Blog – ιστολόγιο [τι είναι;]

Μόλις επισκεφτήκατε ένα ιστολόγιοBlog το οποίο δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς λόγους. Ξεκινώντας λοιπόν το ταξίδι μας ας πούμε 

με λίγα λόγια, ώστε να ξέρουμε γιατί μιλάμε… To ιστολόγιο, γνωστό περισσότερο ως blog, είναι μια μορφή  ιστοχώρου. Είναι μια λίστα καταχωρήσεων από την πιο πρόσφατη καταχώρηση στην παλαιότερη. 

Το περιεχόμενο των καταχωρήσεων μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως ειδήσεις, πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα όπως τεχνολογία, τέχνες, μόδα, αθλητικά, εκπαίδευση, γαστρονομία κ.α. Ένα blog συνδυάζει κείμενο, υπερσυνδέσμους (hyperlinks), εικόνες και συνδέσμους (links) σε άλλες ιστοσελίδες και σε βίντεο, ήχο ή άλλα αρχεία. Τα blogs χρησιμοποιούν ένα συζητητικό στυλ τεκμηρίωσης. Συχνά τα blogs εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Μερικά blogs αναφέρουν "προσωπικές εμπειρίες". Ο όρος blog είναι μία συντόμευση του όρου weblog ή web log. Η συγγραφή ενός blog, η συντήρηση ή η προσθήκη ενός άρθρου σε ένα υπάρχον blog, ονομάζεται «blogging». Τα μεμονωμένα άρθρα σε ένα blog ονομάζονται «blog posts», «posts» ή «entries». Το άτομο που δημοσιεύει αυτά τα άρθρα ονομάζεται «blogger».

Θα δούμε όμως παρακάτω μερικές λέξεις – όρους,  που πιθανόν οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, ώστε να γίνει ποιο ξεκάθαρη, η διαφορά τους με το blog.

  • Οι ιστοσελίδες ενημερώνουν πιο σπάνια τις σελίδες τους με πρόσφατο περιεχόμενο και συχνά παρέχουν στατικές πληροφορίες στους αναγνώστες τους.
  • Τα blogsενημερώνονται αρκετά συχνά με νέο περιεχόμενο. Κάποια blogs δημοσιεύουν άρθρα σε καθημερινή βάση και άλλα σε εβδομαδιαία βάση. Φυσικά, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πότε πρέπει να δημοσιεύεις νέα άρθρα.
  • Τα forums είναι οι ιστοσελίδες που δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού ώστε να μπορούμε να συζητάμε με άλλα μέλη για διάφορα θέματα τα οποία είναι οργανωμένα σε ξεχωριστά topics (θέματα).
  • Τα e-shopsείναι οι ιστοσελίδες που σου επιτρέπουν να αγοράσεις κάποιο φυσικό ή ηλεκτρονικό προϊόν καταβάλλοντας το ανάλογο κόστος.
  • Τα Social Media (Κοινωνικά Δίκτυα) επιτρέπουν τη δημιουργία λογαριασμού, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με άλλα μέλη. Κοινωνικά δίκτυα θεωρούνται το Facebook, το Twitter, το LinkedIn, το Pinterest κ.α.

Ποιοι μπορούν να έχουν ένα blog; Η απάντηση είναι όλοι. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Ο καθένας που μπορεί να γράψει ένα κείμενο σε οποιοδήποτε επεξεργαστή κειμένου [ Word κλπ ] μπορεί να γράφει σε ένα blog.