English

Πρόγραμμα ΝΙΦΑΔΑ: 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «ΝΙΦΑΔΑ»  από τους μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Καρυοχωρίου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 στις 10:30 το πρωί με θέμα «Κάλαντα με τον Καρυοθραύστη».

Την εκδήλωση άνοιξε με την βράβευση της  μαθήτριας Παρασκευής Μωυσιάδου της Στ΄ τάξης,  η οποία κατέκτησε την 3η Θέση με το Χάλκινο Μετάλλιο  στο 3ο  ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ TAEKWONDO 2023!

Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν το μουσικό παραμύθι «Καρυοθραύστης» χορεύοντας μελωδίες από το μαγικό έργο του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι και τραγούδησαν τα κάλαντα και  στη νοηματική γλώσσα με τους εκπαιδευτικούς Δημήτρη Μπισίρη και Καλλιρόη Μήτκα ενθουσιάζοντας εκπαιδευτικούς και γονείς αφού η θεατρικότητα και η συναισθηματική δύναμη της μουσικής και των τραγουδιών μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους. Την εκδήλωση τίμησε ο Πρόεδρος του Καρυοχωρίου, Παύλος Κουτουκλέρ.

Ευχαριστούμε θερμά το Διευθυντή του 10ου Δημοτικού Σχολείου, Μωυσιάδη Νίκο και την Πρόεδρο του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων, Μαριάνθη Πάτσιου1 για την παραχώρηση των Καρυοθραυστών  που κόσμησαν  για δέκα μέρες τα Δημοτικά Σχολεία Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου.

Νατάσα Μάγκου

γυμνάστρια

 

Η ιστορία του Καρυοθραύστη

Το 1816 γράφτηκε ένα παραµύθι από το γερµανό συγγραφέα Έρνστ Χόφµαν µε τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», το οποίο διασκευάστηκε από έναν από τους πιο πολυδιαβασµένους Γάλλους συγγραφείς, τον Αλέξανδρο ∆ουµά. Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό µαγικό παραµύθι για µία κούκλα παιχνίδι που χαρίζει στη µικρή Κλάρα ο νονός της ο Ντροσελµάγιερ σε µια µικρή Γερµανική πόλη. Ο Καρυοθραύστης, ή όπως λέγεται στα Ρώσικα Στσελκούντσικ, ήταν ένα κινούµενο στρατιωτάκι που λειτουργούσε ως Καρυοθραύστης. Η µικρή Κλάρα ονειρεύτηκε µία ιστορία µε ήρωα τον Καρυοθραύστη και τον εαυτό της εκείνη την παραµονή των Χριστουγέννων.

Αυτήν την ιστορία πήρε ο Τσαϊκόφσκι και την έκανε µπαλέτο σε δύο πράξεις. Στην πρώτη πράξη, όταν η γιορτή τελείωσε και οι καλεσµένοι έφυγαν, η Κλάρα µπήκε στο ήσυχο σαλόνι για να κοιµίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτύπησε µεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιµήθηκε και µεταφέρθηκε σε έναν παραµυθένιο κόσµο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο µεγάλωσε µαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάµεσά τους και ο Καρυοθραύστης, ζωντάνεψαν και ρίχτηκαν στη µάχη µε µεγάλα ποντίκια που εισέβαλαν στο δωµάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κέρδισε τη µάχη και µεταµορφώθηκε σε έναν όµορφο πρίγκηπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκηπας – Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα µαγικό ταξίδι. Περνούν από τη Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από τη χώρα των Ζαχαρωτών µε τη νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όµως την ηµέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το µόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Η πρώτη πρεµιέρα δόθηκε στις 18 ∆εκεµβρίου 1892 στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης ενώ στο εξωτερικό 42 χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο. Έκτοτε γίνονται πολλές παραστάσεις κάθε χρόνο, µε αρκετές διασκευές στη χορογραφία, πάντα στο πλαίσιο του πρωτότυπου κειµένου.

Πηγή: https://tetartopress.gr/ Η ιστορία του Καρυοθραύστη

Leave a Reply