Walking on the moon

"Walking on the moon" είναι ο τίτλος από ένα τραγούδι του Βρετανικού μουσικού συγκροτήματος "The Police". Το συγκρότημα αποτελούνταν από τον  Andy Summers (ηλεκτρική κιθάρα), τον Sting (ηλεκτρικό μπάσο και φωνή),  και τον Stewart Copeland (drums).

Tο εσώφυλλο του CD "Reggatta de blanc"

Ο δίσκος, στον οποίο περιλαμβάνεται το τραγούδι, κυκλοφόρησε το 1979 με τίτλο "Reggatta de blanc".

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο τίτλος αναφέρεται στο γεγονός ότι οι μουσικοί του συγκροτήματος έπαιζαν "λευκή" ρέγκε (reggae) μουσική.
Ο τίτλος του τραγουδιού,”walking on the moon(που αποτελεί και μια επίμονα επαναλαμβανόμενη φράση μέσα στο τραγούδι) σημαίνει "περπατώντας στο φεγγάρι".

Οι στίχοι μιλούν για την προσπάθεια των ανθρώπων να πετύχουν τους στόχους τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους με οποιοδήποτε κόστος.

 

  • Ακούοντας το τραγούδι παρατηρούμε από την αρχή ένα επαναλαμβανόμενο μελωδικό μοτίβο (riff) στο μπάσο και μια ασυνήθιστη συγχορδία να αντιπαρατίθεται από την κιθάρα. Αργούμε να προσαρμοστούμε στον ρυθμό γιατί τα ντραμς ξεκινάνε σταδιακά.
    Ο Stewart Copland ξεκινάει μόνο με το διπλό πιατίνι (hihat) προκαλώντας την ακοή μας να ξεχωρίσει τον παλμό.
  • Όταν εισάγει την κάσα (bass drum), την χτυπά στα ασθενή μέρη του μέτρου συνεχίζοντας να μας προκαλεί να εντοπίσουμε τον ρυθμό και το μέτρο.
  • Όταν εισάγει και το χτύπημα στο στεφάνι του ταμπούρου (side snare) αρχίζει ο ρυθμός να ακούγεται πιο ολοκληρωμένος, να δένει καλύτερα με το μοτίβο του μπάσου και της κιθάρας και να μας δίνει μια σαφή εικόνα.

 

  • Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα όργανα τονίζουν τα πιο ασθενή μέρη του μέτρου (2,3,4). Ο πρώτος χρόνος του μέτρου (1), που θεωρητικά είναι ο ισχυρότερος, δεν τονίζεται σχεδόν καθόλου.
  • Μόλις αρχίζουμε να το συνηθίζουμε προστίθεται η χαρακτηριστική φωνή του Sting (σε πολύ ψηλή περιοχή) να τραγουδάει τους στίχους. Η πρώτη συλλαβή (Giant…) τονίζει έντονα τον πρώτο χρόνο του μέτρου που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε τονιστεί καθόλου δημιουργώντας μια ωραία αντίθεση. Αυτό το ευφυές τέχνασμα όχι μόνο μας ξαφνιάζει αλλά προσδίδει και ένα πολύ ιδιαίτερο ύφος στο τραγούδι γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του, η φωνή τονίζει διαφορετικούς χρόνους απ' ότι τα όργανα.
    Επίσης καθ' όλη τη διάρκεια του τραγουδιού ο Stewart Copland διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μας με την ρυθμική του ευρηματικότητα και δεξιοτεχνία στο παίξιμο των ντραμς.

 

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το τραγούδι εδώ:

The Police - Walking On The Moon - YouTube

Πηγές: 

Reggatta de blanc - The Police, A&Μ Records Ltd, LC000485, enhanced CD, 2003), Ανθολόγιο Μουσικών Κειμένων Α΄Β΄Γ΄ Γυμνασίου

Leave a Reply