Νερό

Βλέπουμε την παρουσίαση κομμάτι κομμάτι και κάνουμε στο τέλος τα πειράματα που προτείνονται. Συζητάμε με το παιδί την κάθε διαφάνεια.

Νερό πηγή ζωή

Βάζουμε στην παγοθήκη νερό και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Παρακολουθούμε πόση ώρα κάνει για να γίνει πάγος. Μαζί βάζουμε και ένα πιο μεγάλο κύπελο με νερό. Συγκρίνουμε πιο από τα δύο παγώνει γρηγορότερα. Βάζουμε σε ένα μπρίκι λίγο νερό και το βάζουμε να βράσει . Τί παρατηρούμε . Τί θα γίνει αν το αφήσουμε πολλή ώρα; Παρατηρούμε το φαγητό που έχει νερό και βράζει. Βάζουμε ένα καπάκι από πάνω. Παρατηρώ τί γίνεται ο ατμός που πάει στο καπάκι.

Ας παίξουμε μουσική με νερό: Βάλτε σε  8 ποτήρια του κρασιού νερό.  Το νερό να είναι σε διαφορετική στάθμη στο κάθε ποτήρι. Βάλτε το παιδί να βάλει τα ποτήρια στη σειρά : από το ποτήρι που έχει πιο πολύ νερό στο ποτήρι που έχει πιο λίγο. Δώστε του ένα μικρό κουταλάκι και βάλτε τον να παίξει.

Ακούμε από το cd του Βασίλη Παπανικολάου το τραγούδι από που 'σαι ποταμάκι:

Παλαιότερα όταν δεν έβρεχε και οι γεωργοί χρειαζόταν νερό εκτός από λιτανείες έκαναν και το έθιμο της "Περπερούνας ή Πιρπιρίτσας". Έντυναν με πρασινάδες συνήθως ένα μικρό κορίτσι και πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι. Τα παιδιά ράντιζαν με νερό την Πιρπιρίτσα και αυτή στριφογυρνούσε. Μετά της έριχνε νερό και η νοικοκυρά. Έδινε κέρασμα στα παιδιά και ευχόταν να βρέξει ο Θεός. Υπήρχαν πολλές παραλλαγές του τραγουδιού. Ακούμε μία από το cd της Δόμνας Σαμίου: