English

ΓΙΑΤΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΩΣ 2η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ;

ΓΙΑΤΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΩΣ 2η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ;

Πολλοί γονείς και μαθητές προβληματίζονται για το ποια πρέπει να είναι η 2η ξένη γλώσσα, αφού, για τη μελλοντική εξέλιξη κάποιου η Αγγλική δεν αρκεί, επειδή ομιλείται πλέον από όλους!

  • Με βάση ποια κριτήρια προχωρά κανείς σε αυτήν την επιλογή;
  • Γιατί να επιλέξει κάποιος να μάθει ως 2η ξένη γλώσσα τη Γαλλική, αντί μιας άλλης γλώσσας;

Βέβαια, το ιδιαίτερο κίνητρο (κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό) παραμένει πάντα ο βασικός λόγος που καθορίζει την επιλογή της 2ης ξένης γλώσσας και γι αυτό μια μικρή έρευνα στο Internet επιτρέπει τη συγκέντρωση ποικίλλων πληροφοριών και επιχειρημάτων, παγκόσμια αναγνωρισμένων, για την επιλογή της Γαλλικής.

Τα στοιχεία που ακολουθούν βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται σε έρευνες, φυλλάδια διεθνών οργανισμών (ΔΟΕ : Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ) και ντοκουμέντα εφημερίδων όπως η Ενημέρωση (PALSO), Le Monde (Γαλλία), Le Soir (Βέλγιο), Le Matin (Ελβετία), Times της Νέας Υόρκης, El Pais (Ισπανία), καθώς επίσης και σε αποτελέσματα πανεπιστημιακών ερευνών (York-Toronto, Καναδάς).

Αδιαμφισβήτητοι αριθμοί και λόγοι

  1. Γλώσσα με ζωντανή παρουσία και στις  πέντε ηπείρους (200 εκατομμύρια μιλούν ως επίσημη γλώσσα τα γαλλικά).
  2. Πολλά κράτη, παράλληλα με την τοπική τους γλώσσα έχουν και τη Γαλλική ως επίσημη.
  3. Η Γαλλική και η Αγγλική αποτελούν τις δύο γλώσσες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτές αντιπροσωπεύεται σε παγκόσμια κλίμακα.
  4. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Γενική Δ/νση Παιδείας και Πολιτισμού της Ε.Ε.. η γαλλική αποτελεί τη δεύτερη επιλογή από τις 11 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. μετά την αγγλική. Εξάλλου διδάσκεται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του πλανήτη.
  5. Αποτελεί μία από τις 8 παγκόσμια χρησιμοποιούμενες γλώσσες του Internet, (οι άλλες 7 είναι: η Αγγλική, η Ρωσική, η Ισπανική, η Ινδική, η Αραβική, η Ιαπωνική και η Κινεζική).
  6. Πρώτη επίσημη γλώσσα του Ολυμπισμού και των Ταχυδρομείων (2η Αγγλική) και δεύτερη επίσημη (1η Αγγλική) οποιουδήποτε Διεθνούς Οργανισμού (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου κλπ) υποχρεώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη, υπαλλήλους και στρατιωτικούς που βρίσκονται σε διάφορα κέντρα ή σε πρωτεύουσες κρατών να την μαθαίνουν αργά ή γρήγορα!

7.Τα κέντρα εργασιών και αποφάσεων της Ε.Ε. βρίσκονται σε γαλλόφωνες περιοχές: Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο. Επίσης, στην γαλλόφωνη Ελβετία (Γενεύη, Λοζάννη) βρίσκεται το παγκόσμιο νομισματικό, διπλωματικό, ολυμπιακό και τουριστικό κέντρο. Αυτό σημαίνει πρόσβαση εργασίας σε τομείς:

