Αγάπες με… ουρά & Οι δύο φίλοι

Αγάπες με... ουρά.

 

Η μαμά μου είναι γατόφιλη, δηλαδή ανήκει σ' εκείνη την τάξη των ανθρώπων που προτιμούν τις γάτες από τους σκύλους. Εμένα, αν με ρωτήσεις, μ' αρέσουν περισσότερο οι σκύλοι. Όταν αγριεύουν, σου δίνουν μια ντόμπρα δαγκωνιά κι όχι εκείνες τις ύπουλες γατίσιες νυχιές, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται ΚΑΙ από δαγκωνιά! Διότι, βεβαίως, άλλη χάρη έχει του σκύλου. Η δαγκωνιά λέω. Πάει και τελείωσε.

Η μαμά, όμως, από τότε που έχασε το σκυλί ΤΗΣ –και πάνε πάρα πολλά χρόνια από τότε, γιατί το έχασε όταν ήταν δώδεκα χρονώ–, από τότε, λέω, δεν εννοεί να αγαπήσει άλλο σκυλί, και όλη την αγάπη της τη δίνει στις γάτες. Και όχι σε όλες, παρακαλώ, αλλά ΣΤΗ γάτα, που είναι κάθε φορά, βέβαια, η γάτα ΤΗΣ.

Εδώ θα πρέπει να πω πως δεν μπορείς να θεωρείς εσύ μια γάτα για δικιά σου, γιατί γενικά αυτά τα πλάσματα είναι μονόχνοτα κι ανεξάρτητα, και δε θέλουν ν' ανήκουν σε κανέναν παρά στον εαυτό τους. Μόνο μερικές φορές –κι αυτό σπάνια– συμβαίνει να δεθούν με κάποιον άνθρωπο, αλλά και τότε είναι γιατί τον διάλεξαν αποκλειστικά εκείνες.

Βούλα Μάστορη, Αγάπες... με ουρά, εκδ. Πατάκη, Aθήνα, 1999

 

Το κείμενο που μόλις διάβασες είναι απόσπασμα από το βιβλίο της Βούλας Μάστορη "Αγάπες με... ουρά".

Το εξώφυλλο του βιβλίου:

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Βούλα (Παρασκευή) Μάστορη (1945-2016)   ήταν Ελληνίδα συγγραφέας κυρίως της παιδικής λογοτεχνίας από το 1975, αλλά επίσης μετέφρασε δεκάδες βιβλία από τα αγγλικά στα ελληνικά. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά, στα σερβικά, στα τουρκικά και στα κορεατικά. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2005 και με αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY. Ήταν υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008, και για το 2014.

Οι δύο φίλοι

Το ποίημα που μόλις ακούσατε το έγραψε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου (Καρπενήσι, 2 Φεβρουαρίου 1877 – Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 1940) ήταν Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής, πολιτικός, διηγηματογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και ακαδημαϊκός, υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας στο γλωσσικό ζήτημα. Έγραψε, μεταξύ άλλων,  το διάσημο βιβλίο που απόσπασμά του συναντούμε στο Βιβλίο της Γλώσσας της Γ Δημοτικού "Τα ψηλά βουνά".

Στα δύο παραπάνω κείμενα βρείτε τις προτάσεις που αναφέρουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του σκύλου και της γάτας (τον «χαρακτήρα» τους και τη συμπεριφορά τους) και τις σχέσεις μεταξύ τους. Στην παρακάτω άσκηση σύρε τις φράσεις που ταιριάζουν σε κάθε ζώο.

Τώρα μπορείς να συμπληρώσεις την άσκηση 1 του βιβλίου σου , όπως φαίνεται παρακάτω:

Με βάση τον παραπάνω πίνακα, συμπλήρωσε την άσκηση 4 του βιβλίου σου, όπως φαίνεται παρακάτω:

Για περισσότερη εξάσκηση κλίνε στο τετράδιό σου τα επίθετα: φαρδύς- ιά, -ύ, τραχύς -ιά -ύ.

Μετοχές

Όπως είδες και στο παραπάνω βίντεο υπάρχουν δύο είδη μετοχών, οι μετοχές ενεργητικής φωνής και οι μετοχές παθητικής φωνής.

Πηγές: Η τάξη της κ. Γεωργίας. Τάξη αστεράτη, ebooks, Σχολικά εγχειρίδια

Καλή συνέχεια σε όλους.

 

 

 

 

Leave a Reply