English

Πώς δημιουργούνται τα συναισθήματα; + ΤΕΣΤ

Έχουμε ακούσει σε τραγούδια, δει σε ταινίες, αναπαραστήσει σε τέχνες, όπως ο χορός ή το θέατρο, τόσα πολλά για τα ανθρώπινα συναισθήματα: αγάπη, ευτυχία, δυστυχία και η λίστα δεν τελειώνει και δε θα τελειώσει ποτέ. Για να ρυθμίσουμε είτε να απελευθερωθούμε από ένα συναίσθημα, χρειάζεται να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε πώς δημιουργείται. Τι είναι, τελικά, αυτό που δημιουργεί τα συναισθήματά μας;

Σύμφωνα με την κοινή λογική, συναίσθημα θεωρείται το αντίθετο της καλά δομημένης και λογικής σκέψης. Κατά βάση, συναίσθημα είναι

ένα αίσθημα και τις σκέψεις που προκαλεί, στις ψυχολογικές και βιολογικές καταστάσεις που το συνοδεύουν και στις τάσεις μας για δράση. Όλα τα συναισθήματα είναι κίνητρα για δράση, αστραπιαία και επαναλαμβανόμενα σχέδια για τη διαχείριση της καθημερινότητας, με βάση την άποψη του ψυχολόγου και δημοσιογράφου, Daniel Goleman. O πιο πρακτικός τρόπος εξήγησής τους και λιγότερο «ρομαντικός» είναι πως τα συναισθήματά μας είναι, στην ουσία, χημικές αντιδράσεις, ορμόνες που εκκρίνονται από τον οργανισμό μεταβάλλοντας τη σύστασή του. Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη* είναι δύο από τις

 

γνωστότερες οργανικές ουσίες, ικανές να αλλάξουν τη διάθεσή μας. Βέβαια, η αιτία των συναισθημάτων μας είναι οι πεποιθήσεις μας! Δηλαδή, αυτά που πιστεύουμε για ό, τι γίνεται στη ζωή μας ή των γύρω μας. Για παράδειγμα, τη στιγμή αυτή, διαβάζετε τα ίδια ακριβώς πράγματα, όμως τα αντιλαμβάνεστε ο καθένας παντελώς διαφορετικά. Σκεφτείτε ένα ακόμα παράδειγμα που σίγουρα όλοι έχετε βιώσει: έχετε κανονίσει με τον/την φίλο/η, τη μαμά ή τον μπαμπά σας να δείτε μια ταινία που εσείς οι ίδιοι έχετε επιλέξει. Όταν τελειώνει, λοιπόν, η ταινία ρωτάτε την παρέα σας, όποια κι αν είναι αυτή, να σας πει τη γνώμη της για εκείνη. Η άποψή τους, όμως, είναι εντελώς διαφορετική από τη δική σας, θεώρησαν την ταινία και την προτίμησή σας απαίσια. Υπάρχει, συνεπώς, αντικειμενικά, μία πραγματικότητα που περνάει σ’ εμάς μέσα από τις αισθήσεις μας. Ο καθένας μας, όμως, ερμηνεύει αλλιώς την εξωτερική πραγματικότητα

Τα συναισθήματα μέσω της τέχνης

, την οποία ονομάζουμε «ερέθισμα». To ερέθισμά για εσάς, αυτή τη στιγμή, είναι αυτές οι λέξεις. Όταν φθάνει το ερέθισμα στ ο νου σας, περνάει από το δικό σας φίλτρο πεποιθήσεων, σύμφωνα με τι έχετε βιώσει, διαβάσει, μάθει, ευαισθητοποιηθεί ως σήμερα στη ζωή σας. Αν σας ρωτούσα πως θα ερμηνεύατε εσείς το κείμενο αυτό, ο καθένας σας θα απαντούσε δίνοντας έμφαση σε κάτι άλλο. Και η απάντησή σας θα εξαρτιόνταν και από τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσής σας. Μπορεί να νιώθατε κάτι θετικό ή αρνητικό, ευχάριστο ή δυσάρεστο: τα συναισθήματά σας θα κύμαιναν ανάλογα με τις πεποιθήσεις που έχετε σχετικά με αυτά που διαβάζετε.

