Serpico

Ο Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021),

Μίκης Θεοδωράκης

είναι σίγουρα γνωστός σε όλους μας για την μελοποίηση του "Άξιον  Εστί" του βραβευμένου με Νόμπελ ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και για το μεγάλο πλήθος λαϊκών τραγουδιών που έγραψε. Επίσης για το πασίγνωστο "Συρτάκι" από την μουσική της βραβευμένης με Όσκαρ κινηματογραφικής ταινίας "Zorba the Greek" του Μιχάλη Κακογιάννη (1964).

 

Ίσως όμως δεν είναι τόσο γνωστός για την μουσική της ταινίας "Serpico" (1973).

 

 

 

 

 

 

 

  • Η ταινία "Serpico" ήταν μια βιογραφική-δραματική ταινία και βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του Francesco Vincent Serpico (1936-2022) ο οποίος ήταν γόνος Ιταλών μεταναστών στις Η.Π.Α. με καταγωγή από το Marigliano της Napoli στην Καμπανία της Νότιας Ιταλίας.
  • Ο Serpico ήταν ένας ιδεαλιστής αξιωματικός της αστυνομίας στην Νέα Υόρκη (NYPD). Το 1969 ενοχλημένος από την διαφθορά που έβλεπε στο αστυνομικό σώμα, την κατήγγειλε υποβάλλοντας αναφορά στους ανωτέρους του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

     Frank Serpico (New York Daily News)

  • Όταν τα στοιχεία του δημοσιοποιήθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο NEW YORK TIMES και ο Δήμαρχος της πόλης διέταξε έρευνα, ήρθε αντιμέτωπος με έναν ακήρυχτο και άτιμο πόλεμο από τους διεφθαρμένους συναδέλφους του.
  • Το 1971 σε μια επικίνδυνη επιχείρηση κατά εμπόρων ναρκωτικών, οι "συνάδελφοι" του τον άφησαν σκοπίμως ακάλυπτο με αποτέλεσμα να δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι. Το τραύμα του στέρησε την ακοή από το αριστερό του αυτί και του άφησε θραύσματα μέσα στο κεφάλι για το υπόλοιπο της ζωής του. Επέζησε χάρη σε έναν ηλικιωμένο αυτόπτη μάρτυρα που κάλεσε ασθενοφόρο και έμεινε μαζί του μέχρι αυτό να έρθει.

 

 

Καθώς ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας ήταν Ιταλικής καταγωγής, οι παραγωγοί Dino de Laurentis και Martin Bregman επέλεξαν τον ηθοποιό Al Pacino, επίσης Ιταλικής καταγωγής (από το Corleone της Σικελίας) προκειμένου να δώσουν έμφαση στο Μεσογειακό ταμπεραμέντο του κεντρικού χαρακτήρα. Για τον ίδιο λόγο και επειδή η μουσική μιας ταινίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία και το συναίσθημα του ακροατή, ανατέθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη η μουσική επένδυση της ταινίας, μιας και ο Θεοδωράκης ήταν ήδη διεθνώς γνωστός από την μουσική για την ταινία "Zorba the Greek" του Μιχάλη Κακογιάννη (1964) και την μουσική για την ταινία "Ζ" του Κώστα Γαβρά (1969).

  • Το 1974 ταινία κέρδισε βραβείο Όσκαρ A' ανδρικού ρόλου (Al Pacino) και βραβείο Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.
  • Το 1975 η μουσική της ταινίας (Μίκης Θεοδωράκης) κέρδισε το βραβείο Anthony Asquith Film Music Award.

 

Στο τρέιλερ της ταινίας το ορχηστρικό θέμα εισάγεται από μια φλογέρα που σίγουρα μας δημιουργεί μια μεσογειακή ατμόσφαιρα, έστω για λίγο:

Serpico (1973) ORIGINAL TRAILER [HD 1080p] - YouTube

Πηγές:
Βιβλίο Μουσικής Γ' Γυμνασίου, New York Times, New York Daily News, Youtube.com/@HD Retro Trailers

Leave a Reply