Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μελάσα ή το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα και το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μείγμα.
Προσθέτουμε το αυγό και με μίξερ χειρός ή σύρμα χτυπάμε τα υλικά για 1-2′ να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται. Δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν παγώσει και θα γίνει μια χαρά.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο. Δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο σε κάθε κομμάτι ζύμης σαν χοντρό φύλλο. Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Η ζύμη πρέπει να παγώσει πολύ καλά, αλλιώς θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 λαμαρίνες.
Αφού παγώσει καλά η ζύμη ανοίγουμε φύλλο λεπτό. Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Όσο πιο παχύ το φύλλο τόσο πιο μαλάκα θα βγουν τα μπισκότα στο κέντρο τους.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο να γίνει λεπτό. Μπορούμε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη ή να ανοίξουμε το φύλλο ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες (να θυμάστε ότι η ζύμη για να μην σας παιδέψει στο άνοιγμα, πρέπει να είναι παγωμένη καλά).
Κόψτε την κρύα ζύμη σε μπισκότα με διάφορα κουπ πατ που βουτάτε κάθε φορά που κόβετε, μέσα σε αλεύρι. Να κόβετε τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα κοντά κοντά, ώστε να μην έχετε περισσεύματα ζύμης χαμένα.
Αραδιαζουμε στις στρωμένες με χαρτί λαμαρίνες αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
Ψήνουμε τα gingerbread cookies γύρω στα 10′ περίπου, ανάλογα με το πάχος που έχουμε δώσει. Όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες στο 10′ είναι έτοιμα.Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μελάσα ή το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα και το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μείγμα.
Προσθέτουμε το αυγό και με μίξερ χειρός ή σύρμα χτυπάμε τα υλικά για 1-2′ να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται. Δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν παγώσει και θα γίνει μια χαρά.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο. Δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο σε κάθε κομμάτι ζύμης σαν χοντρό φύλλο. Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Η ζύμη πρέπει να παγώσει πολύ καλά, αλλιώς θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 λαμαρίνες.
Αφού παγώσει καλά η ζύμη ανοίγουμε φύλλο λεπτό. Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Όσο πιο παχύ το φύλλο τόσο πιο μαλάκα θα βγουν τα μπισκότα στο κέντρο τους.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο να γίνει λεπτό. Μπορούμε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη ή να ανοίξουμε το φύλλο ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες (να θυμάστε ότι η ζύμη για να μην σας παιδέψει στο άνοιγμα, πρέπει να είναι παγωμένη καλά).
Κόψτε την κρύα ζύμη σε μπισκότα με διάφορα κουπ πατ που βουτάτε κάθε φορά που κόβετε, μέσα σε αλεύρι. Να κόβετε τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα κοντά κοντά, ώστε να μην έχετε περισσεύματα ζύμης χαμένα.
Αραδιαζουμε στις στρωμένες με χαρτί λαμαρίνες αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
Ψήνουμε τα gingerbread cookies γύρω στα 10′ περίπου, ανάλογα με το πάχος που έχουμε δώσει. Όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες στο 10′ είναι έτοιμα.