English
Δαυΐδ, ο βοσκός-μουσικός που έγινε βασιλιάς

Ο Δαυΐδ αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα της Βίβλου. Ήταν ο 2ος κατά σειρά βασιλιάς, μετά τον Σαούλ, (γύρω στα 1000 π.Χ.) και ο μέγιστος των Βασιλέων του Ισραήλ. Μέσα στην ιστορία του υπήρξε βοσκός, μουσικός, στρατιωτικός διοικητής, προφήτης και βασιλιάς. Διακρίθηκε μέσα από πολέμους, ανακηρύχθηκε από το λαό βασιλιάς σε ηλικία 30 ετών και βασίλεψε 40 έτη. Επέκτεινε τα  σύνορα του βασιλείου του και αφού εξασφάλισε ανακωχή με τους γείτονες λαούς ασχολήθηκε με την οργάνωση του κράτους αλλά κυρίως με την οργάνωση της λατρείας του Θεού. Με μεγάλες τιμές έφερε την Κιβωτό της Διαθήκης στην Ιερουσαλήμ και σχεδίασε το Ναό ο οποίος όμως τελικά κατασκευάστηκε από τον γιο του, τον Σολομώντα.

 

Άγαλμα του Δαυΐδ από το Μιχαήλ Άγγελο
Προσέρεισμα των Αγίων Πάντων (Ενοριακό Μουσείο Βαρκελώνης)

Ο Δαυΐδ ήρθε στο προσκήνιο όταν ο βασιλιάς Σαούλ υπέφερε από μελαγχολία και οι σύμβουλοι του πρότειναν να προσλάβει έναν ειδήμονα στο παίξιμο της κιθάρας για να τον ανακουφίζει και να τον γαληνεύει.

Τότε, ένας από τους συμβούλους του βασιλιά πρότεινε τον μικρότερο γιο του Ιεσσαί από την Βηθλεέμ, τον Δαυΐδ. Μάλιστα τον χαρακτήρισε ως άνθρωπο ανδρείο, συνετό στο λόγο, ειδήμονα στο να παίζει κιθάρα και πολύ όμορφο στην όψη.

 

 

Έτσι ο Δαυΐδ έγινε ο προσωπικός κιθαρωδός του βασιλιά Σαούλ.

 

Αρχαία σφενδόνη (wikipedia)

Η μεγάλη του άνοδος ήρθε όταν, κατά τον πόλεμο των Ισραηλιτών με τους Φιλισταίους, κατάφερε να φονεύσει σε μονομαχία τον γιγαντιαίο πάνοπλο Φιλισταίο Γολιάθ, χρησιμοποιώντας τη σφενδόνη του. Στη χρήση της, ο Δαυΐδ, ήταν πολύ επιδέξιος καθώς με αυτήν είχε αντιμετωπίσει πολλά άγρια θηρία προστατεύοντας τα πρόβατα του όταν ήταν βοσκός. Έτσι αναγνωρίστηκε από το λαό ως μεγάλος ήρωας.

 

Η ιστορική συνείδηση και παράδοση του Ισραήλ αναγνωρίζει στον Δαυΐδ πλουσιότατο ποιητικό και προφητικό χάρισμα μαρτυρούμενο στην Παλαιά Διαθήκη, στη Σοφία Σειράχ αλλά και στην Καινή Διαθήκη.
Το μεγαλύτερο μέρος του Ψαλτηρίου (βιβλίο των Ψαλμών της Π.Διαθήκης με 150 ψαλμούς) γράφτηκε από τον Δαυΐδ. Εκεί λάμπει, παρά τα ελαττώματα ως ανθρώπου της εποχής του, το ποιητικό του ταλέντο αλλά και η εξαίρετη θρησκευτική φύση και προσωπικότητα του.
Ως βασιλιάς-μουσικός, ο Δαυΐδ συγκρότησε τεράστια ορχήστρα και χορωδία (4000 μέλη) για θρησκευτικούς και τελετουργικούς σκοπούς.

Παρατίθεται ο τελευταίος Ψαλμός ΡΝ (150) στον οποίο αναφέρεται πλήθος μουσικών οργάνων

Πηγές: Παγκόσμια Γενική Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ (τόμ.14)    Παλαιά Διαθήκη (ΣΑΜΟΥΗΛ Α’ κεφ. Ις,  & Ψαλμός ρν)  

Παρακάτω ο Ψαλμός ΡΝ (150) σε διάφορες εκτελέσεις, από διάφορα μέρη του κόσμου και σε διαφορετικά είδη μουσικής:

Στα Ελληνικά:

 

Στα Λατινικά:

 

Στα Εβραϊκά:

 

Στα Αγγλικά (Ηνωμένων Πολιτειών):

 

Leave a Reply