Γεια σας κορίτσια!!! Τι κάνετε; Θα φτιάξω ένα αφιέρωμα με αφορμή τη χθεσινή ημέρα, δηλ. των τριών Ιεραρχών. Οι τρεις ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από το 1100 μ.Χ., όμως από το 1842 ονομάζεται και “Γιορτή των Γραμμάτων”, καθώς οι τρεις ιεράρχες ήταν μορφωμένοι άνθρωποι, δάσκαλοι, ρήτορες, συγγραφείς. Διέθεσαν όλη τους την περιουσία και πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματα. Γι’ αυτό και θεωρούνται και προστάτες των μαθητών. Όμως, δεν έκαναν μονάχα αυτό, αφιέρωσαν και τη ζωή τους στον Χριστό. Η εποχή τους δικαιολογημένα λέγεται: “Χρυσός Αιώνας της Εκκλησίας”

Αυτές είναι κάποιες βασικές πληροφορίες για τους τρεις ιεράρχες, αλλά αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα, μπείτε ΕΔΩ ή στα πρώτα μπλε γράμματα (βλ. λίγο πιο πάνω).

 

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΣΤΙΧΟΙ

Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς Τρισηλίου θεότητος, τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τούς μελιῤῥύτους ποταμούς τῆς σοφίας, τούς τήν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τόν μέγαν, καί τόν Θεολόγον Γρηγόριον, σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννη, τῷ τήν γλῶτταν χρυσοῤῥήμονι, πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν· αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι, ὑπέρ ὑμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ (ΔΗΛ. ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ)

Μέγας Βασίλειος

«Να προσέχουν τα παιδιά με ποιους συναναστρέφονται, να προσέχουν ποιους κάνουν φίλους. Όπως ο μολυσμένος αέρας, όταν τον εισπνεύσουμε, αφήνει μέσα μας χωρίς να τα βλέπουμε μικρόβια της αρρώστιας, έτσι και το κακό περιβάλλον αφήνει μέσα στη ψυχή του παιδιού τη μόλυνσή του.»

Κι όταν διαβάζουν τα παιδιά, αλλά και όλοι μας πρέπει να κάνουμε όπως οι μέλισσες που με πολλή σοφία τρυγούν από κάθε άνθος, μόνο ότι είναι χρήσιμο.

Οι γονείς οφείλουν να φροντίζουν για τη μόρφωση των παιδιών τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Γρηγόριος Ναζιανζηνός – Θεολόγος

«Τίποτα αντάξιο δεν υπάρχει του πιστού φίλου»

όμως:

«Σε καμιά περίπτωση της ζωής σου να μην κάνεις φίλο τον άνθρωπο τον πονηρό»

γιατί:

«Σε ψυχές διεφθαρμένες, τίποτε απ΄ τα καλά δεν είναι αξιόπιστο».

Ιωάννης Χρυσόστομος

«Οι γονείς που δε φροντίζουν για τη μόρφωση των παιδιών τους θεωρούνται φονιάδες, γιατί η μόρφωση είναι που θα καλλιεργήσει την ψυχή του παιδιού.»

Οι γονείς οφείλουν ακόμα να συμβουλεύουν τα παιδιά τους, γιατί κατά το Μέγα Βασίλειο:

«Άνθρωπος που δεν συμβουλεύεται άλλον μοιάζει με ακυβέρνητο πλοίο, που έχει παραδοθεί στη δύναμη των ανέμων»

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να τα επιπλήττουν συνεχώς γιατί, όπως τονίζει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος:

«Όποιος επιπλήττει τους νέους χωρίς συγχρόνως να τους παρηγορεί, τους κάνει σκληρότερους. Διότι δεν μπορούν να σηκώσουν το φορτίο των συνεχών ελέγχων και γι΄ αυτό και με βιαιότητα αντιδρούν. Για να προλάβουμε λοιπόν τους πόνους που προκαλούν οι έλεγχοι, πρέπει να τους συνοδεύουμε με λόγια καλοσύνης.

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/apofthegmata-ke-symvoules-ton-trion-ierarchon/

ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ

Ψάξτε μια ενδιαφέρουσα πληροφορία (καλύτερα όχι απ’ τη Βικιπαίδεια, επειδή την έχω αναρτήσει, αλλά μην ανησυχείτε υπάρχουν άπειρες ιστοσελίδες για τους Τρεις Ιεράρχες) σχετικά με τους Τρεις Ιεράρχες και ανεβάστε την είτε ως σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση είτε ως καινούρια ανάρτηση.

Leave a Reply