English

Όταν μιλάμε για την Έξοδο του Μεσολογγίου, μιλάμε για μια από τις πιο δραματικές και συμβολικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης. Εκεί βρέθηκαν αγωνιστές που δεν έμειναν απλώς στην ιστορία για τα κατορθώματά τους, αλλά για το γεγονός ότι στάθηκαν μέχρι το τέλος.

Στην Έξοδο συμμετείχαν μορφές όπως ο Νότης Μπότσαρης, Σουλιώτης καπετάνιος, που είχε ενεργό ρόλο τόσο στην άμυνα όσο και στον σχεδιασμό της Εξόδου. Μαζί του, ο Κίτσος Τζαβέλλας, ίσως η πιο χαρακτηριστική στρατιωτική μορφή του Μεσολογγίου, ο οποίος ηγήθηκε μαχητών στην προσπάθεια διάσπασης των οθωμανικών γραμμών. Σημαντική ήταν και η παρουσία του Δημήτριου Μακρή, τοπικού οπλαρχηγού από την Αιτωλοακαρνανία, που διοικούσε μία από τις φάλαγγες της Εξόδου. Και φυσικά, ο Νικόλαος Κασομούλης, που δεν ήταν μόνο αγωνιστής αλλά και αυτόπτης μάρτυρας· χάρη στα γραπτά του γνωρίζουμε σήμερα με λεπτομέρειες τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις νύχτες.

 

Από την άλλη πλευρά, από τη δράση «Δρόμοι της Ιστορίας» του σχολείου μας, συναντάμε και αγωνιστές που δεν βρέθηκαν όλοι σωματικά στο Μεσολόγγι, αλλά συνδέονται μαζί του άμεσα ή έμμεσα.

Ο Κίτσος Τζαβέλλας είναι η πιο άμεση σύνδεση. Σουλιώτης οπλαρχηγός και από τους βασικούς υπερασπιστές της πόλης, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Τρίτη Πολιορκία και στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Εκπροσωπεί τον ένοπλο αγώνα και την επιλογή της αντίστασης μέχρι το τέλος.

Ο Λόρδος Βύρωνας συνδέεται με το Μεσολόγγι με έναν διαφορετικό, αλλά εξίσου δυνατό τρόπο. Έφτασε στην πόλη το 1824 και πέθανε εκεί. Ο θάνατός του συγκλόνισε την Ευρώπη και μετέτρεψε το Μεσολόγγι σε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και φιλελληνισμού.

Ο Φαβιέρος, Γάλλος φιλέλληνας αξιωματικός, δεν βρισκόταν μέσα στην πόλη κατά την Έξοδο, αλλά η δράση του ήταν κρίσιμη. Προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό και να ενισχύσει το Μεσολόγγι με οργανωμένο στρατό και ανεφοδιασμό. Αντιπροσωπεύει τη διεθνή διάσταση του Αγώνα.

Τέλος, ο Μαυρομιχάλης και οι Μανιάτες αγωνιστές συνδέονται με το Μεσολόγγι μέσα από τη συμμετοχή τους στην άμυνα της πόλης. Δεν ήταν οι κεντρικοί αρχηγοί, αλλά αποτέλεσαν μια σημαντική δύναμη μάχης, δείχνοντας ότι το Μεσολόγγι ήταν υπόθεση ολόκληρου του ελληνικού κόσμου.

 

Όταν μιλάμε για «ήρωες της Εξόδου του Μεσολογγίου», στο φως της ιστορίας μένουν συνήθως οι επώνυμοι και αναγνωρίσιμοι: οι οπλαρχηγοί και στρατιωτικοί αρχηγοί όπως ο Κίτσος Τζαβέλλας, ο Νότης Μπότσαρης, ο Δημήτριος Μακρής, καθώς και οι Σουλιώτες καπεταναίοι γενικότερα. Αυτοί άφησαν πίσω τους πράξεις που καταγράφηκαν, είχαν κύρος, άνδρες υπό τις διαταγές τους και —πολύ σημαντικό— κάποιοι είχαν ανθρώπους που έγραψαν ή μίλησαν γι’ αυτούς. Μαζί τους φωτίζονται και μορφές με ισχυρό συμβολισμό, όπως ο Λόρδος Βύρωνας, παρότι δεν συμμετείχε στην Έξοδο· το όνομά του συνδέθηκε με το Μεσολόγγι και «σκίασε» άλλες θυσίες, επειδή μιλούσε στην Ευρώπη.

Στο σκοτάδι της ιστορίας, όμως, μένουν οι περισσότεροι. Οι ανώνυμοι πολιορκημένοι: απλοί μαχητές, γυναίκες που βγήκαν οπλισμένες ή κουβαλώντας παιδιά, ηλικιωμένοι, ακόμη και έφηβοι που ακολούθησαν την Έξοδο χωρίς να έχουν υπάρξει ποτέ «αγωνιστές» πριν. Αυτοί δεν άφησαν απομνημονεύματα, δεν είχαν αξιώματα και συχνά δεν επιβίωσαν για να αφηγηθούν όσα έζησαν. Στο ίδιο σκοτάδι μένουν και πολλοί μικρότεροι οπλαρχηγοί ή τοπικοί υπερασπιστές, που δεν χωρούσαν εύκολα στο εθνικό αφήγημα που χτίστηκε αργότερα.

Στο Μεσολόγγι βρέθηκαν και πολλοί φιλέλληνες, όπως ο Λουδοβίκος Νορμάν και άλλοι Γάλλοι, Ιταλοί και Γερμανοί φιλέλληνες αξιωματικοί υπηρέτησαν είτε ως μηχανικοί, είτε ως πυροβολητές, είτε ως απλοί μαχητές κατά την πολιορκία. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν χωρίς να μείνουν γνωστά τα ονόματά τους.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι το Μεσολόγγι δεν είναι μόνο ένας τόπος. Είναι ένα σύμβολο. Και γύρω από αυτό το σύμβολο ενώνονται αγωνιστές που πολέμησαν εκεί, αλλά και αγωνιστές που, από άλλα μέρη και με άλλους τρόπους, υπηρέτησαν τον ίδιο σκοπό: την ελευθερία.

 

4η Ομάδα: Καράμπελας Αλέξανδρος – Τσαγγαράς Ανδρέας – Καραρίζος Δημήτρης – Τσάμης Δημήτρης

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. (χ.χ.). Η πολιορκία και η Έξοδος του Μεσολογγίου (1825–1826). Από: https://www.fhw.gr/chronos/12/gr/1821_1833/polemos/06.html

Μπότσαρης, Ν. & Τζαβέλλας, Κ. (χ.χ.). Απομνημονεύματα Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Από: https://www.greekhistoryrepository.gr

Βύρωνας, Λόρδος. (1824). Σημειώσεις από το Μεσολόγγι. Από: https://www.fhw.gr/chronos/12/gr/1821_1833/polemos/byron.html

Κασομούλης, Ν. (1861–1865). Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Αθήνα: Εκδόσεις Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος. (ψηφιακή πρόσβαση: https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/1/4/3/metadata-01-0000018.tkl)

Wikipedia. (χ.χ.). Έξοδος του Μεσολογγίου. Από: https://el.wikipedia.org/wiki/Έξοδος_του_Μεσολογγίου

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. (χ.χ.). Οι ήρωες της Εξόδου του Μεσολογγίου. Από: https://www.nhmuseum.gr

Leave a Reply