ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ: ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΗΠΑ

ΑΝΑΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Όνομα ομάδας:  Αστρονόμοι

Μέλη: Σταύρος, Απόστολος, Γιάννης

 

Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από τον Μικρό Πρίγκηπα:

…Έτσι έμαθα το δεύτερο σημαντικό πράμα: Ότι ο πλανήτης απ’ όπου ερχόταν δεν ήταν πιο μεγάλος από το σπίτι.

Αυτό βέβαια δε με ξάφνιασε και πολύ. Ήξερα πως εκτός από τους μεγάλους πλανήτες, όπως η Γη, ο Δίας, ο Άρης, η Αφροδίτη, που τους έχουν δώσει όνομα, υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι, καμιά φορά τόσο μικροί που, ακόμα και με τηλεσκόπιο, δύσκολα τους διακρίνεις. Όταν ένας αστρονόμος ανακαλύπτει έναν απ’ αυτούς, του δίνει για όνομα έναν αριθμό. Τον φωνάζει, για παράδειγμα, «ο αστεροειδής 3251». Έχω τους λόγους μου να πιστεύω πως ο πλανήτης απ’ όπου ερχόταν ο μικρός πρίγκιπας ήταν ο αστεροειδής Β612. Αυτό τον αστεροειδή τον είχε δει μια και μοναδική φορά με το τηλεσκόπιο ένας Τούρκος αστρονόμος, το 1909.

Είχε κάνει τότε μια σοβαρή παρουσίαση της ανακάλυψής του σ’ ένα διεθνές συνέδριο Αστρονομίας. Όμως κανείς δεν τον είχε πιστέψει, εξαιτίας της φορεσιάς του. Έτσι είναι οι μεγάλοι.

Ευτυχώς για τη φήμη του αστεροειδούς Β612, ένας Τούρκος δικτάτορας επέβαλε στο λαό του, με την απειλή του θανάτου, να ντύνεται σαν Ευρωπαίος. Ο αστρονόμος ξανάκανε την παρουσίασή του το 1920 ντυμένος μ’ ένα πολύ κομψό ρούχο. Τούτη τη φορά όλοι συμφώνησαν μαζί του.

Αν σας διηγήθηκα τόσες λεπτομέρειες για τον αστεροειδή Β612 κι αν σας εμπιστεύτηκα τον αριθμό του, γι’ αυτό φταίνε οι μεγάλοι. Στους μεγάλους αρέσουν τα νούμερα. Όταν τους μιλάτε για ένα καινούριο φίλο, δε ρωτάνε ποτέ τα ουσιώδη. Δε λένε ποτέ: «Πώς είναι η φωνή του; Ποια είναι τ’ αγαπημένα του παιχνίδια; Κάνει συλλογή από πεταλούδες;». Σε ρωτάνε: «Πόσων χρονών είναι; Πόσα αδέρφια έχει; Πόσα κιλά ζυγίζει; Πόσα κερδίζει ο πατέρας του;». Τότε μόνο νιώθουν πως τον γνωρίζουν. Αν πείτε στους μεγάλους: «Είδα ένα ωραίο σπίτι με κόκκινα τούβλα, με γεράνια στα παράθυρα και περιστέρια στη στέγη…», δεν μπορούν να το φανταστούν. Πρέπει να τους πεις: «Είδα ένα σπίτι αξίας εκατό χιλιάδων φράγκων». Τότε αναφωνούν: « Τι όμορφο!»

Οπότε, αν τους πείτε: «Η απόδειξη πως ο μικρός πρίγκιπας υπήρξε είναι πως ήταν γοητευτικός, πως γελούσε και πως ήθελε ένα αρνί. Όταν θέλεις ένα αρνί, δεν μπορεί παρά να υπάρχεις», θ’ ανασηκώσουν τους ώμους και θα σας πουν πως παιδιαρίζετε. Αν όμως τους πείτε: «Ο πλανήτης απ’ όπου ερχόταν είναι ο αστεροειδής Β612», τότε θα πειστούν και θα σας αφήσουν ήσυχους με τις ερωτήσεις τους. Έτσι είναι αυτοί. Μη τους κρατάτε κακία. Τα παιδιά πρέπει να ‘ναι επιεική με τους μεγάλους.

Απόσπασμα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, «Ο Μικρός Πρίγκιπας»

 

 

Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες

http://gym-goumen.kil.sch.gr/06ergasies%20mathiton/A1%20Oyrania%20Swmata.

