Ζωα υπο εξαφανιση

Ροζ δελφίνι

  • Τι είναι το ροζ δελφίνι?

Το ροζ δέλφινι του Αμαζονίου είναι ένα θηλαστικό που ζει σε γλυκά νερά. Είναι επίσης γνωστό ως δελφίνι του ποταμού Boto ή δελφίνι του ποταμού Αμαζονίου. Η επιστημονική του ονομασία είναι Inia Geoffrensis και περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1817. Το είδος αυτό κατατάσσεται στις οδοντωτές φάλαινες και είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από το ροζ δέρμα του. Αυτό είναι πιο εμφανές στα αρσενικά και ξεχωρίζει στα θολά νερά του ποταμού Αμαζονίου. Πρόκειται για ένα πολύ ευκίνητο είδος που κολυμπά αργά, αλλά έχει μη συγχωνευμένους σπονδύλους, γεγονός που τους δίνει μεγάλη ευελιξία στα εμπόδια του Αμαζονίου. Διατηρούν χαμηλό προφίλ, κουνώντας συχνά μόνο το κεφάλι τους έξω από το νερό.

  • Χαρακτηριστικά

Αυτό που το κάνει μοναδικό και εύκολο να εντοπιστεί από τα άλλα πλάσματα είναι το ροζ δέρμα του. Είναι επίσης το μεγαλύτερο είδος δελφινιού ποταμού. Τα αρσενικά μπορεί να ξεπεράσουν τα 2,4 μέτρα ή 8 πόδια και να ζυγίζουν έως και 408 λίβρες ή 185 κιλά. Τα θηλυκά είναι αισθητά μικρότερα με σχεδόν το μισό βάρος και μικρότερο μήκος από τα αρσενικά. Έχουν ένα μακρύ ράμφος γεμάτο μικρά, αιχμηρά δόντια και ένα εξόγκωμα στο κεφάλι τους. Τα δελφίνια του ποταμού Αμαζονίου έχουν ρηχό και μακρύ ραχιαίο πτερύγιο.

  • Διατρόφη

Μπορούν να φάνε πάνω από 50 διαφορετικά είδη ψαριών με μέσο μήκος 20 εκατοστά ή 7 ίντσες. Τα πολλά δόντια των δελφινιών σημαίνουν ότι μπορούν να τρώνε θαλάσσια ζωή με κέλυφος, όπως ποταμοχελώνες ή καβούρια του γλυκού νερού. Τα είδη ψαριών που μπορούν να απολαύσουν περιλαμβάνουν γατόψαρα και πιράνχας.

Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας θα προσπαθήσει να καταναλώσει το 5,5% του σωματικού του βάρους και τρέφεται ενεργά μέρα ή νύχτα. Μπορούν να συνεργαστούν με άλλα είδη όταν κυνηγούν, αλλά τείνουν να έχουν άφθονη τροφή ώστε να μην χρειάζεται να ανταγωνίζονται.

Όρκα

  • Τι είναι η ορκα?

Η φάλαινα δολοφόνος Orcinus orca), γνωστό και στα αγγλικά ως δολοφόνος φάλαινα και στα ισπανικά ως δολοφόνος φάλαινα, συχνά γεννά ίντριγκες κάθε είδους. Από το να έχεις αμφιβολίες για το αν η όρκα είναι μια φάλαινα ή ένα δελφίνι, αμφιβάλλοντας ακόμη και αν είναι πραγματικά επικίνδυνα για τους ανθρώπους ή όχι. Αυτό το είδος ανήκει στην υποκατηγορία των Odontoceti (ή οδοντωτές φάλαινες) και στην τάξη των Κητωδών (τα κητώδη).

  • Χαρακτηριστικά 
  • Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των φαλαινών δολοφόνων είναι μαύρο και άσπρο χρώμα, καλύπτοντας το σώμα με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγνωρίζει κάθε άτομο με μοναδικό τρόπο.Επίσης, χαρακτηρίζονται από το ότι έχουν ένα ραχιαίο πτερύγιο στο πάνω μέρος ενός μεγέθους που μπορεί να φτάσει τα 1,80 μέτρα σε μήκος και που ατροφεί όταν οι φάλαινες δολοφόνοι κρατούνται σε αιχμαλωσία.Όπως τα δελφίνια, έτσι και οι όρκες έχουν μια τρύπα στην κορυφή του κεφαλιού, μέσω του οποίου αναπνέουν αέρα πάνω από την επιφάνεια του νερού.Σχετικά με πόσο ψηλή είναι μια φάλαινα δολοφόνος, τα ενήλικα αρσενικά μπορούν να φτάσουν τα 9,8 μέτρα σε μήκος και να ζυγίζουν τα 10.000 κιλά, ενώ τα ενήλικα θηλυκά τα 8,5 μέτρα και τα 7.500 κιλά.Όπως τα δελφίνια, οι όρκες είναι καλοί κολυμβητές και μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως και 48 km/h, χάρη στο υδροδυναμικό του σχήμα και τους δυνατούς μύες του.
  • ΔιατροφήΟι φάλαινες δολοφόνοι είναι ένας από τους μεγαλύτερους κυβερνήτες της θάλασσας, καθώς ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι το ανθρώπινο είδος. Βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και είναι τα μεγαλύτερα αρπακτικά των ωκεανών, έτσι κυνηγούν μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών θηραμάτων, από πολύ μικρά έως μεγάλα ζώα.Ως εκ τούτου, παρουσιάζουν α πολύ ποικίλη διατροφή που περιλαμβάνει: χταπόδια, φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια, πιγκουίνους, καλαμάρια, ψάρια (σολομός, ρέγγα, τόνος …), χελώνες, γλάροι και ακόμη και καρχαρίες (φαλαινοκαρχαρίας, καρχαρίας, λευκός καρχαρίας, καρχαρίας σφυροκέφαλος …) και επίσης Οι φάλαινες, γενικά είναι νεαρά ή μικρότερα είδη, αν και επιτίθενται επίσης σε ενήλικα δείγματα για να τραφούν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Leave a Reply