“Τι καιρός είναι αυτός;”

Είναι κιόλας μέσα Δεκεμβρίου, πλησιάζουν τα Χριστούγεννα μα αυτή η ερώτηση θα εμφανίζεται όπως φαίνεται ασταμάτητα: "τι καιρός είναι αυτός;" ή "τι καιρό θα κάνει αύριο;Θα κάνει κρύο ή θα κάνει ζέστη;".
Η αλήθεια είναι πως κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, διότι αποτελεί μυστήριο ακόμη και για τους ίδιους τους μετεωρολόγος. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να επιδρά αρκετά στις καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στη χώρα μας, όμως δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία για τα δεδομένα της κατάστασης, καθώς η ανθρωπότητα αποτελεί κυρία αιτία της. Οι εποχές μεταβάλλονται με αποτέλεσμα τους φθινοπορινούς και χειμερινούς αρκετές φορές μήνες να υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι ενδείκνυται. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παρατηρηθεί άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς και ηλιόλουστες μέρες, οι οποίες θυμίζουν ανοιξιάτικες.
Δύσκολα όμως μπορεί κανείς να ανεχτεί αυτή την κατάσταση, καθώς τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με το κρύο και το χιόνι. Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι βολτάρουν με ζακέτες και ρούχα φτιαγμένα από λεπτά υφάσματα αφού κάνει ζέστη παρά τον μήνα τον οποίο διανύουμε. Όσο και να μας αρέσουν οι ηλιόλουστες ημέρες, αφού βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου τις περισσότερες μέρες του χρόνου έχουμε καλό καιρό, περιμένουμε με ανυπομονησία την ημέρα την θα φορέσουμε το ζεστό μας μπουφάν για πρώτη φορά (ξανά...!).
Και ξαφνικά, εκεί που κανένας δεν το περιμένει, πέφτει θερμοκρασία κατακόρυφα, ισχυροί βοριάδες πνέουν στα πελάγη, ενώ συνεχής καταιγίδες πλημμυρίζουν αρκετά μέρη της χώρας μας. Όλα μεταβάλλονται μέσα σε λίγες ώρες και για να προβλέψεις τον καιρό, τελικά, πρέπει να είσαι κάπου είδους μάντης ή μάγος! Και όλα αυτά μέχρι να επιστρέψουν οι ζεστές μέρες...στα μέσα του χειμώνα. Τώρα λένε πως θα κάνουμε πρωτοχρονιά "ντυμένοι στα λευκά". Εσείς τι πιστεύετε; Γιατί εγώ αμφιβάλλω...!

Leave a Reply