- 2 ποτ. ελαιόλαδο
- 1 ποτ. ζάχαρη (όχι γεμάτο)
- Μισό ποτ. νερό
- 1 ποτ. χυμό πορτοκάλι, φρέσκο
- 1 κ.σ. μέλι
- 360 γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα
- 10 γρ. αμμωνία
- 15 γρ. σόδα
- 1 μικρό μοσχοκάρυδο, ξυσμένο
- Φλούδα από 1 πορτοκάλι, ξυσμένη
- 1 κ.γλ. κανελογαρύφαλλα, κοπανισμένα
- 1300 γρ. περίπου αλεύρι
- Καρύδια κοπανισμένα, για πασπάλισμα
- 1 ποτ. νερό
- 1 ποτ. ζάχαρη
- 1 ποτ. μέλι
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και το χτυπάμε με το μίξερ καλά, μέχρι να ασπρίσει.
Στην συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τη διαλυμένη σόδα, τα καρύδια, την αμμωνία και τα μπαχαρικά.
Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε όλα στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
Έπειτα, πλάθουμε τα μελομακάρονα και με έναν τρίφτη τυριού πατάμε τη μια τους πλευρά, ώστε να δημιουργηθεί το σχέδιο του.
Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Στο μεταξύ, βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση.
Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, βουτάμε τα μελομακάρονα ένα – ένα στο σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή σπάτουλα.
Τέλος, τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και με καρύδια κοπανισμένα.