English

Το τάισμα της βρύσης

                                                              Το <<τάισμα>> της βρύσης

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων στα χωριά της Κεντρικής Ελλάδας γίνεται το λεγόμενο <<τάισμα>> της βρύσης.
Οι κοπέλες του χωριού, λίγο πριν ξημερώσει, πηγαίνανε στις βρύσες του χωριού και της αλείφανε με βούτυρο και με μέλι, με την ευχή όπως το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούριο χρόνο και όπως γλυκό είναι και το μέλι, τόσο γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Έτσι παίρνουν από την βρύση το<<αμίλητο>> νερό.
Για να έχουν καλή σοδειά έφερναν στη βρύση βούτυρο , τυρί, ή ψημένο σιτάρι, ή κλαδί ελιάς, ή όσπρια και φρόντιζαν να φτάσουν εκεί όσο πιο γρήγορα μπορούσαν γιατί έλεγαν πως όποια έφτανε πρώτη στην βρύση, αυτή θα ήταν η πιο τυχερή ολόκληρο τον χρόνο.
Επιστρέφοντας στο σπίτι, οι γυναίκες έφερναν το νερό, αφού πρώτα το είχαν αδειάσει από τα βαρέλια τους το παλιό.
Η διαδικασία αυτής της μετάβασης και της επιστροφής στη βρύση, γίνεται σιωπηλά για αυτό και ονομάστηκε αμίλητο νερό.
Με το <<αμίλητο>> νερό οι γυναίκες ραντίζουν τα σπίτια τους, για ευρωστία και καλή τύχη.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Λουένα Σάτρι Ε΄3

 

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!!!

Υπάρχουν χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο που είναι περίεργα και προκαλούν εντύπωση. Πάμε να τα μάθουμε κι εμείς………

 

Ουκρανία

Στην Ουκρανία τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα φαίνονται συνηθισμένα με μια μικρή όμως διαφορά. Οι Ουκρανοί κατασκευάζουν έναν αυτοσχέδιο ιστό αράχνης και τον κρύβουν σε κάποιο σημείο μέσα στο δέντρο. Καλή τύχη περιμένει όποιον τον βρει.

Το έθιμο συνδέεται με τον μύθο μιας φτωχής χήρας η οποία δεν είχε αρκετά χρήματα για να στολίσει το οικογενειακό δέντρο. Ξυπνώντας ένα πρωί, είδε την επιθυμία της να γίνεται πραγματικότητα από μία αράχνη που ύφαινε τον ιστό της πάνω στο γυμνό έλατο.

 

Βουλγαρία

12 διαφορετικά φαγητά περιλαμβάνει το εορταστικό τραπέζι, ένα για κάθε μήνα του χρόνου.

 

Νορβηγία

Στην δική μας λαογραφία, τα Χριστούγεννα δεχόμαστε επισκέψεις από καλικάντζαρους, όμως στην Νορβηγία έχουν έναν ακόμα πιο σκοτεινό μύθο. Σύμφωνα με αυτόν, κάθε παραμονή Χριστουγέννων μάγισσες και διάφορα άλλα δαιμόνια πνεύματα αναζητούν από τις αυλές των σπιτιών σκούπες, που κλέβουν και χρησιμοποιούν για να πετάξουν. Γι’ αυτό είναι παράδοση οι Νορβηγοί να κρύβουν τις σκούπες το βράδυ εκείνο προκειμένου να κακά πνεύματα να μην πλησιάσουν το σπίτι τους και να προλάβουν το κακό.

 

Λετονία

Τα δώρα δεν έρχονται στις 25 ή στις 31 του μηνός, αλλά κάθε μέρα των γιορτών. 12 μέρες διαρκούν οι γιορτές και όλοι κάνουν δώρα σε όλους κάθε μία από αυτές.

 

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία τα δώρα των παιδιών δεν τα φέρνει ο Αγ. Βασίλης αλλά ο Hoteiosho μια θεότητα του ιαπωνικού πάνθεου. Έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού του για να βλέπει ποια παιδιά είναι καλά και ποια κακά.

 

Αργεντινή

Τη νύχτα των Χριστουγέννων, οι νέοι βγαίνουν στους δρόμους και πυροβολούν με το όπλο τους!

 

Ιταλία

Οι Ιταλοί τα Χριστούγεννα πετάνε τα παλιά έπιπλα έξω από τα παράθυρα. Με αυτό το έθιμο, λένε, ότι θα φύγουν τα παλιά προβλήματα.

