English

Ραδιοφωνική θεατρική παράσταση

Μιας και φέτος πρόκειται να δημιουργήσουμε μια θεατρική παράσταση για ραδιόφωνο, ας μάθουμε λίγα πράγματα για τον θεσμό αυτό.

Το ραδιοφωνικό θέατρο πρόκειται για ένα «αόρατο» θέατρο. Εδώ το κοινό πρέπει να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατό πιο προσεκτικά την αίσθηση της ακοής. Το αυτί λειτουργεί όπως λειτουργεί το μάτι στο κανονικό θέατρο ή στην τηλεόραση, καθώς καλείται να κατανοήσει τον ήχο και να δημιουργήσει την εικόνα με την φαντασία του!

Το θέατρο στο ραδιόφωνο ξεκίνησε αμέσως μετά την ίδρυσή του τον Μάιο του 1938. Μόλις έναν μήνα μετά, τον Ιούνιο, ξεκίνησαν να αναμεταδίδονται θεατρικά σκετς και μέσα σε δύο χρόνια, το 1940, αναμεταδόθηκε και η πρώτη θεατρική παράσταση. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες το ελληνικό κοινό είχε τη μεγάλη τύχη ‒ακόμα και αν δεν μπορούσε για λόγους οικονομικούς ή τόπου κατοικίας‒ να έρχεται σε επαφή με σημαντικά και αξιόλογα θεατρικά έργα του κλασικού και σύγχρονου διεθνούς ρεπερτορίου.

Για να καταλάβετε καλύτερα πώς είναι μια ραδιοφωνική παράσταση, μπορείτε να ακούσετε την παρακάτω παράσταση με τίτλο " Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι"
https://www.youtube.com/watch?v=pp4iIsYvGEI&ab_channel=globtv

 

Leave a Reply