Ζώα που είναι υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, αν και δίνεται πολλή βάση στον τουρισμό, υπάρχουν ζώα που έχουν εκλείψει και βρίσκεται σε κίνδυνο η κατάσταση του πληθυσμού τους. Κάποια από αυτά είναι:

Μαζί με τη φώκια Monachus monachus πρόκειται για το πλέον γνωστό είδος υπό εξαφάνιση που έχουμε στην Ελλάδα, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους να ζει στη Ζάκυνθο. Η παραλία των Σεκανίων μάλιστα, αποτελεί την παραλία με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Η Caretta κολυμπά στις ελληνικές θάλασσες για περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια.

Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο γνωστά ζώα υπό εξαφάνιση που έχουμε στη χώρα μας. H μεσογειακή φώκια θεωρείται το πιο απειλούμενο είδος στην Ευρώπη. Τα παλιά χρόνια είχε ευρεία εξάπλωση σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, από τη Μαύρη Θάλασσα έως και τις ακτές του Ατλαντικού, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας. Με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που επέδρασαν αρνητικά στα ζώα και τα καταφύγιά τους, το είδος εξαφανίστηκε σε περισσότερες από 10 χώρες τα τελευταία 20 χρόνια. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 250 με 300, με το Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου να έχει αρκετές από αυτές και να παλεύει ώστε να μην εκλείψει το είδος τους.

Ο Ασπροπάρης γύπας είναι ο πλέον απειλούμενος της Ευρώπης και ελάχιστοι υπάρχουν πια στην περιοχή των Μετεώρων, που πριν κάποια χρόνια ήταν η πιο πολυσύχναστη περιοχή της Ευρώπης.

Μοιάζει με κουνάβι, αλλά δεν είναι κουνάβι, αντίθετα της αρέσει να αράζει σε πολύ καθαρά νερά λιμνών και ποταμών. Αν είσαι πολύ τυχερός, μπορεί να τη συναντήσεις στη Στερεά Ελλάδα στην Κέρκυρα και στην Εύβοια κι αν μειώσουμε τη ρύπανση των υδάτων, όπως και τις αποξηράνσεις λιμνών και ποταμών, θα συνεχίσουμε να τη βλέπουμε για πολλά χρόνια ακόμη.

Αυτό  το πανέμορφο αιλουροειδές βρίσκεται υπό εξαφάνιση με τον πληθυσμό του σε όλο τον κόσμο να είναι κάτω από 10 χιλιάδες άτομα. Στην Ευρώπη είναι πολύ μικρός ο πληθυσμός τους και στα μέρη μας μπορείς να τον βρεις στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στην πραγματικότητα, αυτό το αγέρωχο και πανέμορφο ζώο, βρίσκεται υπό εξαφάνιση και κινδυνεύει. Στην Ελλάδα η εξάπλωσή του εκτείνεται σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο της χώρας, βόρεια της Βοιωτίας. Υπάρχουν περίπου 700 λύκοι συνολικά σε όλη την επικράτεια, ειδικά σε πολύ ορεινές περιοχές, που δύσκολα θα συναντήσεις ανθρώπινη παρουσία. Θετικό νέο είναι δίχως άλλο ότι επανεμφανίστηκαν και στην Αττική, στην περιοχή της Πάρνηθας.

Η καφέ αρκούδα κατέχει την ευρύτερη κατανομή παγκοσμίως από όλα τα άλλα είδη αρκούδας. Μέχρι πρόσφατα απαντιόταν στη βόρεια Αμερική, στο βόρειο Μεξικό, την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική. Σήμερα όμως, κατοικεί μόνο στη βορειοδυτική βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ασίας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350 - 400 περίπου άτομα.

Είναι το πιο μεγάλο από τα θηλαστικά που θα συναντήσεις στις ορεινές περιοχές της χώρας, σκαρφαλώνοντας μέχρι τα πιο ψηλά βουνά. Όσο δυνατό είναι, άλλο τόσο και σπάνιο μιας και θα το πετύχεις σε πολύ μικρούς πληθυσμούς στη Βαλκανική Χερσόνησο. Στη χώρα μας ζει σε επτά διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας: στη βόρεια, κεντρική-νότια Πίνδο, στην Στερεά Ελλάδα, στον Όλυμπο, στην Ροδόπη, στην Τζένα-Πίνοβο και στα Νεμέρτσικα, σε ένα πληθυσμό περίπου 700 ατόμων συνολικά και χρειάζεται την προστασία μας.

Το κοινό δελφίνι είναι αυτό που κινδυνεύει ιδιαίτερα να εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες. Συνήθως το συναντάμε στο Θρακικό πέλαγος και σπάνια στο Βόρειο Ιόνιο πέλαγος, στον Σαρωνικό και Κορινθιακό κόλπο καθώς επίσης και στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στον Βόρειο Ευβοϊκό και Παγασητικό κόλπο.Το πανέμορφο αυτό θηλαστικό κινδυνεύει εξαιτίας της θαλάσσιας ρύπανσης και της υπέρ-αλιείας και οφείλουμε να το προστατέψουμε για να συνεχίσει να μας χαρίζει την ομορφιά του.

Ανήκει στην κατηγορία των ελαφιών, όντας το μικρότερο από αυτά. Ζαρκάδια μπορείς να συναντήσεις διάσπαρτα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ειδικότερα στις ορεινές περιοχές της. Ωστόσο το γεγονός ότι για κάποιους θεωρείται “εκλεκτός” μεζές έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται με εξαφάνιση.

Σημείωση:Καθώς έψαχνα πληροφορίες για το Ζαρκάδι βρήκα και αυτα:

Τα σχόλια δικά σας.

Leave a Reply