 

Καταλονία

Τα παιδιά στην Καταλονία, ακολουθούν και εκείνα ένα έθιμο, που τα θέλει να φροντίζουν ένα κούτσουρο από τις 8 Δεκέμβρη μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Τα παιδιά, πρέπει να το έχουν σκεπασμένο με μία κουβέρτα και να το ταΐζουν κάθε απόγευμα με «Turron», δηλαδή το μαντολάτο, ώστε να το κρατούν ζεστό και καλοταϊσμένο για να μπορέσει να «αφοδεύσει» πολλά γλυκά την Πρωτοχρονιά.

 

Αυστραλία

Καθώς στο νότιο ημισφαίριο ο χειμώνας είναι όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι και το αντίστροφο, είναι λογικό τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται υπό εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, το να απεικονίζεται ο Άγιος Βασίλης ντυμένος με κόκκινο παλτό και γούνα, καβάλα σε έλκηθρο για τα χιόνια, είναι κάτι εντελώς άτοπο. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, με τις νέες κατακτήσεις της τεχνολογίας, το παραδοσιακό του μέσο μεταφοράς δεν είναι άλλο από το τζετ σκι. Ο Άγιος Βασίλης καταφθάνει από τη θάλασσα!

 

Βενεζουέλα

Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι θρησκευτικοί εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή. Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι καλούνται να πάνε με πατίνια roller!

Η κυκλοφορία αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ προκειμένου οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες. Το έθιμο μάλιστα υπαγορεύει στα μικρά παιδιά να παίρνουν μια μεγάλη κλωστή, να δένουν τη μία άκρη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την άλλη να την αφήσουν να κρέμεται έξω από τα παράθυρά τους.

Το άλλο πρωί, οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια έξω από το παράθυρό τους, τραβούν την κλωστή για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Αυτά ήταν μερικά από τα πιο περίεργα έθιμα. Τα υπόλοιπα θα σας τα πω στο επόμενο μου άρθρο.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

ΙΩΑΝΝΑ ΓΑΛΑΡΝΙΩΤΗ Ε'3

Εύκολο gingerbread house

Συστατικά 

Για τη ζύμη

  • 225 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 2 κ.σ. τζίντζερ
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.σ. γαρίφαλο
  • 300 γρ. μέλι
  • 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το royal icing

  • 2 ασπράδια, από μεσαία αβγά
  • 480 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 35 γρ. χυμό λεμονιού

Για το σερβίρισμα

  • ζαχαρωτά
  • βρώσιμη χρυσόσκονη
  • ζάχαρη άχνη
  • Μέθοδος ΕκτέλεσηςΓια τη ζύμη
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
    • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά για να αφρατέψει.
    • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.
    • Βάζουμε το τζίντζερ, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μέλι και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
    • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και τα προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά.
    • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
    • Αδειάζουμε τη ζύμη και γεμίζουμε την ειδική φόρμα σιλικόνης. Πιέζουμε με τα χέρια μας για να δώσουμε το αντίστοιχο σχήμα της φόρμας.
    • Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
    • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν.

    Για το royal icing

    • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, την ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα.
    • Μόλις αρχίσει να δένει το μείγμα προσθέτουμε σε δόσεις τον χυμό λεμονιού.
    • Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
    • Συνθέτουμε το σπίτι ενώνοντας τις άκρες του με το royal icing.
    • Σερβίρουμε με τα ζαχαρωτά και την άχνη με τη βρώσιμη χρυσόσκονη.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ

Υλικά

250 γραμμάρια κουβερτούρα

Μία κούπα λιωμένο βούτυρο

Μία κούπα ζάχαρη άχνη

4 κούπες πτιμπερ η μιράντα μπισκότα σε σκόνη δηλαδή σπασμένα στο μούλτι

Ένα σφηνάκι  κονιάκ

Καρύδια  όσα θέλουμε

Μία κούπα γάλα

450 γραμμάρια τρούφα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού ζεστάνουμε το γάλα λιώνουμε την κουβερτούρα λίγη λίγη μέσα σε αυτό. Χτυπάμε στο μίξερ ζάχαρη και βούτυρο προσθέτουμε το κονιάκ τα μπισκότα  τα καρύδια και την σοκολάτα που λιώσαμε ανακατεύουμε. Και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα  να παγώσει. Πλάθουμε μπαλάκια και τα βουτάμε στην τρούφα.

