Ποια πρέπει να είναι τα γνωρίσματα του χαρακτήρα σε έναν αθλητή kickboxing;
— Η ταπεινότητα:
Βασικό γνώρισμα ενός αθλητή πολεμικών τεχνών. Η ταπεινότητα πρέπει να χαρακτηρίζει τον αθλητή ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί ότι σε όσο υψηλό επίπεδο και να φτάσει πάντα θα έχει το περιθώριο να βελτιωθεί και να γίνει καλύτερος. Την ίδια επίσης ταπεινότητα οφείλει να δείχνει τόσο στους συναθλητές όσο και στους υπόλοιπους ανθρώπους. Η γνώση μίας πολεμικής τέχνης δε συνεπάγεται ότι το άτομο πρέπει να κάνει άσκοπη επίδειξη γνώσεων , ούτε να βιαιοπραγεί και να προκαλεί σωματικές βλάβες σε άλλους. Είναι σπουδαίο να μάθει κάποιος ότι δεν πρέπει ποτέ να τυφλώνεται από τη σωματική δύναμη ή την γνώση των τεχνικών και να μη νοιώθει ότι ασκεί εξουσία επειδή μπορεί να βοηθάει έναν αθλητή μικρότερου βαθμού. Η ταπεινότητα, λοιπόν, είναι εκείνη που πρέπει να συνοδεύει απαραίτητα έναν αθλητή πολεμικών τεχνών (και όχι μόνο βέβαια).
— Αφοσίωση:
Η αφοσίωση στην τέχνη είναι και το κλειδί για τη συνεχή βελτίωση. Ο αθλητής οφείλει να ασκείται, να ρωτάει, να μαθαίνει όσα περισσότερα μπορεί και να αλληλεπιδρά με τους άλλους αθλητές για να μαθαίνει και από τη δική τους εμπειρία. Η αφοσίωση στην τέχνη μας θα μας καλλιεργήσει πνευματικά και θα μας δυναμώσει και σωματικά.
— Ομαδικότητα:
Ο αθλητής στη διάρκεια της προπόνησης αλληλεπιδρά και επικοινωνεί με άλλους συναθλητές, οι οποίοι και εκείνοι προσπαθούν να γίνουν κοινωνοί της γνώσης. Η προπόνηση θα μας καλέσει πολλές φορές να συνεργαστούμε, να αλληλεπιδράσουμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες μεταξύ μας. Ο αθλητής οφείλει να αντιμετωπίζει τους συναθλητές του με σεβασμό και να συνεργάζεται ήρεμα και με διάθεση βελτίωσης μαζί τους. Αυτό είναι ένα σπουδαίο μάθημα που μας προετοιμάζει και για την ίδια τη ζωή δίνοντάς μας ένα μάθημα: πως στη ζωή αυτή πολλές φορές θα κληθούμε να αλληλεπιδράσουμε και με ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να μην ταιριάζουμε, να μη συμπαθούμε, να μη θέλουμε για φίλους μας. Όμως πρέπει να παρακάμψουμε τα όποια εμπόδια, τις όποιες προσωπικές διαφορές και εκείνη τη στιγμή να βρούμε έναν κώδικα επικοινωνίας ώστε και οι δύο να φτάσουμε σε ψηλότερο επίπεδο γνώσης και να βγάλουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Η ομαδικότητα, λοιπόν, οφείλει να χαρακτηρίζει έναν σωστό αθλητή.
— Καθαριότητα:
Η καθαριότητα είναι και αυτή απαραίτητη και είναι ένα δείγμα του πόσο φροντίζουμε και αγαπάμε τον εαυτό μας. Η καθαριότητα, τόσο η σωματική όπως και της φόρμας μας, είναι απαραίτητη. Η φόρμα μας πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς σχισμές και μουντζούρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δάσκαλος δυσαρεστείται όταν βλέπει έναν αθλητή να μην προσέχει και να αφήνει βρόμικη τη στολή του; θεωρεί ότι ένας τέτοιος αθλητής δεν έχει την εργατικότητα και το σεβασμό που χρειάζεται η πολεμική τέχνη.
— Σεβασμός:
Ο σεβασμός στον εαυτό μας και την τέχνη μας είναι απαραίτητος. Ο αθλητής οφείλει να αγωνίζεται για τη σωστή φήμη του αθλήματός του και όχι να το υποβαθμίζει με άσχημες πράξεις. Το αθλητικό ήθος θα κάνει και άλλους ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται εκτός χώρου να αποκτήσουν θετική γνώμη για τις πολεμικές τέχνες.
— Συνέπεια:
Ο αθλητής πρέπει να παρακολουθεί συχνά προπονήσεις, να μην αμελεί την εξάσκηση και να είναι ένα σφουγγάρι που δέχεται και επεξεργάζεται τη νέα γνώση. Ένας αθλητής που αγαπάει πραγματικά την τέχνη του θα έχει πάντα συνέπεια απέναντι στην προπόνηση, την ώρα, την προσωπική εξάσκηση.