Το ίδιο ισχύει για κάθε γεγονός που συμβαίνει στη ζωή μας. Κάθε άνθρωπος ερμηνεύει τα γεγονότα και τις καταστάσεις γύρω του ανάλογα με τις πεποιθήσεις του και δημιουργεί τον προσωπικό του συναισθηματικό κόσμο.

* Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, είναι οργανικές ουσίες, χημικά μηνύματα, ή νευροδιαβιβαστές, που βοηθούν στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών του σώματος και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παίζουν σημαντικό ρόλο στον ύπνο και στη μνήμη, όπως επίσης στο μεταβολισμό και τη συναισθηματική ευεξία. Πολλές φορές αναφερόμαστε στη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη ως τις ʺορμόνες της χαράςʺ.

 

ΤΕΣΤ: Τι σας εμποδίζει;

Φόβος του να παίρνετε ρίσκα, να απαρνηθείτε, να επιβεβαιωθείτε ή να εκδηλωθείτε… Κάντε αυτό το τεστ και ανακαλύψτε τα εσωτερικά σας φρένα που σας εμποδίζουν να πάρετε μια απόφαση και να προχωρήσετε.

 

  1. Για εσάς, το να κάνετε μια σωστή επιλογή, εξαρτάται από:

α) την ευκαιρία

β) τη θέλησή σας

γ) τη διαίσθησή σας

δ) το κίνητρό σας

  1. Σε ποιον τομέα βρίσκεται την περισσότερη δυσκολία να πάρετε μια απόφαση;

α) στην καθημερινή σας ζωή

β) στην οικογενειακή σας ζωή

γ) στην ερωτική σας ζωή

δ) στην επαγγελματική σας ζωή

  1. Πρέπει να πάρετε μια απόφαση. Τι σας εμποδίζει από αυτό;

α) η προοπτική μιας καλύτερης ευκαιρίας

β) οι σχολιασμοί ή οι αμφισβητήσεις

γ) η δυσάρεστη διάθεση εκείνης της στιγμής

δ) το ενδεχόμενο μιας ταπεινωτικής αποτυχίας

  1. Είστε στο σημείο να πάρετε μια πρωτοβουλία: τι σας λέει η εσωτερική μικρή φωνούλα σας;

α) «Τι κρίμα που πρέπει να διαλέξω… Θα τα θαλασσώσω!»

β) «Είμαι ικανός να αναλάβω τις ευθύνες»

γ) «Είναι σωστό αυτό που θέλω;»

δ) «Είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω το μέγεθος του ρίσκου;»

  1. Τι σας δίδαξε η τελευταία σας αποτυχία;

α) την άρνηση των επιθυμιών σας λόγω των υποχρεώσεων

β) τη μείωση της άρσης του πήχη σας

γ) τη σιγουριά των επιθυμιών σας

δ) την αποφυγή λήψης αποφάσεων χωρίς καλή σκέψη ή δεύτερο πλάνο

  1. «Διάλεξε εσύ για μένα!» Σε ποιον αναφέρεται αυτή η φράση;

α) στον τραπεζικό σας λογαριασμό

β) στο ταίρι σας/σύντροφό σας

γ) στη μαμά σας

δ) στον Θεό ή στη μοίρα

  1. Για να πάρετε μια απόφαση, έχετε ανάγκη:

α) τη σιγουριά

β) την υποστήριξη

γ) την ώθηση

δ) ένα καλό δεύτερο πλάνο

 

 

 

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ Α

Δυσκολία αποδοχής της απογοήτευσης

Το να αποφασίζετε είναι καταστροφή! Συνήθως προσπαθείτε να αποφεύγετε τις υποχρεώσεις σας με δικαιολογίες και θέλετε να μένετε στον κύκλο εμπιστοσύνης και άνεσής σας. Προτιμάτε να παραμένετε σιωπηλοί, γενικά, ακόμα κι όταν καταπατούνται τα δικαιώματά σας.

Τρόποι καταπολέμησης

Ξεκινήστε να λέτε όχι, να αντιδράτε, να μαθαίνετε από τα λάθη σας και να μη ζείτε με μεταμέλειες. Αλλάξτε το σκεπτικό σας και αρχίστε να βλέπετε τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων ως κάτι ευχάριστο και θετικό.