 

Φτιάξε τα πιο εύκολα τρουφάκια με τρία υλικά σε δυο λεπτά | κουζινα ,  γευσεις | womenonly.gr

Χριστουγεννιάτικες συνταγές και έθιμα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συστατικά

Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γρ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • δεντρολίβανο
  • θυμάρι
  • φασκόμηλο

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια, μεγάλα
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 200 γρ. κάστανα, βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 100 γρ. βερίκοκα, ξερά
  • 1 μήλο πράσινο
  • 2 κλ. σέλερι
  • 400 γρ. ψωμί για τοστ, τριμμένο
  • θυμάρι
  • 1 κύβο λαχανικών

Για τα λαχανάκια Βρυξελλών

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • 5 φέτες μπέικον
  • θυμάρι
  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • 2 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις πατάτες

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • θυμάρι
  • δεντρολίβανο
  • φασκόμηλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΑΠΟΥΛΑ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ωραία πάστα.
  • Με ένα ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά της γαλοπούλας (την ραχοκοκαλιά μπορούμε να την κάνουμε σούπα, δεν την πετάμε).
  • Την γυρνάμε με το στήθος προς τα επάνω, αφαιρούμε το κόκαλο του γιάντες από το στήθος της (για να μπορέσουμε να την φιλετάρουμε κατά το σερβίρισμα) και με τις παλάμες μας πιέζουμε για να πάρει το σχήμα πεταλούδας.
  • Με προσοχή ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας, το δέρμα από το κρέας στο στήθος και στα μπούτια της γαλοπούλας, δημιουργώντας μία θήκη- τσέπη.
  • Απλώνουμε με προσοχή κάτω από την πέτσα το αρωματικό μας βούτυρο φροντίζοντας να πάει παντού. Ότι μείνει το απλώνουμε εξωτερικά πάνω στο δέρμα της γαλοπούλας.
  • Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Αφαιρούμε την τελευταία άρθρωση από τις φτερούγες με ένα μαχαίρι γιατί συνήθως καίγεται και δεν προσφέρει τίποτα στην συνταγή μας.
  • Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού μας μπόλικα μυρωδικά (θέλουμε να δώσουμε άρωμα και περισσότερη γεύση στην γαλοπούλα μας).
  • Τοποθετούμε την γαλοπούλα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 2-2 ½   ώρες.
  • Αφού ψηθεί αφαιρούμε από το φούρνο.
  • Κρατάμε λίγο από το ζουμί που έχει βγάλει η γαλοπούλα για να χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι και τα ρίχνουμε και αυτό μέσα στο τηγάνι.
  • Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Παράλληλα, σπάμε με τα χέρια μας τα κάστανα και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
  • Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα, το σέλερι και το πράσινο μήλο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Ρίχνουμε το τριμμένο ψωμί του τοστ και 1 κ.σ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το ψωμί να τραβήξει όλα τα αρώματα και να γίνει τραγανό .
  • Τέλος ρίχνουμε λίγα από τα ζουμιά που ψήσαμε την γαλοπούλα, αφήνουμε να τα απορροφήσει το ψωμί και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  •  Σερβίρουμε με τη γαλοπούλα μας.

Για τα λαχανάκια βρυξελλων

  • κοβουμε στη μέση τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
  • Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με λίγο θυμαράκι, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά να καραμελώσουν και σβήνουμε με το κονιάκ και το μέλι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.

Για τις πατάτες

  • Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, τις ρίχνουμε στο τηγάνι μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Κόβουμε το κεφάλι του σκόρδου στη μέση και βάζουμε στο τηγάνι με τις πατάτες.
  • Αφού πάρουν χρώμα οι πατάτες αφαιρούμε το σκόρδο, και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. μέλι
  • 3 στικ κανέλα
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Μείγμα 1

  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο

άκια Βρυξελλών

  • Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμ
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2-3 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2

  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
  • Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
  • Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Συστατικά

  • 500 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • 1 κ.γ. ανθόνερο
  • 30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο, ή κονιάκ ή ρούμι
  • 200-280 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ή χοντροκομμένο, ανάλατο και καβουρδισμένο
  • 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση

  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  • Πλάθουμε μπαλάκια 30 γρ. το κάθε ένα και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα.
  • Βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην πιατέλα σερβιρίσματος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σερβίρουμε.

