Ελληνικά

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Το θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία  ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18000 ατόμων.

Κατασκευάσθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., στο πλαίσιο του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος που πραγματοποίησε ο Πύρρος , βασιλιάς της Ηπείρου, προκειμένου να αναμορφώσει το πανελλήνιο ιερό και να του δώσει μνημειακό χαρακτήρα.

Το τεράστιο κοίλο του θεάτρου διαμορφώθηκε σε φυσική  κοιλότητα στους πρόποδες του όρους Τόμαρος. Το κοίλο του θεάτρου χωριζόταν με τέσσερις οριζόντιους διαδρόμους σε τρία τμήματα (19 σειρές εδωλίων το κάτω, 15 το μεσαίο και 21 το επάνω) και με δέκα κλίμακες σε εννιά κερκίδες. Η κατώτερη σειρά εδωλίων ήταν η λεγόμενη προεδρία, είχε λίθινα καθίσματα και προοριζόταν για τα επίσημα ή τιμώμενα πρόσωπα. Η ορχήστρα δεν αποτελούσε ολόκληρο κύκλο και είχε διάμετρο 18,70 μέτρα και στο κέντρο της υπήρχε ένας λαξευμένος βράχος που αποτελούσε τη βάση του βωμού του Διονύσου. Η σκηνή του θεάτρου ήταν διώροφο , ορθογώνιο κτήριο με ισοδομική τοιχοποιία και διαστάσεις 31,20 x 9,10μ. Στις άκρες του υπήρχαν δύο τετράγωνες αίθουσες, τα παρασκήνια, και μεταξύ αυτών τέσσερις πεσσοί.

Μετά την καταστροφή του θεάτρου από τους Αιτωλούς το 219 π.Χ. το θέατρο επανακατασκευάστηκε με κάποιες αλλαγές. Το θέατρο διατηρήθηκε με αυτή τη έως τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. όπου σταμάτησε να λειτουργεί.

Αφήστε μια απάντηση