English

Χορτοπιτα με φρεσκα μυρωδικα

Υλικά

σπανάκι καθαρισμένο

½ κιλό βλίτα καθαρισμένα

½ κιλό αντίδια καθαρισμένα 4 κουταλιές ελαιόλαδο

4 κουταλιές μυρώνι ψιλοκομμένο

4 κουταλιές καυκαλήθρα ψιλοκομμένη

  • κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
  • φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

200 γραμμάρια φέτα τριμμένη 2 αυγά

Ελαιόλαδο για τα φύλλα Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για 8 μερίδες

 12 χωριάτικα φύλλα

1 κιλό Αποτύπωμα

Ανθρακικό αποτύπωμα: (CO eq):

Εκτέλεση

Τοποθετείτε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό τα βλίτα και τα αντίδια και τα βράζετε.

Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνετε και με το χέρι σας τα πιέζετε έτσι ώστε να στραγγί- ξουν όλα τα νερά.

Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τη- γάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο.

Σοτάρετε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί, πα- σπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και όταν είναι έτοιμο το τοποθετείτε και αυτό σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει.

Τοποθετείτε τα χορταρικά σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτετε τα μυρωδικά, το μυρώνι, την καυκαλήθρα και τον άνηθο, μαζί με τα φρέ- σκα κρεμμυδάκια, την τριμμένη φέτα, τα 2 αυγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύετε καλά και προσεχτικά όλα τα υλικά και αφήνετε το μπολ στην άκρη.

Λαδώνετε ένα αντικολλητικό ταψί με την βοήθεια ενός πινέλου και απλώνετε 6-7 φύλλα τα οποία λαδώνετε ελαφρώς το κάθε ένα ξεχωριστά.

Απλώνετε καλά την γέμιση με τα χόρτα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και από πάνω προσθέτετε 5 φύλλα τα οποία έχετε επίσης λαδώσει ελαφρώς.

Υδατικό αποτύπωμα (νερό): 2.415 λίτρα

Κόστος συνταγής: 8,8€ Κόστος ανά άτομο: 1,10€

Θερμίδες/θρεπτικά Θερμίδες ανά μερίδα (kcal): 400 Θρεπτική επιλογή γεμάτη αντιοξειδωτικά.

Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, εξαιρετική πηγή ασβεστίου και σιδήρου.

Κόβετε τις άκρες που προεξέχουν και με τα δάχτυλα γυρνάτε την ζύμη προς τα μέσα.

Με ένα πινέλο περνάτε με λίγο κρόκο και λάδι την πίτα έτσι ώστε κατά την διάρκεια του ψησίματος να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Ψήνετε στον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά και στην συνέχεια σερβίρετε κόβοντας σε μεγάλα κομμάτια.

Δωροθέα και Θεοδώρα

Leave a Reply