- 2 κ.σ ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 7-8 μέτρια τρυφερά καρότα (700 γραµ.)
- 1 γλυκοπατάτα κόκκινη (ή μια μεγάλη πατάτα)
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 τρυφερό πράσο
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή κότας)
- 1 πρέζα τζίνντερ τριμμένο
- 1 πρέζα κύμινο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φλούδα πορτοκαλιού (μικρό κομμάτι)
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο σχοινόπρασο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για την καροτόσουπα βελουτέ, καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε. Σε μία μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο να ζεσταθεί. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένα πράσο, κρεμμύδι, σέλερυ για 3 λεπτά.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τη γλυκοπατάτα και τα καρότα σε μικρά καρέ. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Τα σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό. Αφήνουμε την καροτόσουπα να βράσει για 25 λεπτά.
Βγάζουμε τη σούπα από τη φωτιά αφού μαλακώσουν τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Έτσι, γίνεται η καροτόσουπα βελουτέ.
Ξαναβάζουμε την καροτόσουπα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού.
Σερβίρουμε την καροτόσουπα με γιαούρτι ή ταχίνι στην vegan εκδοχή της.
Μυστικά για τη σούπα βελουτέ
-Καλό είναι στη βελουτέ σούπα να είναι όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα για να βράζουν στον ίδιο χρόνο.
-Για πιο λεία και βελούδινη βελουτέ, περνάμε τη βελουτέ σούπα από ένα λεπτό σουρωτήρι σινουά, για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα έχει μέσα κομματάκια λαχανικών. Πιέστε με μία κουτάλα τα υλικά στο σινουά και ρίξτε λίγο ζωμό ή νερό πιέζοντας, ώστε να βοηθήσετε τον πολτό να αραιώσει και να περάσει εύκολα από τη σίτα.
-Για πιο λεία και βελούδινη βελουτέ, περνάμε τη βελουτέ σούπα από ένα λεπτό σουρωτήρι σινουά, για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα έχει μέσα κομματάκια λαχανικών. Πιέστε με μία κουτάλα τα υλικά στο σινουά και ρίξτε λίγο ζωμό ή νερό πιέζοντας, ώστε να βοηθήσετε τον πολτό να αραιώσει και να περάσει εύκολα από τη σίτα.