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Το στολισμένο καραβάκι είναι ένα ελληνικό έθιμο. Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, στολιζόταν στα σπίτια και στις πλατείες, πριν από την αντικατάστασή του από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί δήμοι επανέφεραν το έθιμο, στολίζοντας στις πλατείες καράβια αντί για έλατα ή και τα δύο.

Σύμφωνα με την παράδοση, το καράβι στολιζόταν επειδή οι Έλληνες είχαν από πάντα δεσμούς με τη θάλασσα, ήδη από τα αρχαία χρόνια. Ακόμη, πολλοί ενήλικες και παιδιά εργάζονταν στα πλοία για να φέρουν χρήματα και ψωμί στις οικογένειές τους, ακόμη και τις αργίες. Το καραβάκι συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν τον ρόλο και ενός τιμητικού καλωσορίσματος για τους έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και στις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλείς στα άγρια κύματα. Συχνά τα παιδιά που πήγαιναν να πουν τα κάλαντα κρατούσαν μια μινιατούρα- στολισμένο καράβι. Στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα από τους γείτονες. Αν και το έθιμο αυτό έχει ατονίσει, κρατάει ακόμα στα νησιά, από όπου και προέρχεται.

Το 1833 στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα, από τον βασιλιά Όθωνα, στα ανάκτορα του Ναυπλίου. Μέχρι το 1950, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είχε επικρατήσει στα ελληνικά σπίτια.

Παρ' όλα αυτά, την 6η του Δεκέμβρη στολίζονται καράβια προς τιμή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι ο πρόδρομος του Σάντα Κλάους.

 

 

Ο Μισσισσιππής

 

   Ο Μισσισσιππής (αγγλικά: Mississippi) είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος 5969 χλμ. Πηγάζει από τη λίμνη Ιτάσκα της Πολιτείας Μινεσσότα και εκβάλει στον τον κόλπο του Μεξικού. Διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα νερού στον κόσμο.  

    Ο ποταμός είναι τμήμα του συστήματος ποταμών  Τζέφερσον-Μιζούρι-Μισσισσιππή, το μεγαλύτερο σύστημα ποταμών στη Βόρεια Αμερική και μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο. Με μήκος 6.275 χλμ, είναι το τέταρτο μακρύτερο, και χύνει στη θάλασσα 19.000 κυβ. μ. νερού το δευτερόλεπτο. Ο μακρύτερος των πολλών παραπόταμων του Μισσισσιππή είναι ο ποταμός του Μισούρι με τον ποταμό του Αρκάνσας να ακολουθεί. Με βάση τον όγκο ύδατος, ο μεγαλύτερος όλων των παραπόταμων του Μισσισσιππή είναι ο ποταμός Οχάιο.

   Ο ποταμός Μισσισσιππής κατά το παρελθόν θεωρούνταν ως το άτυπο σύνορο της «Άγριας Δύσης», η οποία παραδοσιακά οριοθετείται μεταξύ του ποταμού αυτού και των Βραχωδών Ορέων. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη misi-ziibi της γλώσσας των Ινδιάνων Ojibwe που σημαίνει ο «μεγάλος ποταμός». Στις όχθες του κατοικούν άνθρωποι για περίπου 5 χιλιάδες χρόνια. Επίσης, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, κατά τη διάρκεια μαχών του Εμφυλίου Πολέμου και αποφάσεων-ορόσημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

   Ο Μισσισιπής είναι σημαντική κυκλοφοριακή αρτηρία, καθώς είναι πλωτός σχεδόν μέχρι τις πηγές του. Μεγάλες πόλεις βρίσκονται κοντά στον ποταμό, όπως η Νέα Ορλεάνη  και το Σαιντ Λούις. Η έλευση του ατμόπλοιου το 1812, επέφερε αλλαγές σε αρκετά δρομολόγια, μειώνοντας το χρόνο μετακίνησης από το Λούισβιλ στη Νέα Ορλεάνη από 4 μήνες σε μόλις 20 μέρες.

