Γκόγκες, τα παραδοσιακά αποκριάτικα Πελοποννησιακά μακαρόνια (συνταγή)

Οι γκόγκες είναι παραδοσιακό ζυμαρικό της Αργολίδας.

Παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και αλάτι, και έχουν σχήμα κοντινό σε κυλινδρικό – παραλληλόγραμμο μήκους 3-4 εκατοστών που ανάλογα με την παρασκευή, μπορεί να έχει αρχίσει να διπλώνεται.

Το σχήμα αυτό προκύπτει γιατί κατά την παρασκευή τους, δημιουργούνται κυλινδρικά τμήματα, πάχους παρόμοιου με το μικρό δάκτυλο, τα οποία κόβονται σε μήκος 2-3 εκατοστών. Μετά το βράσιμο και στράγγισμα, περιχύνονται με καυτό λάδι (ή βούτυρο) και τριμμένη μυζήθρα.

gogges 3

Υλικά
1 κ. αλεύρι

Λίγο λάδι

Αλάτι

Νερό (όσο χρειάζεται)

Μυζήθρα

Λίγη κανέλα

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι και λίγο λάδι σε μια μικρή λεκάνη και ανακατεύουμε. Ύστερα αρχίζουμε να ρίχνουμε νερό, ζυμώνουμε ρίχνοντας νερό μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας και τα τοιχώματα της λεκάνης. Μετά αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μία πετσέτα για μισή ώρα να ξεκουραστεί από το ζύμωμα.

Στη συνέχεια κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια, τα κομμάτια τα κάνουμε μικρές μπαλίτσες και στη συνέχεια με τα χέρια μας τα κάνουμε κορδόνια. Ύστερα τα κορδόνια τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Μετά παίρνουμε ένα ένα κομματάκι και με τα δάκτυλά μας φτιάχνουμε μια λακουβίτσα όπως στην εικόνα:gogges 1

Παίρνουμε τα μακαρόνια τα βάζουμε στην κατσαρόλα, στην οποία είχαμε βάλει νερό να βράσει. Αφήνουμε τα μακαρόνια μέχρι να βράσουνε στη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα βάζουμε σε μια πιατέλα με μπόλικη μυζήρθα, λίγη κανέλα και καίμε το βούτυρο ή το λάδι από επάνω και μετά είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Leave a Reply