Centre Pompidou

Ο διαδεδομένου φήμης Γάλλος πρόεδρος Ζορζ Πομπιντού το 1969,  επιθυμούσε την δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού κέντρου στο Παρίσι αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη.

Η ιδέα εξελίχθηκε σε πράξη, συντελώντας έτσι στην δημιουργία του ανατρεπτικού και περίεργου θα έλεγε κανείς κτιρίου που είναι γνωστό ως Κέντρο Ζορζ Πομπιντού.

Το  παγκοσμίου φήμης Πολιτιστικό Κέντρο Ζορζ Πομπιντού εγκαινιάστηκε το 1977 και στεγάζει μια μεγαλειώδης βιβλιοθήκη, ένα βιβλιοπωλείο, εκθεσιακούς χώρους και φυσικά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γύρω από το οποίο χτίστηκε ενώ δέχεται καθημερινά πάνω από 25.000 επισκέπτες.

Η βιβλιοθήκη καταλαμβάνει τους πρώτους τρεις ορόφους του κτιρίου, ενώ η εντυπωσιακή μόνιμη συλλογή του μουσείου τοποθετείται στους δύο τελευταίους ορόφους.

Ο πρώτος και τελευταίος όροφος αξιοποιούνται επιπλέον και για να στεγάζουν μεγάλες εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα που οργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το μουσείο περιλαμβάνει μια από τις πιο βαρυσήμαντες συλλογές σύγχρονης τέχνης με περισσότερα από 59.000 έργα καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ μήκος κύματος των τεχνών της περιόδου του 20ου αιώνα. Ο 4ος όροφος στεγάζει πληθώρα έργων μεταξύ της περιόδου 1905 και του 1965 και καλύπτει μορφές τέχνης όπως αφηρημένη,

Φωβισμός, σουρεαλισμός και κυβισμός. Μεταξύ των καλλιτέχνες που εκτίθενται, μπορείτε να θαυμάστε έργα των Ματίζ, Πικάσο, Μιρό και Καντίνσκι. Ο 5ος όροφος εκθειάζει την περίοδο μεταγενέστερη του 1965.

Η πλατεία μπροστά από το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, το «Πλάς Ζωρζ Πομπινοτού» ή αλλιώς «Μπομπούρ», είναι εξαιρετικά δημοφιλής τουριστική ατραξιόν. Ακόμα και έξω από το ιδιαίτερο αυτό κτίριο, η τέχνη πρεσβεύει σε κάθε γωνία με παραστάσεις μιμητικής και πλανόδιους ζωγράφους πορτρέτων και κάθε λογής καλλιτέχνες, ένα κύτταρο τέχνης και το μουσείο ο πυρήνας του.

Η σύγχρονη τέχνη ωστόσο δεν σταματάει εκεί καθώς επεκτείνεται και προς τα δεξιά της πλατείας Μπομπούρ. Εκεί υπάρχει η περίφημη πλατεία «Ιγκόρ Στραβίνσκι» όπου υπάρχει το πρώτο σύγχρονο σιντριβάνι του Παρισιού με τα πρωτοποριακά κινητικά γλυπτά από τους αρχιτέκτονες Νίκι Ντε Σάν Φάλ και Ζάν Τινγκλί.

Το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού λειτουργεί καθημερινά από τις 11 π.μ μέχρι τις 10μ.μ εκτός από τις Πέμπτες, στις οποίες παραμένει ανοιχτό μια ώρα παραπάνω. Η τιμή απλού εισιτηρίου είναι στα 14 ευρώ και του μειωμένου στα 11 ευρώ. Το μουσείο παραμένει κλειστό τις Τρίτες καθώς και την Πρωτομαγιά.

Κέντρο Πομπιντού

Το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού ανοίγει ξανά τις πύλες του μετά από 12 ...

Tickets for Centre Pompidou | Tiqets

 

5 «διαμάντια» σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Παρίσι | Αρχιτεκτονική

 

Leave a Reply