 

και αφού μελετήσετε την εργασία των μαθητών του Γυμνασίου Γουμένισσας σχετικά με τα ουράνια σώματα στο βιβλίο του Μικρού Πρίγκηπα, καθώς και τα στοιχεία από το Ευγενίδειο Πλανητάριο για τον πλανήτη Δία, και το λήμμα της Wikipedia σχετικά με τον αστεροειδή Β612, καθώς και τα όσα αναφέρονται στην ενότητα «Αστρονομία» της επίσημης ιστοσελίδας του Μικρού Πρίγκιπα, συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1.      Βρείτε πώς λέγεται ο πλανήτης του Μικρού Πρίγκηπα.  
2.      Υπάρχει στ’  αλήθεια ο αστεροειδής Β612;  Τι γνωρίζουμε γι’ αυτόν;  
3.      Σε ποια κατηγορία ουράνιων σωμάτων ανήκει;  Γράψτε λίγα στοιχεία σχετικά με το τι είναι οι αστεροειδείς, πού βρίσκονται, τι μέγεθος έχουν, ποια είναι η θεωρία η σχετική με την ύπαρξη και τον σχηματισμό τους.  
4.      Να γράψεις λίγα λόγια για καθένα από τα παρακάτω ουράνια σώματα:  κομήτες, μετεωρίτες, διάττοντες αστέρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
5.      Ορισμένα από αυτά τα ουράνια σώματα επηρέασαν ή αποτέλεσαν ιστορικά γεγονότα ή θα επηρεάσουν μελλοντικά τη ζωή του πλανήτη μας. Κατέγραψε μερικά από αυτά τα γεγονότα.

 

 
6.      Αναφέρετε με τη σειρά τους πλανήτες τους οποίους επισκέφθηκε ο Μικρός Πρίγκηπας και τα πρόσωπα τα οποία συνάντησε εκεί.  
7.      Εξηγήστε με λίγα λόγια γιατί ο φανανάφτης έλεγε τόσο συχνά τις λέξεις «Καλημέρα»  και «Καληνύχτα».  
8.      Γνωρίζετε κάποιον από τους πλανήτες ή τους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος που έχει μεγάλη ταχύτητα περιστροφής; Αν ναι, ποιος είναι αυτός και ποια είναι η ταχύτητα περιστροφής του;  Πόσο διαρκεί η μέρα του;  
9.      Παρουσίασε τη ζωή ορισμένων μεγάλων αστρονόμων που το όνομά τους συνδέθηκε με τέτοια ουράνια σώματα.  

 

Οδηγίες για το τελικό προϊόν της έρευνας: 

  1. Γράψτε σε συνεχόμενο αφηγηματικό λόγο ένα σύντομο κείμενο το οποίο θα περιλαμβάνει:
  • Πώς λεγόταν ο πλανήτης του Μικρού Πρίγκηπα
  • Σε ποια ομάδα ουράνιων σωμάτων ανήκει.
  • Λίγα λόγια για τους αστεροειδείς.
  • Υπάρχει πραγματικά ο αστεροειδής Β612;
  • Άλλα ουράνια σώματα που βρίσκονται κοντά μας (πλανήτες, δορυφόροι, μετεωρίτες, κομήτες, διάττοντες αστέρες)
  • Τους πλανήτες από τους οποίους πέρασε ο Μικρός Πρίγκηπας.
  • Εξηγήστε γιατί ο Φανανάφτης έλεγε τόσο συχνά «Καλημέρα» και «Καληνύχτα».
  • Αναφέρετε τον πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος που περιστρέφεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα γύρω από τον εαυτό του.
  • Μερικούς αστρονόμους των οποίων τα ονόματα έχουν συνδεθεί με την ανακάλυψη ορισμένων από τα παραπάνω ουράνια σώματα.
  • Προσθέστε και μερικούς ακόμη πλανήτες που επισκέφθηκε ο Μικρός Πρίγκηπας. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και αναφέρετε τι είδους ανθρώπους συνάντησε εκεί.
  1. Συγκεντρώστε υλικό φωτογραφιών και εικόνων σχετικών με το ηλιακό σύστημα, τους πλανήτες, τους δορυφόρους, τους αστεροειδείς, τους κομήτες, τους διάσημους αστρονόμους, καθώς και τις ακουαρέλες του Εξυπερύ που αναφέρονται στους πλανήτες που επισκέφθηκε ο Μικρός Πρίγκηπας.
  2. Χωρίστε σε κομμάτια το κείμενο και μοιράστε το μεταξύ σας ώστε όλα τα άτομα της ομάδας να διαβάζουν ένα απόσπασμα.
  3. Ηχογραφήστε την ανάγνωση του κειμένου
  4. Επιλέξτε κάποια μουσική επένδυση και κάνετε μίξη της μουσικής με την ανάγνωση του κειμένου

Δημιουργήστε μία ταινία σε περιβάλλον movie maker με θέμα:  «Ο ουρανός του Μικρού Πρίγκηπα» , επενδύοντας τον ήχο που δημιουργήσατε με κατάλληλες εικόνες, ή ακόμη και αποσπάσματα από ταινίες.

Leave a Reply