 

 

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ Β

Έλλειψη αυτοεπιβεβαίωσης και αποφασιστικότητας

Ξέρετε να λαμβάνετε σωστές και λογικές αποφάσεις, κατέχετε τη δυνατότητα αυτή και μπορείτε να ξεπερνάτε τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Βέβαια, φαίνεται να έχετε έλλειψη αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό σας και τις επιλογές του.

Τρόποι καταπολέμησης

Η τόνωση της αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης μπορεί να επιτευχθεί, αλλά χρειάζεται χρόνο, υπομονή και πολλή προσπάθεια. Πρέπει να έρθετε αντιμέτωποι με τον κάθε σας φόβο, αλλά και να είστε ικανοί να αξιολογήσετε τα λάθη σας μαθαίνοντας από αυτά. Μην είστε φυγόπονοι!

 

 

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ Γ

Εσωτερική Ανασφάλεια

Το άτομο με συναισθηματική ανασφάλεια αισθάνεται ότι του επιτίθενται, ότι οι άλλοι, σημαντικοί και μη, μονίμως το έχουν κάτω από το μικροσκόπιο και το παρατηρούν, το κριτικάρουν ή το αντιπαλεύονται. Το άτομο με συναισθηματική ανασφάλεια βρίσκει ότι στα λόγια των άλλων υπάρχει πάντα μια αιχμή εναντίον του. Πολλές φορές νιώθει ότι κι ο ίδιος του ο εαυτός τον μπλοκάρει ή σταματά, κρατώντας το πίσω. Ιδιαίτερα στη λήψη αποφάσεων, όλοι έχουν μια εσωτερική ανασφάλεια που τους αποτρέπει από το να ακολουθήσουν τις επιθυμίες και τα όνειρά τους.

Τρόποι καταπολέμησης

Η ανασφάλεια ξεπερνιέται όταν κανείς παραδεχτεί την κατάσταση του, κοιτάξει με ειλικρίνεια τον εαυτό του και θελήσει να τον γνωρίσει. Κατόπιν όταν το άτομο πάρει την ευθύνη του προβλήματος του. Όταν το άτομο ανακαλύψει τις ασφαλείς προσκολλήσεις του και τις μετασχηματίσει σε προτιμήσεις με την αντιμετώπιση των φόβων και την ανάληψη ρίσκων.

 

 

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ Δ

Ο φόβος του να παίρνεις ρίσκα

Ποτέ δεν σας άρεσε να παίρνετε ρίσκα, πάντα θέλετε να ακολουθείτε τα σίγουρα και σταθερά μονοπάτια, προκειμένου να έχετε την ασφάλεια ότι δεν θα θέσετε σε κίνδυνο αυτό για το οποίο έχετε κοπιάσει. Ρίσκο δεν είναι να θέσετε σε κίνδυνο με τις επιλογές σας την σωματική ή ψυχική σας υγεία: Ρίσκο είναι οι  ενέργειες, οι πράξεις ή και οι αλλαγές  που φαινομενικά δεν προσφέρουν εγγυήσεις, σιγουριά και ασφάλεια για το αποτέλεσμά τους!

Τρόποι καταπολέμησης

Για να μπορέσετε να εξελιχθείτε είναι απαραίτητο να λαμβάνετε ρίσκα. Η εξέλιξη είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκετε σε καθημερινή βάση. Κάθε μέρα είναι αναγκαίο να πηγαίνετε ένα βήμα μπροστά. Δεν πρέπει να αφήνετε τις μέρες να περνάνε χωρίς να εξελίσσεστε και να κερδίζετε κάτι γιατί δεν έχει νόημα να προχωράτε έτσι.  Νομίζετε ότι έχετε χρόνο,  αλλά ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Κάθε μέρα πρέπει να κάνετε κάτι νέο για τον εαυτό σας, κάτι που θα σας φέρει πιο κοντά στους στόχους σας. Ο στόχος της προσωπικής ανάπτυξης δεν είναι να σας αγχώσει. Αντίθετα, είναι να σας βάλει σε εγρήγορση και να σας βγάλει από τον λήθαργο της καθημερινότητας.

Leave a Reply