Unit three: This is where I live – lesson 2: My city

 

Κι αφού μιλήσαμε για χώρες, θα πάμε πιο συγκεκριμένα να μιλήσουμε για πόλεις και κυρίως θα πάμε να μάθουμε να περιγράφουμε στα αγγλικά την πόλη μας και να δίνουμε οδηγίες πώς να κινούμαστε μέσα σε αυτήν και να μιλάμε για τα κτίρια, τις υπηρεσίες και τα σημεία ενδιαφέροντος που υπάρχουν! Let's talk about our city now, the buildings (τα κτίρια), places of interest and our neighbourhood (γειτονιά μας)! Σε περίπτωση που χρειαστούμε κάποιο λεξικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το WordReference

Α. Lesson 2: my city: ας παίξουμε λοιπόν αναζητώντας κάποια σημεία μέσα σε μια πόλη! Θυμηθείτε να ανοίξετε το λεξικό παραπάνω σε περίπτωση που αναζητήσετε κάποια λέξη από τα παιχνίδια, δείτε όμως πρώτα το πρώτο "παιχνίδι" που είναι εικονόλεξο!

  • Places in a city (picture dictionary)! Λεξικό με εικόνες, λέξεις και ήχο! Ανοίξτε, πηγαίνετε το ποντίκι πάνω στην εικόνα, στο μεγάφωνο για να ακούσετε πώς λέγεται το κτίριο αλλά και να διαβάσετε πώς γράφεται! Αφού τελειώσετε με την πρώτη ενότητα Services (Υπηρεσίες), πατάτε ΝΕΧΤ και περνάτε στη δεύτερη ενότητα Our neighbourhood (η γειτονιά μας), μετά Tourists (τουρίστες), City centre (το κέντρο της πόλης), The Mall (το πολυκατάστημα), Food shops (καταστήματα τροφίμων), Shops down the street (μαγαζιά της γειτονιά μας), Entertainment (διασκέδαση) και τέλος Sports (aθλήματα)!
  • Places in a city: British Council LearnEnglishKids:

Τα επόμενα δυο παιχνίδια ΔΕ λειτουργούν προσωρινά λόγω του flashplayer στο φωτόδεντρο! Ελπίζουμε σύντομα να ξεπεραστεί το πρόβλημα

  • Places in a town (hidden words)! Διαβάζουμε τις λέξεις αριστερά και τις ψάχνουμε μέσα στο κρυπτόλεξο. Σέρνουμε το ποντίκι με πατημένο το αριστερό κουμπί του πάνω στη λέξη που βρήκαμε!
  • Places in a town (crossword)! Διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά (είπαμε δεν μεταφράζουμε μιά μιά λέξη, αλλά προσπαθούμε να βγάλουμε νόημα από ολόκληρη την πρόταση), πατήστε με το ποντίκι σας στο πρώτο γράμμα της λέξης και γράψτε στα αγγλικά τις λέξεις  (πχ: library, petshop, house κλπ)! Καλή διασκέδαση και μην αγχωθείτε αν δεν γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις! Θα τα μάθουμε όλα σε αυτό το μάθημα παρακάτω...

Β. Ακούμε ξανά το μάθημα κι εδώ, ψάχνουμε τα κρυμμένα γράμματα (που έχουν διαφορετικό χρώμα) και απαντάμε στην ερώτηση παρακάτω:

C. Vocabulary: Παρακαλώ διαβάστε πολύ καλά τις παρακάτω λέξεις (αρκετές τις γνωρίζετε ήδη)!

sports centre - αθλητικό κέντρο
cinema - κινηματογράφος
bank - τράπεζα 
park - πάρκο
supermarket - υπεραγορά
café - καφετέρια, καφέ
fire station - πυροσβεστικός σταθμός
police station - αστυνομικό τμήμα
building - κτίριο
library - βιβλιοθήκη (αίθουσα ή κτίριο)
floor - όροφος
block of flats - πολυκατοικία 
block - (οικοδομικό) τετράγωνο
flat - διαμέρισμα
theatre - θέατρο
school - σχολείο
church - εκκλησία
post office - ταχυδρομείο
museum - μουσείο
shopping centre - πολυκατάστημα
hospital - νοσοκομείο
Τακτικά αριθμητικά (ordinal numbers - up to 10):

first (1st) - πρώτος, η, ο

second (2nd) - δεύτερος, η, ο

third (3rd) - τρίτος, η, ο

fourth (4th) - τέταρτος, η, ο

fifth (5th) - πέμπτος, η, ο

sixth (6th) - έκτος, η, ο

seventh (7th) - έβδομος, η, ο

eighth (8th) - όγδοος, η, ο

ninth (9th) - ένατος, η, ο

tenth (10th) - δέκατος, η, ο

D. Shops: Ας παίξουμε με τα καταστήματα που μπορεί να βρούμε στην πόλη μας!

E. Places to live: μέρη που μπορούμε να ζήσουμε:

F. Places and buildings in a city: Μέρη και κτίρια σε μια πόλη:

  • Places and buildings in a city A

  • Places and buildings in a city B

G. Ας παίξουμε με την πρώτη εργασία μας! παρακολουθούμε έναν φίλο μας (τον Andrew για παράδειγμα) να μας περιγράφει οικοδομικά τετράγωνα της πόλης του (town). Κάθε φορά που εμφανίζεται στο video μια καρτέλα με ερωτήσεις πάνω στα κτίρια, θα πρέπει να τα γράψουμε σωστά: με μικρά αγγλικά γράμματα κι όπου υπάρχουν δύο λέξεις με κενό μεταξύ τους (πχ police station). Αφού τα γράψουμε πατάμε έλεγχο και συνέχεια για να προχωρήσει το βίντεο! Καλή επιτυχία!

H. Grammar: prepositions of place! Επιρρήματα τοπικά! Θα διαβάσουμε και θα μάθουμε λέξεις που απαντάνε στην ερώτηση: πού; Ίσως έχετε μιλήσει και στο βιβλίο της Γλώσσας γι' αυτές, ως επιρρήματα στο κεφάλαιο: Γραμματική α,β,γ τεύχους.

on - πάνω σε
in - μέσα σε
under - κάτω από
above - πάνω από
below - κάτω από
between - ανάμεσα σε
next to - δίπλα σε
near - κοντά
opposite - απέναντι
in front of - μπροστά από
behind - πίσω από
φράση:
on the corner (of) - στη γωνία (των οδών)

I. Κι αφού διαβάσαμε τα τοπικά επιρρήματα παραπάνω, πάμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που ακολουθούν (πατήστε πάνω στην εικόνα+ για να μεγαλώσει σε περίπτωση που δεν βλέπετε καθαρά την εικόνα)! Choose one preposition of place for each picture!

3 Comments on “Unit three: This is where I live – lesson 2: My city

  1. Αν και λιγο πολυ ωραιο μαθημα😃😃😃💖💖💖💖💖💛💛💜💜💙💙💙💚💚💗💗💔💔💕

    Αρετούλα, επειδή ξέρω πόσο σου αρέσουν, τώρα που επισκευάστηκε η εφαρμογή, σας έφτιαξα και συνέχεια! Για δες το και πες μου!😃😃💖

    • ΠΟΛΥ μου άρεσε πάρα μα πάρα πολύ

      και πάλι χαίρομαι Μαρία Ελένη! Να είσαι καλά! 🌺🥀🧚‍♀️

  2. ΚΟΥΓΕΛΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ ΕΙΡΗΝΗ

    Κυριε Θωμα μου αρεσαν πολυ οι ασκησεις

    Αριστέα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!

Leave a Reply