Πληροφορίες για διάφορα Μέρη του Κόσμου!

Γειά σας blog friends😀😀! Σήμερα αποφάσισα να κάνω την ιδέα της Αντωνάτου Αθανασίας-Νικολίας, δηλαδή έκανα ένα άρθρο με πληροφορίες για διάφορα μέρη του κόσμου. Την ευχαριστώ πολύ που μου έδωσε αυτήν την ιδέα!
Ο κόσμος είναι γεμάτος από φανταστικά τοπία. Δεν είναι, όμως εύκολο να τα επισκεφτεί κανείς, οπότε μάζεψα μερικές εικόνες που μου τράβηξαν την προσοχή. Άλλα σημεία είναι φυσικά και άλλα είναι τεχνητά, όλα, όμως είναι υπέροχα.

Νεκροταφείο αεροπλάνων, Αριζόνα, Η. Π. Α.

Νεκροταφείο αεροπλάνων, Αριζόνα, ΗΠΑ
Πού καταλήγουν τα Αμερικάνικα πολεμικά αεροπλάνα; Εδώ. Αποσυρόμενα βομβιστικά Boeing B-52 απλώνουν τα φτερά τους στην άμμο της Αριζόνας, στις νοτιοδυτικές Η. Π. Α. Υπάρχουν πάνω από 5.000, τα οποία έχουν μείνει παροπλισμένα. Γιατί στην Αριζόνα; Η ξερή έρημος κάνει την αποσύνθεση των αεροπλάνων πιο αργή, αν και αυτά τα θηρία δεν θα ξαναπετάξουν ποτέ.

Shiprock, Νέο Μεξικό

Shiprock, Νέο Μεξικό
500 μέτρα πάνω από την έρημο του Νέου Μεξικού, το Shiprock ήταν το κοινωνικό κέντρο των ιθαγενών Αμερικάνων της κοινότητας των Navajo (το οποίο ακόμα διοικείται από το Navajo Nation). Αν και το όνομα ταιριάζει σε πλοίο, το οποίο αρμενίζει την έρημο, Shiprock είναι το όνομα της κοντινότερης πόλης περίπου 17 χιλιόμετρα μακριά. Έχει αναφερθεί σε πολλές ταινίες και βιβλία και παραμένει σημείο με πολύ ενδιαφέρον για αναρριχιτές και φυσικά φωτογράφους.

Ο Ναός "Tiger's Nest" (φωλιά του τίγρη), Βουτάν

Ο ναός Tiger's Nest στο Βουτάν
400 ετών και σε ύψος 3.000 μέτρων, το συγκρότημα ναών Taktsang στο Βουτάν περιβάλεται από φυσικές σπηλιές, οι οποίες θεωρούνται ιερές από τους Βουδιστές. Το πραγματικό όνομα του μοναστηριού είναι 'Paro Taktsang' και θεωρείται το μέρος στο οποίο ο Guru Padmasambhava (ο οποίος έφερε τον Βουδισμό στο Βουτάν) διαλογιζόταν για τρία χρόνια, τρεις μήνες, τρεις εβδομάδες, τρεις μέρες και τρεις ώρες κατά τον όγδοο αιώνα μ.Χ.

Η Πύλη της Κόλασης, ΤουρκμενιστάνΠύλη της Κόλασης, Τουρκμενιστάν

Τη φωτιά στην Πύλη της Κόλασης την άναψε άνθρωπος. Στο συγκεκριμένο σημείο, βρίσκεται πηγή φυσικού αερίου και Ρώσοι μηχανικοί το άναψαν, για να κάψουν το παραπανίσιο γκάζι στη δεκαετία του ’70. Αρχικά περίμεναν ότι θα έκαιγε για λίγες εβδομάδες, αλλά καίει πλέον περίπου 40 χρόνια. Η τρύπα έχει διάμετρο 70 μέτρα και στο κέντρο της φαίνονται λάσπες που κοχλάζουν και φλόγες. Οδηγεί στα βάθη της κόλασης άραγε; Δεν είναι σίγουρο, αλλά αν σταθείτε πολύ κοντά είναι πιθανό να μάθετε.

"Λίμνη της σαμπάνιας", Waiotapu, Νέα Ζηλανδία

“Λίμνη της σαμπάνιας”, Waiotapu, Νέα Ζηλανδία
Εδώ, οι Μαόρι πολεμιστές ξεκούραζαν σώμα και πνεύμα. Η πασίγνωστη “Λίμνη Σαμπάνιας” στο Waiotapu της Νέας Ζηλανδίας είναι μέρος μιας σειράς από ιαματικές πηγές που θεωρούνται ιερές. Δημιουργήθηκε πριν από 900 χρόνια (πολύ μικρό διάστημα από γεωλογικής άποψης) από μια υδροθερμική έκρηξη. Τι της χαρίζει το μοναδικό της χρώμα; Μεταλλικές ενώσεις μέσα από τον βράχο που περιβάλει τη λίμνη. Το όνομα προέρχεται από τις ακατάπαυστες μπουρμπουλίθρες από τη συνεχή έκκριση διοξειδίου του άνθρακα (CO2-ακριβώς, όπως σε ένα ποτήρι σαμπάνιας).

"Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα", Μπελίζ

Μεγάλη Μπλε Τρύπα, Μπελίζ
Είναι πιθανό ένας δύτης να μπορεί να βρει πολλές “μπλε τρύπες”, αυτή είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή και εικονική. Η “Μεγάλη Μπλε Τρύπα” έχει βάθος 124 μέτρα και είναι μέρος του γνωστού Lighthouse Reef, 70 χιλιόμετρα από το κέντρο του Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής. Γιατί, όμως είναι τόσο γνωστή; O “πατέρας” του SCUBA, Jacques Costeau, την αποκάλεσε ένα από τα '10 κορυφαία μέρη να κάνει κανείς κατάδυση στον κόσμο'-και είναι πλέον υπό την προστασία της UNESCO ως World Heritage Site. Δεν είναι η πιο βαθιά, όμως! Αυτή θα τη βρείτε στο Dean's Blue Hole, στις Μπαχάμες. Δεν είναι, βέβαια πιθανό να μπορέσετε να χαρείτε το βάθος της, καθώς ξεπερνάει τα 200 μέτρα, που σημαίνει ότι μόνο οι πιο extreme δύτες το δοκιμάζουν.

Οι επτά γίγαντες, Σιβηρία, Ρωσία

Ο Stefan Glowacz στέκεται στους Επτά Γίγαντες
'Οι επτά γίγαντες' αναδύθηκαν από τη γη, βόρεια των Ουραλίων Όρων στα βάθη της Σιβηρίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν στρατιώτες φυλής γιγάντων σε αποστολή να καταστρέψουν τους ντόπιους Μάνσι. Αν και απομονωμένοι (για να φτάσει κανείς χρειάζεται snowmobile ή ελικόπτερο) είναι πολύ γνωστοί στη Ρωσία ως ένα από τα “θαύματα της Ρωσίας”. Οι κορυφές τους βρίσκονται σε ύψος 30 μέτρων-40 μέτρων και μέχρι που ο Stefan Glowacz τα ανέβηκε στο Red Bull 7 Giants project, θεωρούταν πως δε θα μπορούσε κανείς να αναρριχηθεί.

Angel Falls, Βενεζουέλα

Υπέροχη θέα πάνω από το Angel Falls
Στο Angel Falls της Βενεζουέλας βρίσκεται ο μεγαλύτερος αδιάκοπος καταρράκτης του κόσμου, που τα νερά του πέφτουν από ύψος 1.000 μέτρων από το βουνό Auyantepui, στο Εθνικό Πάρκο Canaima. Μπορεί να σας θυμίζει κάτι… Ήταν στην ταινία της Pixar “UP” αν και εκεί το ονόμασαν 'Paradise Falls'. Γιατί αποκαλείται, όμως 'Angel Falls'; Το πρώτο άτομο, το οποίο πέρασε πάνω από το σημείο με αεροπλάνο ήταν ο Αμερικάνος πιλότος Jimmie Angel. Προσγείωσε το αεροπλάνο πάνω από τον καταρράκτη, έθαψε τις ρόδες στη λάσπη κι αυτό έμεινε εκεί για 30 χρόνια.

Μνημείο Buzludzha, Βουλγαρία

Εγκαταλειμμένο Σοβιετικό μνημείο στη Βουλγαρία
Όχι δεν είναι τα απομεινάρια του σκάφους του Darth Vader μετά από την επίθεση των ανταρτών. Είναι το Buzludzha, ένα εγκαταλειμμένο Σοβιετικό μνημείο στη Βουλγαρία, που άνοιξε το 1981 και έκτοτε καταρρέει. Τοιχογραφίες από τη Σοβιετική και Βουλγαρική ιστορία κοσμούν τους εσωτερικούς περιμετρικούς τοίχους, αλλά το ταβάνι, που ήταν φτιαγμένο από ακριβό χαλκό έχει αφαιρεθεί και περνάει μέσα στο μνημείο ο βαρύς χειμώνας. Η παραπάνω εικόνα είναι από το τεράστιο κεντρικό αμφιθέατρο.

Split Apple Rock, Νέα Ζηλανδία

Split Apple Rock στη Νέα Ζηλανδία
Λίγο έξω από την ακτή της Νέας Ζηλανδίας υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον γεωλογικό παράλογο-το Split Apple Rock. Βρίσκεται στον κόλπο της Τασμανίας και τα ρηχά του νερά το κάνουν ιδανικό για τουρίστες. Μετεωρίτης από το διάστημα; Μπάλα του bowling των θεών; Η αλήθεια είναι ότι κανείς δε ξέρει πώς κόπηκε ο τεράστιος αυτός βράχος.

10 comments

Skip to comment form

  1. Πολύ ωραίο άρθρο!!! Ο ναός ”tiger nes’τ” μου άρεσε περισσότερο!! Να σου δώσω μια ιδέα για άρθρο;

    1. Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο, Αργυρώ! Χαίρομαι! Ναι!

  2. πολύ ενδιαφέρον

    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο, Αναστασία!

  3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!!! Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ το Angel Falls διότι είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό! Αν ποτέ πάω στην Βενεζουέλα σίγουρα θα το επισκεφθώ!!!

    1. Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο, Νάνσυ! Χαίρομαι!

  4. Τέλειο άρθρο! Μ’ αρεσουν πολύ κάποια από αυτά! (σίγουρα όμως δεν θα ήθελα να πάω στα νεκροταφεία😨)

    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο, Ελένη!

  5. Υπέροχο οοοοο άρθρο!!!!💚💚

    1. Ευχαριστώ, Ανδριάνα!

Leave a Reply