Χριστούγεννα στην Ιταλία

Χριστούγεννα στην Ιταλία

Χριστούγεννα στην Ιταλία

Πολλές ιταλικές οικογένειες έχουν μια σκηνή γέννησης στα σπίτια τους.Η πόλη της Νάπολης στην Ιταλία είναι παγκοσμίως γνωστή για τις σκηνές της Γέννησης. Η ύπαρξη σκηνής της Γέννησης στο σπίτι έγινε δημοφιλής τον 16ο αιώνα και εξακολουθεί να είναι δημοφιλής σήμερα (πριν από αυτό είχαν μόνο σκηνές εκκλησίες και μοναστήρια). Παραδοσιακές σκηνές στήνονται  στις 8 Δεκεμβρίου αλλά η φιγούρα του μωρού Ιησού δεν μπαίνει στην κούνια  μέχρι το βράδυ  νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου!

Σκηνή Γένεσης

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για τις σκηνές της Ναπολιτάνικης Γέννησης, είναι ότι έχουν  επιπλέον «καθημερινά» άτομα και αντικείμενα (όπως σπίτια, καταρράκτες, φαγητό, ζώα, ακόμη και φιγούρες διάσημων ανθρώπων και πολιτικών!).

Χριστουγεννιάτικη διατροφή

Την παραμονή των Χριστουγέννων, είναι συνηθισμένο να μην τρώγεται κρέας (και μερικές φορές ούτε γαλακτοκομικά προϊόντα). Συχνά καταναλώνεται ένα ελαφρύ γεύμα με θαλασσινά.Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το γιατί τρώγονται επτά πιάτα με ψάρι. Μερικοί πιστεύουν ότι επτά αντιπροσωπεύουν τις επτά ημέρες δημιουργίας στη Βίβλο, άλλοι λένε ότι αντιπροσωπεύει τα επτά ιερά μυστήρια της Καθολικής Εκκλησίας. Αλλά μερικές οικογένειες έχουν περισσότερα από επτά πιάτα! Μπορεί να έχουν εννέα (για να εκπροσωπήσουν τη χριστιανική τριάδα τρεις φορές), 13 (για να εκπροσωπήσουν τον Ιησού και τους 12 μαθητές του) ή 11 (για τους 11 μαθητές χωρίς τον Ιησού ή τον Ιούδα!)Ένα παραδοσιακό ιταλικό χριστουγεννιατικο κέικ είναι  ,το «Panettone»

Συνταγή για Panettone

«Panettone»

Τα δώρα

Τη νύχτα των Θεοφανίων, τα παιδιά πιστεύουν ότι μια ηλικιωμένη κυρία που ονομάζεται «Befana» φέρνει δώρα για αυτούς. Τα παιδιά βάζουν κάλτσες δίπλα στο τζάκι για να γεμίσει η Befana. Την ημέρα των Χριστουγέννων ο «Babbo Natale» (Άγιος Βασίλης) μπορεί να τους φέρει μερικά μικρά δώρα, αλλά η κύρια ημέρα για να πάρουν δώρο είναι στα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου).

«Befana»

ΠΑΙΧΝΊΔΙ

 

 

Leave a Reply