ΘΑΛΑΣΣΑ

Το ναρβάλ ή φάλαινα μονόκερος ή μονόδοντας μονόκερος (και μονόδων μονόκερως) (λατ.: Monodon monoceros), είναι θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια Μονοδοντίδες και στην τάξη των κητωδών.

Το ναρβάλ είναι μεσαίου μεγέθους «οδοντωτή» φάλαινα που ζει στις θάλασσες της αρκτικής ζώνης. Το επιστημονικό του όνομα προέρχεται από το χαρακτηριστικό μακρύ και μυτερό χαυλιόδοντα του αρσενικού, που εκτείνεται από την άνω γνάθο και προς τα εμπρός, κατά τον άξονα του σώματός του, σαν κέρατο. Το μήκος του χαυλιόδοντα φτάνει μέχρι και 2,5 μέτρα. Για πολλά χρόνια δεν είχε διευκρινιστεί η λειτουργία αυτού του δοντιού και θεωρούταν ότι ήταν όργανο άμυνας. Σύμφωνα με νεότερες μελέτες, είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο αισθητήριο όργανο, που βοηθά το ζώο να αντιληφθεί τις διαφορές στην πίεση, την αλατότητα ή τη θερμοκρασία των νερών. Τα νεαρά άτομα και των δύο φύλων έχουν δύο μόνο δόντια στην άνω γνάθο τους.

Το μήκος του σώματος του ναρβάλ κυμαίνεται από 3,5 μέχρι 5 μέτρα, έχει ανοιχτό γκρίζο χρώμα, δεν έχει ραχιαίο πτερύγιο, ενώ πτερύγιο της ουράς έχει πλάτος ένα μέτρο περίπου, είναι οριζόντιο και αποτελείται από δύο λοβούς. Το ναρβάλ ζει σε ομάδες των 5 με 20 ατόμων, τρέφεται με διάφορα καρκινοειδή, ψάρια και μαλάκια· ζευγαρώνει την άνοιξη και το θηλυκό γεννά ένα μικρό έπειτα από περίοδο κύησης 15 μηνών. Αρκετές φορές μεταναστεύουν από την αρκτική ζώνη προς τις βόρειες ακτές της Ευρώπης αναζητώντας τροφή.

Παλαιότερα, οι αυτόχθονες ιθαγενείς των αρκτικών περιοχών, κυνηγούσαν το ναρβάλ και χρησιμοποιούσαν το δέρμα και τα δόντια του για την κατασκευή αντικειμένων, και το κρέας και το λίπος του για διατροφή. Σήμερα οι πληθυσμοί που απειλούνται, γιατί το ναρβάλ είναι πολύ ευαίσθητο στις κλιματικές αλλαγές. Στα χρόνια του Μεσαίωνα απέδιδαν μαγικές ιδιότητες στο κέρατό του, το οποίο είχε πολύ μεγάλη αξία. Αναφορές για το θαλάσσιο μονόκερο υπάρχουν στους μύθους των Ινουίτ, αλλά και σε λογοτεχνικά έργα.

Η ΦΑΛΑΙΝΑ ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Η δική μου εφημερίδα

Η δική μου εφημερίδα 

        Δημιουργία του μαθητή Χρήστου Φαρμάκη

Ιάσονας Αϊβάζογλου - ΘΑΛΑΣΣΑ

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Η Λαμία βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Όθρυς,Απο τον 8ο μέχρι τον 19ο αιώνα λέγοταν Ζητούνι!

Η Λαμία διαθέτει πολλά αξιοθέτα που κανείς χρειάζεται αρκετές ημέρες για να επισκεφθεί. Θα συναντήσετε πολλά αγάλματα (Αθανάσιου Διάκου, Άρη Βελουχιώτη κλπ), πλατείες (γνωστές είναι οι πλατείες Ελευθερίας, Λαού, Διάκου κλπ), αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Ανθήλη – Πυλαία Αμφικτυονία), μνημεία πιο σύγχρονα αλλά και από την αρχαιότητα (μνημείο Εθνικής Αντίστασης, μνημείο Καμηλόβρυσης κ.α), Μουσεία (Αρχαιολογικο, Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας κ.α), σημαντικές εκκλησίες και ιερές μονές (Εκκλησία Αρχοντική, Παναγιάς Δέσποινας, Μονή Αντίνιτσας κ.α).

Μη χάσετε το μεσσαιωνικό Κάστρο της Λαμίας με την εξαιρετική θέα αλλά και τα ιαματικά λουτρά Θερμοπυλών λίγο έξω από τη Λαμία με την πλούσια ιστορία που έχει η περιοχή από την περίφημη μάχη των Θερμοπυλών με το άγαλμα του Λεωνίδα να δεσπόζει!

Κατά τη μυθολογία, η Λαμία χτίστηκε από τον Λάμο, το γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης, της βασίλισσας της Λυδίας που αγόρασε από τον Ερμή τον Ηρακλή. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε από τη Λαμία, τη Βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα. Η λέξη Λαμία ετυμολογικά συγγενεύει με το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα, βάραθρο ή και αχόρταγος, λαίμαργος. Γνωστό πως μέσα από την πόλη περνούσε μεγάλο και βαθύ ρέμα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Κατά τη μυθολογία, η Λαμία χτίστηκε από τον Λάμο, το γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης, της ακόλαστης χήρας - βασίλισσας της Λυδίας που αγόρασε από τον Ερμή τον Ηρακλή. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε από τη Λαμία, τη Βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα. Η λέξη Λαμία ετυμολογικά συγγενεύει με το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα, βάραθρο ή και αχόρταγος, λαίμαργος. Γνωστό πως μέσα από την πόλη περνούσε μεγάλο και βαθύ ρέμα.

Κατά τη μυθολογία, η Λαμία χτίστηκε από τον Λάμο, το γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης, της ακόλαστης χήρας - βασίλισσας της Λυδίας που αγόρασε από τον Ερμή τον Ηρακλή. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε από τη Λαμία, τη Βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα. Η λέξη Λαμία ετυμολογικά συγγενεύει με το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα, βάραθρο ή και αχόρταγος, λαίμαργος. Γνωστό πως μέσα από την πόλη περνούσε μεγάλο και βαθύ ρέμα![ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΙΣ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ]

ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΘΗΛΗ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΜΗΛΟΒΡΥΣΗΣ

ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΓΑΛΜΑ ΑΧΙΛΛΕΑ

Αξίζει να κάνει κάποιος μια στάση στην όμορφη πόλη μου και να θαυμάσει απο κοντά τα αξιοθέατα της και να δοκιμασει τα πεντανόστιμα φαγητά της,γνωστή επίσης για τα υπέροχα ψητά της!!!! Υπάρχουν παραλίες σε πολύ κοντινές αποστάσεις ιδανικές για τις διακοπές μιας οικογένειας!Παρακάτω θα αναρτήσω ένα link για να την γνωρίσετε και απο κοντά.

ΚΟΣΜΑΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ -  Γ1