Loading...
Latest news
Χωρίς κατηγορία

Τα Windows 10

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Grecian Geek Genius : Αναβάθμιση σε Windows 10 τώρα

Τα Windows 10 είναι το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft (μετά τα Windows 8.1) για υπολογιστές. Ξεκίνησαν να κυκλοφορούν επισήμως στις 29 Ιουλίου του 2015[2]. Η πρώτη παρουσίαση των Windows 10 έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ η δοκιμαστική έκδοση κυκλοφόρησε 1 μέρα αργότερα, στις 1 Οκτωβρίου 2014. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους που ήταν διαθέσιμα τα Windows 10, προσφέρονταν χωρίς χρέωση για τους χρήστες των Windows 7 και Windows 8.1[3], όμως μπορεί ακόμα ο χρήστης να χρησιμοποιήσει κλειδί αριθμού προϊόντος από τις παραπάνω εκδόσεις είτε κατά τη διάρκεια μιας καθαρής εγκατάστασης είτε κατά την ενεργοποίηση μιας υπάρχουσας εγκατάστασης.

Ο στόχος της Microsoft για τα Windows 10 είναι να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα για PClaptopstabletssmartphones και Xbox One, καθώς και νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως το Surface Hub και Microsoft HoloLens.[4] Για τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών με πληκτρολόγιο και ποντίκι, η Microsoft επαναφέρει στα Windows 10 το μενού Έναρξη στην επιφάνεια εργασίας (με νέα εμφάνιση και δυνατότητες) και ένα σύστημα εικονικών επιφανειών εργασίας (Task View), και επιτρέπει στους χρήστες να τρέξουν τις εφαρμογές του Windows Store μέσα από την επιφάνεια εργασίας των Windows, καθώς και στη λειτουργία πλήρους οθόνης. Επίσης ο Internet Explorer θα παραμείνει στο λειτουργικό αλλά ο προεπιλεγμένος περιηγητής στο διαδίκτυο θα είναι ο Microsoft Edge.

Τα Windows 10 είναι η τελευταία έκδοση των Windows, όπως είπε ο Τζέρρι Νίξον, ένας προγραμματιστής της Microsoft, και μετά θα υπάρξουν μόνο αναβαθμίσεις καθώς η Microsoft σκοπεύει να μετατρέψει το λειτουργικό της σύστημα σε κάτι που η ίδια αποκαλεί WaaS (Windows as a Service), μια τροποποιημένη ονομασία για το SaaS.[5][6][7]

Για τα Windows 10, υπάρχουν αρκετές αναφορές[8] οι οποίες καταγγέλλουν το γεγονός πως η Microsoft συλλέγει πληροφορίες για το πως χρησιμοποιούν οι χρήστες το λειτουργικό σύστημα, ποιες ιστοσελίδες έχουν επισκεφθεί και ακόμη τι αρχεία έχουν κατεβάσει από το παγκόσμιο ιστό, τα οποία είτε χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες των Windows είτε τα πωλούν σε διαφημιστές. Το τελευταίο μάλιστα, έχει γίνει αισθητό καθώς στις τελευταίες εκδόσεις των Windows 10, υπάρχουν διαφημίσεις για εφαρμογές στο Start Menu του λειτουργικού. Πολλοί είναι οι χρήστες οι οποίοι αρνούνται να αναβαθμίσουν το σύστημά τους σε Windows 10 καθώς φοβούνται πως θα χάσουν κάθε προσωπική τους ελευθερία. Η Microsoft έχει απαντήσει[9] δημόσια για το θέμα ιδιωτικότητας των Windows 10 και ισχυρίζεται πως τα στοιχεία είναι ανώνυμα, ενώ δε στοχεύουν στη παρακολούθηση του χρήστη παρά μόνο στη βελτίωση των υπηρεσιών.

Αρκετοί είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι παρόλο που δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για αναβάθμιση του υπολογιστικού τους συστήματος σε Windows 10, η Microsoft αναβάθμισε το σύστημα τους μέσω του Windows Update. Αυτό, συμβαίνει καθώς σε αδιάφορες στιγμές στην επιφάνεια εργασίας των Windows 7 και Windows 8.1 εμφανίζεται ένα παράθυρο το οποίο ρωτά αν θέλει ο χρήστης να αναβαθμίσει τον υπολογιστή του. Αν αυτό το παράθυρο δεν δεχθεί αλληλεπίδραση μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τότε η εφαρμογή GWX.exe που ευθύνεται για την αναβάθμιση σε Windows 10, κατεβάζει το αρχείο εγκατάστασης και σε ανύποπτο χρόνο προχωρά αυθαίρετα στην εφαρμογή του. Μάλιστα, εξοργισμένος καταναλωτής προχώρησε ακόμη και σε μήνυση κατά της Microsoft για την αυθαίρετη αναβάθμιση και κέρδισε τη δίκη.[10]

https://el.wikipedia.org/wiki/Windows_10

Leave a Reply