   Ο Μισσισσιππής είναι άγριος ποταμός, που ποτέ δεν κατάφεραν να δαμάσουν οι άνθρωποι. Οι πλημμύρες του σκεπάζουν πάντα μεγάλες εκτάσεις και τα διάφορα έργα, που έχουν σκοπό να τον τιθασεύσουν, αποτυγχάνουν πάντα μπροστά στη δύναμη του. Σε αντάλλαγμα, προσφέρει πολυάριθμες υπηρεσίες στους κατοίκους των ΗΠΑ.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος

 

    Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Ιταλός θαλασσοπόρος χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλέας, διάσημος επειδή ανακάλυψε την Αμερική το 1492!

   Η καταγωγή του Κολόμβου είναι αντικείμενο διαφωνίας και πολλές περιοχές διεκδικούν την προέλευσή του. Η πιο αποδεκτή θέση ωστόσο είναι ότι γεννήθηκε στη Γένοβα.

   Ο Χριστόφορος Κολόμβος γεννήθηκε ανάμεσα στις 25 Αυγούστου και στις 31 Οκτωβρίου 1451 στη Γένοβα της Ιταλίας. Ο πατέρας του, Δομίνικος Κολόμβος ανήκε στην μεσαία τάξη και δούλευε στη Γένοβα και στη Σαβόνα. Η μητέρα του Κολόμβου ονομαζόταν Σουζάνα Φονταρόσσα, τα αδέρφια του ήταν ο Βαρθολομαίος, Τζιοβάννι Πελεγκρίνο και ο Γιάκομος.

   Ο Κολόμβος ποτέ δεν έγραψε στη μητρική του γλώσσα. Σε ένα από τα κείμενά του ο Κολόμβος έγραφε ότι πήγε στη θάλασσα στην ηλικία των 10 χρονών. Το 1470 η οικογένεια του Κολόμβου μετακόμισε στη Σαβόνα.

    O Χριστόφορος Κολόμβος ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου του 1492 με τρία καράβια από το λιμάνι Πάλος ντε λα Φροντέρα της Ισπανίας, για το ταξίδι, που θα τον οδηγούσε στην ανακάλυψη της Αμερικής. Έφτασε εκεί στις 12 του Οκτώβρη, αλλά έμεινε με την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.

   Μετά από λίγα χρόνια όταν ήταν 55 χρονών πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506 και ετάφη σε μοναστήρι της πόλης.

 

 

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το σχήμα της πυραμίδας προήλθε από παλαιότερους τύμβους ή συμβόλιζε τις ακτίνες του ήλιου ή ακόμα και μια σκάλα προς τον ουρανό γιατί πίστευαν ότι ενώνει την γη με τον ουρανό. Όλες οι πυραμίδες δεν ήταν ίδιες.Οι πρώτες πυραμίδες δεν ήταν τόσο μυτερές όπως τις έχουμε στο μυαλό μας. Στην πραγματικότητα ήταν πιο επίπεδες.
Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια σχετικά με τις αιγυπτιακές πυραμίδες είναι οι τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερσή τους. Το απίστευτο κατόρθωμα των Αιγυπτίων είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψη ότι χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια ασβεστόλιθοι και γρανίτες για την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Κάθε κομμάτι τοιχοποιίας ζύγιζε περίπου 2,5 τόνους. Και το μεγάλο ερώτημα παραμένει: πως κινούσαν αυτά τα τεράστια μπλοκ; Δυστυχώς, οι Αιγύπτιοι δεν άφησαν πίσω τους γραπτά αρχεία γι΄αυτό!
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας δεν είναι μόνο η πιο αναγνωρισμένη από τις πυραμίδες της Αιγύπτου, αλλά είναι και η μόνη από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου που σώζεται μέχρι σήμερα. Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι εντυπωσιακή για πολλούς λόγους, αλλά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αυτού του αξιοσημείωτου μνημείου είναι ότι μπορεί να πει και την ώρα. Η πυραμίδα λειτουργεί και σαν ένα τεράστιο ηλιακό ρολόι, με τη σκιά της να λέει την ώρα. Και δεν ήταν μόνο αυτό: μπορούσε να αποκαλύπτει τις εποχές και τις ισημερίες, επιτρέποντας στους Αιγύπτιους να ορίσουν το ηλιακό έτος. Η Αιγυπτολογία είναι ένα πολύ ενεργό πεδίο, όπου οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν, και με την βοήθεια της τεχνολογίας προσπαθούν να βρουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Κοντά στην ταφική περιοχή του Saqqara, η ανακάλυψη μούμιας γάτας και εκατοντάδων ξύλινων αγαλμάτων γάτας σε τάφο, δείχνει πόσα ακόμα υπάρχουν που δεν έχουμε ανακαλύψει γι' αυτό τον λαό.

