ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

Ιταλία
Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Νάπολη οι κάτοικοι συνηθίζουν να πετούν από τα μπαλκόνια μικρές ηλεκτρικές συσκευές, καθώς με αυτό τον τρόπο συμβολίζουν μία νέα αρχή. Μία ακόμα συνήθεια της ιταλικής παράδοσης είναι να τρώνε φακές διότι θεωρούν ότι φέρνουν καλή τύχη για τις επόμενες 365 μέρες επειδή μοιάζουν με κέρματα.

Ισπανία
Στην Ισπανία θεωρούν ότι τα 12 τελευταία δευτερόλεπτα του έτους είναι αυτά που καθορίζουν τη μοίρα τους για την επόμενη χρονιά. Μέσα σε αυτά τα τελευταία δευτερόλεπτα λοιπόν προσπαθούν να φάνε όσα περισσότερα σταφύλια μπορούν για να εξασφαλίσουν μία τυχερή νέα χρονιά.

Γερμανία
Στη Γερμανία πιστεύουν ότι τα γουρούνια συμβολίζουν τον πλούτο. Έτσι λοιπόν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς συνηθίζουν να τρώνε glücksschwein, ζαχαρωτά σε σχήμα γουρουνιού, επειδή έτσι εξασφαλίζουν μια νέα χρονιά με τύχη στα οικονομικά αλλά και στους άλλους τομείς.

Δανία
Στη Δανία την ημέρα της Πρωτοχρονιά, οι κάτοικοι συνηθίζουν να σπάνε πιάτα μπροστά στην εξώπορτα ενός φίλου κι ενός γείτονα. Όσο περισσότερα σπασμένα πιάτα έχει κάποιος το επόμενο πρωί στην πόρτα του, τόσους φίλους και καλή τύχη θα έχει το νέο έτος.

Ιαπωνία
Τα μεσάνυχτα όλοι οι βουδιστικοί ναοί της Ιαπωνίας χτυπούν τις καμπάνες τους 108 φορές προκειμένου να ξορκίσουν τα κακά πάθη των ανθρώπων. Το έθιμο ονομάζεται joya no kane και θεωρείται ότι φέρνει την καθαριότητα στην καρδιά, το μυαλό, την ψυχή και το σώμα.

Εκουαδόρ
Οι ντόπιοι στο Εκουαδόρ γιορτάζουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το Los Anos Viejos . Κάθε οικογένεια δημιουργεί κούκλες – σκιάχτρα τις οποίες καίνε στην αυλή των σπιτιών τους τα μεσάνυχτα, προσπαθώντας να ξορκίσουν όλα τα κακά που έφερε ο παλιός ο χρόνος.

Στην Ελλάδα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Επίσης, τη στιγμή που μπαίνει ο νέος χρόνος, σε κάθε σπίτι συνηθίζεται να σπάνε ένα ρόδι, ως ένδειξη τύχης για την χρονιά που έρχεται.

 

Leave a Reply