθούν τα cupcakes θα χαλάσει η επιφάνειά τους και θα πέσει ο όγκος τους.
- Αν έχετε έτοιμα τα υλικά στον πάγκο και μετρημένα τότε θέλετε μόνο 3′, για να τα ετοιμάσετε.
- Τα cupcakes πρέπει πάντα να τα σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πιο αφράτα και ζουμερά αν καταναλώνονται την ίδια ημέρα.
Ελπίζω να σας άρεσε το σημερινό άρθρο!
7 comments
Skip to comment form
Τέλειο άρθρο!
Author
Ευχαριστώ, Ευσταθία!
Τέλειο άρθρο!!
Author
Ευχαριστώ, Ανδριάνα!
Παρακαλώ!!
Ακούγετε πολύ νόστιμη η συνταγή! Και μου άρεσαν πολύ και οι συμβουλές. Δεν ήξερα καμία… Ευχαριστώ που μου τις έμαθες! Υπέροχο άρθρο!!!!
Author
Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο, Ελένη! Παρακαλώ!