(No title)

Συστατικά

TIPΤσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Για τα γιουβαρλάκια
κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, σπάλα
150 γρ. ρύζι γλασέ
1/4 ματσάκι άνηθο
1 κ.σ. δυόσμο
15 γρ. αλάτι
πιπέρι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 1/2 λίτρο νερό
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε βαζάκι
Για το αυγολέμονο
κρόκους, από μεσαία αβγά
1 κ.γ. κοφτό κορν φλάουρ
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
1 κ.σ. άνηθο
Για το σερβίρισμα
φέτα
ψωμί
ελαιόλαδο
ρίγανη
πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για τα γιουβαρλάκια
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το κρεμμύδι, το σκόρδο και 2 κ.σ. νερό, και χτυπάμε πολύ καλά.
Βάζουμε το μείγμα σε πετσέτα και πιέζουμε καλά ώστε να φύγει όλη η υγρασία.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο και τον δυόσμο ψιλοκομμένα, το αλάτι, το πιπέρι, και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Πλάθουμε 18-20 κεφτεδάκια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό, τις φλούδες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης και τον ζωμό και καλύπτουμε με το καπάκι.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά.
Για το αυγολέμονο
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ, τον χυμό από 2 λεμόνια και τον άνηθο, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Ρίχνουμε σταδιακά στο μπολ 2-3 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό που βράσαμε τα γιουβαρλάκια ανακατεύοντας συνέχεια.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρώς για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Σερβίρουμε με φέτα, ψωμί, ελαιόλαδο, ρίγανη και πιπέρι.

ντολμαδακια

Συστατικά

TIPΤσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

250 γρ. αμπελόφυλλα, τρυφερά
2 ματσάκια κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
κρεμμύδι, μεγάλο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο
400 γρ. ρύζι καρολίνα
400 γρ. νερό
1/2 ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
αλάτι
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
χυμό λεμονιού, από 1 1/2 - 2 λεμόνια
4-5 φέτες λεμόνι
Για τη σος γιαουρτιού
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5-6 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για τη γέμιση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μισό ελαιόλαδο.
Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να καραμελώσουν και να χάσουν τον όγκο τους.
Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά ώστε να απορροφηθεί το νερό από το ρύζι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα λάιμ, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε
Για τη σύνθεση
Απλώνουμε στον πάτο μίας κατσαρόλας (22 εκ.) 4-5 αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τις φέτες και τον χυμό των λεμονιών.
Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα.
Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τοποθετούμε ανάποδα ένα πιάτο πάνω στα ντολμαδάκια, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά.
Σιγοβράζουμε για περίπου 40-50 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στην κατσαρόλα.
Για τη σος γιαουρτιού
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με τη σος γιαουρτιού.

κεφτεδακια

Συστατικά

TIPΤσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

150 γρ. ψωμί τριμμένο
600 γρ. χοιρινό κιμά
αλάτι
πιπέρι
κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1/2 ματσάκι δυόσμο
αυγό, μεσαίο
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα, προαιρετικά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. πατάτες
600 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για το πανάρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Ας μαγειρέψουμε...
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με 300 ml σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ψωμί, τον κιμά, αλάτι και πιπέρι.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον τρίφτη και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο, το αβγό, προαιρετικά τη μαγειρική σόδα, το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας φορώντας γάντια.
Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια, θα φτιάξουμε περίπου 28-30 τεμάχια, και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αλεύρι. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους με αλεύρι.
Αφαιρούμε το περιττό αλεύρι τινάζοντας τα κεφτεδάκια και τα μεταφέρουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι.
Τηγανίζουμε σε δόσεις για 4-5 λεπτά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και να πάρουν χρώμα.
Παράλληλα, κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές λωρίδες και τηγανίζουμε σε μια φριτέζα ή σε ένα τηγάνι με 300 ml σπορέλαιο.
Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε με τις τηγανητές πατάτες.

γεμιστα

Συστατικά

TIPΤσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

500 γρ. πατάτες baby
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τα λαχανικά
κρεμμύδια
ντομάτες
πράσινες πιπεριές
Για τη γέμιση
4 κ.σ. ελαιόλαδο
350 γρ. ρύζι γλασέ
400 ml νερό
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
κολοκυθάκι
καρότο
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
αλάτι, αρκετό
πιπέρι , αρκετό
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1/3 ματσάκι άνηθο
Για τη σύνθεση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200 ml νερό
Για το σερβίρισμα
ελαιόλαδο
φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Ας μαγειρέψουμε...
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Για τις πατάτες
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες αφήνοντας τη φλούδα για να γίνουν πιο νόστιμες.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει το λάδι, προσθέτουμε τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Θέλουμε μόνο να δώσουμε ωραίο χρώμα στις πατάτες και όχι να τις ψήσουμε. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος φούρνου.
Για τα λαχανικά
Κόβουμε το καπάκι στα κρεμμύδια από πάνω.
Αδειάζουμε όλη τη σάρκα, αφήνοντας 4-5 φύλλα και τα βάζουμε στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε όλη τη γέμιση από τα κρεμμύδια.
Τη βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα από την κάτω μεριά. Κόβουμε από αυτήν την πλευρά γιατί χωράει πιο πολύ γέμιση.
Παίρνουμε ένα μπολ.
Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες για να μη φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε.
Τοποθετούμε τις ντομάτες όμορφα στο ταψί μας με το κοτσάνι προς τα κάτω.
Πιέζουμε τη γέμιση από τις ντομάτες λίγο με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά και αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε λίγο τη βάση από τις πιπεριές για να μπορούν να κάτσουν στο ταψί.
Κόβουμε το καπάκι περίπου ½ με 1 εκ. κάτω από το κοτσάνι.
Αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε τις πιπεριές όμορφα στο ταψί.
Για τη γέμιση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε μέσα τη ψιλοκομμένη γέμιση από το κρεμμύδι μας.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κολοκύθι, το καρότο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό γιατί θα ρίξουμε και το ρύζι.
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και να το θωρακίσουμε.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. πελτέ τομάτας και σοτάρουμε.
Βάζουμε 400 ml νερό και τον κύβο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά και με το που ρίξουμε το νερό προσθέτουμε τη γέμιση της τομάτας.
Ανακατεύουμε και δε συνεχίζουμε να ψήνουμε γιατί θα ψηθεί στον φούρνο με τα λαχανικά.
Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε στο τηγάνι όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα λαχανικά μέσα κι έξω και τα αλατοπιπερώνουμε.
Συναρμολόγηση
Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση μέχρι τα ¾ για να μη βγει το ρύζι από έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο.
Ό,τι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί για να γίνουν νόστιμες και οι πατάτες μας.
Προσθέτουμε 200 ml νερό στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας.
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε λίγα φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε!

Μουσακας