Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Η Λαμία βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Όθρυς,Απο τον 8ο μέχρι τον 19ο αιώνα λέγοταν Ζητούνι!

Η Λαμία διαθέτει πολλά αξιοθέτα που κανείς χρειάζεται αρκετές ημέρες για να επισκεφθεί. Θα συναντήσετε πολλά αγάλματα (Αθανάσιου Διάκου, Άρη Βελουχιώτη κλπ), πλατείες (γνωστές είναι οι πλατείες Ελευθερίας, Λαού, Διάκου κλπ), αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Ανθήλη – Πυλαία Αμφικτυονία), μνημεία πιο σύγχρονα αλλά και από την αρχαιότητα (μνημείο Εθνικής Αντίστασης, μνημείο Καμηλόβρυσης κ.α), Μουσεία (Αρχαιολογικο, Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας κ.α), σημαντικές εκκλησίες και ιερές μονές (Εκκλησία Αρχοντική, Παναγιάς Δέσποινας, Μονή Αντίνιτσας κ.α).

Μη χάσετε το μεσσαιωνικό Κάστρο της Λαμίας με την εξαιρετική θέα αλλά και τα ιαματικά λουτρά Θερμοπυλών λίγο έξω από τη Λαμία με την πλούσια ιστορία που έχει η περιοχή από την περίφημη μάχη των Θερμοπυλών με το άγαλμα του Λεωνίδα να δεσπόζει!

Κατά τη μυθολογία, η Λαμία χτίστηκε από τον Λάμο, το γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης, της βασίλισσας της Λυδίας που αγόρασε από τον Ερμή τον Ηρακλή. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε από τη Λαμία, τη Βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα. Η λέξη Λαμία ετυμολογικά συγγενεύει με το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα, βάραθρο ή και αχόρταγος, λαίμαργος. Γνωστό πως μέσα από την πόλη περνούσε μεγάλο και βαθύ ρέμα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Κατά τη μυθολογία, η Λαμία χτίστηκε από τον Λάμο, το γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης, της ακόλαστης χήρας - βασίλισσας της Λυδίας που αγόρασε από τον Ερμή τον Ηρακλή. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε από τη Λαμία, τη Βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα. Η λέξη Λαμία ετυμολογικά συγγενεύει με το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα, βάραθρο ή και αχόρταγος, λαίμαργος. Γνωστό πως μέσα από την πόλη περνούσε μεγάλο και βαθύ ρέμα.

Κατά τη μυθολογία, η Λαμία χτίστηκε από τον Λάμο, το γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης, της ακόλαστης χήρας - βασίλισσας της Λυδίας που αγόρασε από τον Ερμή τον Ηρακλή. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε από τη Λαμία, τη Βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα. Η λέξη Λαμία ετυμολογικά συγγενεύει με το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα, βάραθρο ή και αχόρταγος, λαίμαργος. Γνωστό πως μέσα από την πόλη περνούσε μεγάλο και βαθύ ρέμα![ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΙΣ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ]

ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΘΗΛΗ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΜΗΛΟΒΡΥΣΗΣ

ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΓΑΛΜΑ ΑΧΙΛΛΕΑ

Αξίζει να κάνει κάποιος μια στάση στην όμορφη πόλη μου και να θαυμάσει απο κοντά τα αξιοθέατα της και να δοκιμασει τα πεντανόστιμα φαγητά της,γνωστή επίσης για τα υπέροχα ψητά της!!!! Υπάρχουν παραλίες σε πολύ κοντινές αποστάσεις ιδανικές για τις διακοπές μιας οικογένειας!Παρακάτω θα αναρτήσω ένα link για να την γνωρίσετε και απο κοντά.

ΚΟΣΜΑΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ -  Γ1

 

Leave a Reply