  • Πολιτικής και Οικονομίας
  • Νομικής και Διπλωματίας
  • Εμπορίου και Διαμετακόμισης
  • Τεχνολογίας και Κατασκευών
  • Επικοινωνιών και Υπηρεσιών
  1. Είναι μία από τις 7 μεγάλες γλώσσες με επιδράσεις στις τέχνες, στις επιστήμες, στην τεχνολογία και στα γράμματα! Οι άλλες 6 είναι : Αγγλική, Αραβική, Κινεζική, Ισπανική, Ρωσική, Πορτογαλική.
  2. Είναι μια από τις 5 γλώσσες του Ο.Η.Ε. Οι άλλες είναι: αγγλικά, ισπανικά, κινέζικα και αραβικά.
  3. Εξ αιτίας του γεγονότος ότι, μέχρι τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η Γαλλική υπήρξε η διπλωματική γλώσσα, οι νέες διεθνείς συνθήκες απαιτούν την άριστη γνώση της από όσα εξειδικευμένα άτομα εμπλέκονται σε μελέτες και αναλύσεις!
  4. Οι πολιτιστικές, αρχαιολογικές, εθνολογικές ή γλωσσολογικές έρευνες και μελέτες για λαούς και γλώσσες δυσπρόσιτων ή άγνωστων περιοχών έχουν γίνει, σχεδόν αποκλειστικά, στη Γαλλική, κάτι που την κάνει χρήσιμη σε Εθνολόγους και Γλωσσολόγους.
  5. Το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας και του Γαλλόφωνου Βελγίου επέβαλε τη Γαλλική (ως διοικητική γλώσσα) σε πολλές χώρες που, σήμερα, δέχονται τις επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στις Αφρικανικές όπου η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, αλλά και στην Νοτιοανατολική Ασία.
  6. Γνωρίζοντας γαλλικά, μαθαίνεις πιο εύκολα άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
  7. Το τουριστικό ενδιαφέρον, αφού η Γαλλική ομιλείται απ’ τις Αντίλλες μέχρι τη Γαλλία, απ’ την Αφρική ως την Ελβετία, απ’ το Μονακό μέχρι την Ταϊτή, απ’ τις Σεϋχέλλες μέχρι τον Καναδά και απ’ το Βιετνάμ ως το Βέλγιο.
  8. Με την γνώση της Γαλλικής είναι δυνατέςδωρεάν σπουδές σε πανεπιστήμια κύρους (Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Καναδάς) που εξασφαλίζουν την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων!
  9. Εξ αιτίας του υψηλού επιστημονικού και τεχνολογικού επιπέδου της Γαλλίας (τηλεπικοινωνίες, αεροδιαστημική, αποστολή και εγκατάσταση δορυφόρων TV, αεροπλάνα Mirage, Rafale, Concorde, Airbus, το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο TGV, Ιατρικές έρευνες σε Ινστιτούτα όπως αυτό του Παστέρ,...) πολλοί την προτιμούν γιαδωρεάν ανώτατες εξειδικευμένες σπουδές.
  10. Απαραίτητη η γνώση της Γαλλικής για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν τομείςόπως η μόδα, η κομμωτική, η κουζίνα, η κοσμητική και η ομορφιά.
  11. Επειδή η Γαλλία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ελλάδας (2ος βιομηχανικός, 3οςεμπορικός και 3ος επενδυτής), και, η Ελλάδα είναι από τις 28 Νοεμβρίου του 2004, μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης της, Γαλλοφωνίας (OIF), μετά από αίτημα της.
  12. 19. Η Γαλλία είναι μία από τις οκτώ ισχυρότερες χώρες παγκοσμίως, πρώτη παγκόσμια δύναμη στη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών προϊόντων, 4η οικονομική παγκόσμια δύναμη με πρωτοπορία στις κατασκευές τρένων, στην αεροναυπηγική, τέταρτη παγκόσμια παραγωγός αυτοκινήτων και κατέχει το 80% της διεθνούς παραγωγής μικροστοιχείων (πιστωτικές κάρτες).
  13. Η Γαλλία αποτελεί σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κόμβο: τα 2/3 του ευρωπαϊκού εμπορίου διακινούνται μέσω της Γαλλίας.
  14. Η κουλτούρα της Γαλλίας είναι τεράστια! Η συγκεκριμένη γλώσσα έχει ναπαρουσιάσει μεγάλη λογοτεχνική ποικιλία και μουσικό πλούτο.
  15. Η Γαλλία αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική αναφορά :
  • Πρώτη δύναμη παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην Ευρώπη.
  • Άμεση πρόσβαση σε πολυάριθμα αριστουργήματα της λογοτεχνίας.
  • Δυνατότητα άμεσης επαφής με το γαλλικό διαφωτισμό, αφετηρία του σύγχρονου πολιτισμού
  • Η Γαλλία και κατεξοχήν το Παρίσι είναι βασικός τουριστικός προορισμός :

- Περισσότεροι από 500 υπαίθριοι χώροι αναψυχής.

- Οικολογικά μουσεία με δυνατότητα οργανωμένων θεματικών επισκέψεων.

- 350 ζωολογικοί κήποι.

- Χώροι αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

- Πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

  1. Γιατί υπάρχει στενή σχέση Ελλάδας-Γαλλίας :
  • Τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα, λόγω του πολιτιστικού τους παρελθόντος, είναι ανοιχτές στην πολυπολιτισμικότητα.
  • Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της υπήρξαν πηγή έμπνευσης για πολλούς Γάλλους διανοούμενους.
  • Έλληνες διανοούμενοι επέλεξαν τη Γαλλία ως μόνιμο τόπο διαμονής (Κορνήλιος Καστοριάδης, Γιάννης Ξενάκης, Κώστας Αξελός κ.α.)
  • Η γαλλική είναι μια γλώσσα με ελληνικές ρίζες!
  1. Τέλος, γιατίυπάρχουν κι αυτοί που αγαπούν τη Γαλλική λόγω της ευγένειας και της γλυκύτητάς της. Αυτό το απαλό χάδι που μαγνητίζει!