English

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (ερωταποκρίσεις)

 

 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

  1. Ποια η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1920;

 

Το Νοέμβριο του 1920 ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές και την εξουσία ανέλαβαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι έφεραν στο θρόνο το βασιλιά Κωνσταντίνο. Η ενέργειά τους αυτή δυσαρέστησε τους Άγγλους και Γάλλους συμμάχους των Ελλήνων. Επίσης, παρά την προεκλογική τους υπόσχεση για τερματισμό του πολέμου, συνέχισαν τον πόλεμο, αντικαθιστώντας την ηγεσία του στρατεύματος.

 

2)    Πώς διαμορφώνεται  η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία την ίδια εποχή;

 

Οι όροι της Συνθήκης των Σεβρών προκάλεσαν την αντίδραση των Τούρκων. Στο εσωτερικό της Τουρκίας ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους οπαδούς του Σουλτάνου κι εκείνους του αξιωματικού Μουσταφά Κεμάλ. Ο Κεμάλ, διατηρώντας επαφές με τους Ιταλούς και τους Γάλλους, από τα λιμάνια των οποίων προμηθευόταν όπλα και πυρομαχικά, οργάνωσε αντίσταση εναντίον του ελληνικού στρατού.

 

3)    Τη στιγμή που ο ελληνικός στρατός βρίσκεται απομονωμένος στο εσωτερικό της  Μικράς  Ασίας ποια η στάση των άλλων Συμμάχων;

 

Η κατάσταση στη Μικρά Ασία σταδιακά αλλάζει, καθώς οι περισσότεροι Σύμμαχοι άρχισαν να            εγκαταλείπουν τα εδάφη τα οποία κατείχαν και οι Σοβιετικοί άρχισαν να υποστηρίζουν τον Κεμάλ.

 

4)    Ποια η πορεία του ελληνικού στρατού και ποια η τακτική των Τούρκων του Κεμάλ στη διάρκεια του 1921;

 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες τα ελληνικά στρατεύματα προχώρησαν νικηφόρα στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και κατέλαβαν στη διάρκεια του 1921 τους στρατηγικούς στόχους που είχαν θέσει από την αρχή( Εσκί Σεχίρ-Αφιόν Καραχισάρ).Όμως οι Τούρκοι του Κεμάλ υποχώρησαν κι άλλο και οχυρώθηκαν στην περιοχή της Άγκυρας. Έτσι αναγκάζουν τον ελληνικό στρατό να προχωρήσει ακόμα πιο βαθιά στο εσωτερικό της Τουρκίας και να περάσει τον ποταμό Σαγγάριο και την Αλμυρά έρημο. Όμως ο εφοδιασμός έγινε πολύ δύσκολος και ο στρατός ήταν πολύ ταλαιπωρημένος από τους συνεχείς πολέμους. Τον Αύγουστο του 1921 αναγκάζεται να οπισθοχωρήσει και να οχυρωθεί σε μία αμυντική γραμμή( Εσκί Σεχίρ-Κιουτάχεια-Αφιόν Καραχισάρ).

 

5)    Τι συνέβη τον Αύγουστο του 1922;

 

Τον  Αύγουστο του 1922 οι Τούρκοι του Κεμάλ επιτέθηκαν στις εξασθενημένες ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η αμυντική γραμμή έσπασε και ο ελληνικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Τον ακολούθησαν χιλιάδες Έλληνες φοβούμενοι τα τουρκικά αντίποινα.

 

6) Τι γνωρίζεις για την καταστροφή της Σμύρνης ;

 

Τέλη Αυγούστου του 1922 οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη, πυρπόλησαν την ελληνική και αρμενική συνοικία της πόλης, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε. Σκηνές απερίγραπτου πόνου και φρίκης διαδραματίστηκαν στο λιμάνι με πρωταγωνιστές άμαχους πρόσφυγες που αγωνίζονταν να μπουν στα πλοία και να σωθούν, ενώ οι Τούρκοι έσφαζαν και λεηλατούσαν ολοκληρώνοντας την καταστροφή.

Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν ο δραματικός επίλογος της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή.

 

Leave a Reply