Η Οδύσσεια του ποιητή Μιχάλη Γκανά

Θυμάστε το τραγούδι που ακούσαμε στην τάξη με τίτλο «Καράβια στη στεριά» (Καράβια βγήκαν στη στεριά /και πιάσανε τα όρη/ποιος είδε βάρκα στο Χελμό /στο Μέτσοβο βαπόρι).  Τους στίχους του τραγουδιού αυτού έγραψε ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς.

Ο Μιχάλης Γκανάς έγραψε και μια διασκευή της Οδύσσειας για νέους αναγνώστες.  Όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, πρόκειται για «μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν μεγάλο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την Οδύσσεια με τον δικό του τρόπο, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική μας παράδοση.»

Σε συνέντευξή του ο ποιητής λέει «… ενσωμάτωσα στην αφήγηση στίχους επώνυμων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών αλλά και δημοτικών τραγουδιών, για να τους βρουν οι νεότεροι.»  Πράγματι, μέσα στο κείμενο διαβάζουμε στίχους του Σεφέρη, του Καββαδία, αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, σκηνές που παραπέμπουν στον Καραγκιόζη.

Στο παρακάτω βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου μπορείτε να ακούσετε την απαγγελία εκτενών αποσπασμάτων από την Οδύσσεια του Μιχάλη Γκανά. Διαβάζει ο ίδιος ο ποιητής και ο δημοσιογράφος Κ. Πουλής.

Η ανάγνωση αρχίζει στο λεπτό 12:56

Leave a Reply