Οι Παράξενοι Εσκιμώοι…

 

    Οι Εσκιμώοι είναι οι βορειότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Ζούνε σε μερικές περιοχές της Γροιλανδίας, στον Καναδά, στην Αλάσκα και στην Τσουκότκα η οποία βρίσκεται στην Ρωσία. Στις περιοχές που ζούνε έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.

   Οι Εσκιμώοι είναι κυνηγοί και ψαράδες. Κυνηγούν ταράνδους, φώκιες, θαλάσσιους ελέφαντες, πολικές αρκούδες και πουλιά. Μένουν σε ιγκλού τα οποία φτιάχνουν μόνοι τους από χιόνι και πάγο. Για να μεταδοθεί θερμότητα στα εσωτερικά του ιγκλού οι Εσκιμώοι καίνε λίπος φάλαινας. Μετακινούνται με έλκηθρα, τα οποία σέρνουν σκυλιά. Τα σκυλιά των Εσκιμώων έχουν πάρα πολύ καλή όσφρηση και τους βοηθάνε στο κυνήγι τους. Το καλοκαίρι ζούνε σε σκηνές από δέρμα φώκιας ή τάρανδου.

   Βέβαια σήμερα χρησιμοποιούν και τζιπ όταν αυτό το επιτρέπει το πάχος των πάγων. Κάποιοι κατοικούν και σε πιο μοντέρνα σπίτια.

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες

Πανοραμική άποψη του σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας

Πηγή : RonnySiegel

   Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες, ήταν αθλητικοί αγώνες μεταξύ αγωνιζόμενων από τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και οι σημαντικότεροι από τους πανελλήνιους αγώνες της αρχαίας Ελλάδας. Διεξάγονταν στην αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα έτη από το 776 π.Χ., και διοργανωνόταν έως το 392 μ.Χ. όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος τους κατάργησε οριστικά.

   Κατά τον 19ο αιώνα πραγματοποιήθηκαν 4 διοργανώσεις των Ολύμπιων στην Αθήνα, ως αναβίωση των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Από το 1896, οι σύγχρονοι αγώνες έγιναν διεθνείς και αναβίωσαν με την ονομασία Ολυμπιακοί αγώνες, γνωστοί και ως θερινοί Ολυμπιακοί ενώ διεξάγονται και χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες από το 1924.

   Οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν από τους αρχαίους Έλληνες που ήθελαν να διοργανώσουν μία εκδήλωση πανελλήνιου χαρακτήρα. Διότι παλιά οι Έλληνες ζούσαν χωρισμένοι και απλωμένοι σε ένα ευρύ γεωγραφικό χώρο και δε συγκροτούσαν ενιαίο κράτος με τη σημερινή έννοια του όρου. Στην ιστορική λοιπόν εποχή οι Ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονταν μετά το θερινό ηλιοστάσιο κάθε τέσσερα χρόνια. Η τετραετία αυτή ονομαζόταν «πενθετηρίς», επειδή οι αρχαίοι συμπεριλάμβαναν και τα δύο έτη της διοργάνωσης, που σημάδευαν την αρχή και το τέλος της περιόδου. Οι πενθετηρίες ονομάζονταν με τον αύξοντα αριθμό της εκάστοτε Ολυμπιάδας και χρησίμευαν ως χρονική αναφορά.

   Τα αγωνίσματα ήταν τα εξής : οι αγώνες δρόμου, η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, το πένταθλο (τροχάδην, άλμα, πάλη, δισκοβολία και ακόντιο) και οι ιππικοί αγώνες.

   Το έπαθλο των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο κότινος, που είναι ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς.

   Οι 10 πιο σπουδαίοι αθλητές των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν οι εξής: Ονόμαστος ο Σμυρναίος, Όρσιππος ο Μεγαρεύς, ο Ευρυλεώνις της Σπάρτης, η Κυνίσκα της Σπάρτης, ο Διαγόρας της Ρόδου, Μελανκόμας ο Κάριος, Άστυλος ο Κροτωνιάτης, Θεαγένης ο Θάσιος, Ο Λεωνίδας της Ρόδου και ο Μίλων ο Κροτωνιάτης. (Πηγή: eirinika.gr)

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