Ο αυτισμός αποτελεί μια αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία εκδηλώνεται στους 30 πρώτους μήνες της ηλικίας του παιδιού

Ο αυτισμός αποτελεί μια αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία εκδηλώνεται στους 30 πρώτους μήνες της ηλικίας του παιδιού. Η διάγνωση, γίνεται συνήθως, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων της ζωής του και εντοπίζεται σε ποσοστό 4/1 σε αγόρια από κορίτσια.

Μπορεί η ακριβής αιτία του αυτισμού να παραμένει άγνωστη, ωστόσο κάποιες έρευνες, υποστηρίζουν ότι παρατηρείται πρόβλημα νευρολογικού περιεχομένου στον εγκέφαλο, που επηρεάζει τη γλώσσα και τις πληροφορίες που μεταφέρουν οι αισθήσεις. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα, η συγκεκριμένη διαταραχή να οφείλεται σε γονιδιακές μεταβολικές διαταραχές που παρουσιάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις αυτισμού.

Όσον αφορά στα συμπτώματά του, αυτά μπορεί να είναι η κοινωνική απομόνωση και έλλειμμα στις κοινωνικές δεξιότητες, η επαναληπτική και στερεοτυπική συμπεριφορά, έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας, η νοητική υστέρηση, το έλλειμμα προσοχής.

Ως προς την επιληψία, είναι μια νευρολογική κατάσταση και συγκεκριμένα πάθηση των νευρικών κυττάρων, όπου οι διαταραχές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, δημιουργούν κρίσεις. Οι κρίσεις επηρεάζουν τις νοητικές και σωματικές λειτουργίες, όπως η επαφή με το περιβάλλον, οι κινήσεις του σώματος και ενέργειες. Έχει διαπιστωθεί, ότι οι άνθρωποι με επιληψία μπορούν να έχουν φυσιολογική διάρκεια ζωής

Σύμφωνα με έρευνες, ποσοστό 20-30% των ατόμων που έχουν αυτισμό, παρουσιάζει επιληπτικές κρίσεις. Οι επιληπτικές κρίσεις, εμφανίζονται είτε στην πρώιμη παιδική ηλικία είτε στην εφηβεία και λέγεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισής τους στα κορίτσια, σε άτομα με γνωστική μειονεξία, λεκτική ακουστική αγνωσία, κινητικές διαταραχές και οικογενειακό ιστορικό επιληψίας.

Ο τύπος των επιληπτικών κρίσεων που εμφανίζουν οι άνθρωποι με αυτισμό, ποικίλει και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν περισσότερους του ενός τύπους κρίσεων επιληψίας. Επίσης, κάποια επιληπτικά σύνδρομα μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση της εξέλιξης του λόγου.

* Η Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός MSc

Ιόβη Δημητριάδη

Πηγή

Views: 70

Leave a Reply