9 λέξεις που γράφουμε συχνά λάθος

Όσο όμορφη και πλούσια είναι η ελληνική γλώσσα, τόσο δύσκολη είναι σε πολλές περιπτώσεις. Γι’ αυτό και συχνά γίνονται λάθη και στον προφορικό και στον γραπτό λόγο. Υπάρχουν, δε, λέξεις που τις κάνουμε ακόμη πιο συχνά ή σχεδόν πάντα είτε όταν τις προφέρουμε είτε όταν τις γράφουμε. Δείτε κάποιες από αυτές:
  • Απαθανατίζω και όχι αποθανατίζω: Ρήμα αποθανατίζω δεν υπάρχει. Το σωστό είναι απαθανατίζω, δηλ. από + αθανατίζω (< αθάνατος), δηλώνοντας τη σημ. «καθιστώ κάποιον/κάτι αθάνατο». 
  • Συγγνώμη και όχι συγνώμη: Και ο λόγος είναι απλός: όταν το συνθετικό -συν ενωθεί με λέξη που ξεκινάει από το γράμμα γάμμα, τότε το τελικό -ν μετατρέπεται σε -γ. Έτσι, έχουμε την λέξη «συγγνώμη» και κακώς τα τελευταία χρόνια πολλοί το έχουν καταργήσει γράφοντας συγνώμη.
  • Στενοχωρώ και όχι στεναχωρώ: Το ρήμα «στενοχωρώ» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «στενοχωρέω» (στενός + χώρος»). Μπορεί να ακούγεται ωραίο αλλά το στεναχωρώ είναι λάθος.
  • Αντεπεξέρχομαι και όχι ανταπεξέρχομαι: Δύσκολη λέξη που δικαιολογημένα την κάνουν πολλοί λάθος. Είναι μια πολυσύνθετη λέξη η οποία παράγεται από το ρήμα «έρχομαι» και (α) την πρόθεση εξ (εξέρχομαι), (β) την πρόθεση επί (επεξέρχομαι) και (γ) την πρόθεση αντί (αντεπεξέρχομαι).
  • Δίλημμα: Μεγαλύτερο δίλημμα δεν υπάρχει από το αν η λέξη «δίλημμα» γράφεται με δύο «λάμδα» ή με δύο «μι».
  • Βλέπουμε συνεχώς, ακόμη και από μορφωμένα άτομα να γράφεται η λέξη κλασικά με δύο και όχι ένα σίγμα («κλασσικά»). Το λάθος αυτό συμβαίνει λογικά γιατί σε άλλες γλώσσες όπως στην αγγλική το κλασικό γράφεται ως classic με δύο σίγμα, για φωνολογικούς σκοπούς καθώς το ένα σ πολλές φορές ακούγεται σαν ζ. Στα ελληνικά, γράφεται με ένα σ. 
  • Άλλο ένα λάθος που βλέπουμε πολύ συχνά είναι η σύγχυση των δύο λέξεων, καταρχάς και καταρχήν που δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα! Το «καταρχάς» σημαίνει «αρχικά» ενώ το «καταρχήν» σημαίνει «γενικά»!
  • Βλέπουμε κάποιους γνωστούς μας και τους λέμε «χαίρετε». Καμιά φορά το γράφουμε και όταν είμαστε σε κάποια ομαδική συνομιλία, με τον λάθος τρόπο, δηλαδή ως «χαίρεται». Η σωστή ορθογραφία είναι «χαίρετε» γιατί ουσιαστικά σημαίνει εσείς να χαίρεστε. Όλα τα ρήματα στο Β’ πληθυντικό πρόσωπο γράφονται με κατάληξη .
  • Οι περισσότεροι γράφουμε τη λέξη καινούριος χωρίς πρόσθετο –γ. Η σωστή ορθογραφία της λέξης είναι με –γ, δηλαδή καινούργιος. Το καινούριος χωρίς γ δε δικαιολογείται ετυμολογικώς.
  • Το μήνυμα είναι μία λέξη που συναντάμε τόσο συχνά στις ημέρες μας και όμως γράφεται πολλές φορές λάθος. Η σωστή ορθογραφία είναι πρώτα το –η και μετά το –υ.
  • Πολλοί ακούν την λέξη πάραυτα και νομίζουν ότι είναι απλά ένας πιο cool τρόπος να γράψεις «παρ’ όλα αυτά». Όχι, το πάραυτα σημαίνει αμέσως.

 

Πηγές: Newsroom, thatslife.gr

5 comments

Skip to comment form

  1. Χαιρετώ! Είμαι ο Νώντας! Είχα το noda’s blog, όμως το διέγραψα το blog, διότι πίστευα ότι δεν θα ξανασχοληθώ με τα e-me blogs. Όμως έχω άλλο blog, δημόσιας κυψέλης, παραπάνω από ένα χρόνο. Απο εδω και μπρος θα ακολουθώ το blog, διότι συχνά μπορεί να πάρω ιδέα από κάτι (όχι να αντιγράψω). Το μόνο blog που έχω:
    ttps://blogs.e-me.edu.gr/hive-havefun-playmobil2023

    Όσον αφορά τα άρθρα σου, συγχαρητήρια γιατί είναι ενδιαφέροντα και ο επισκέπτης πείθεται να μπει να το διαβάσει! Σας εύχομαι καλό βράδυ και καλή συνέχεια με τα άρθρα.

  2. τέλειο άρθρο

    1. Ευχαριστώ! ❤️

  3. Φοβερό αρθροοοοο!!!

    1. Ευχαριστώωωω!!! ❤️❤️

Leave a Reply