Ελληνικά

Αθανάσιος Διάκος: η μάχη της Αλαμάνας

Εγώ ο Αθανάσιος Διάκος γεννήθηκα το 1.788 στην άνω Μοσουνίτσα της Φωκίδας. Ο πατέρας μου με έστειλε να γίνω μοναχός γιατί δεν μπορούσε να θρέψει την οικογένειά μου. Μετά από πέντε χρόνια αποφάσισα να εγκαταλείψω το μοναστήρι για να πολεμήσω για την Ελληνική επανάσταση.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ

Η μάχη της Αλαμάνας ήταν μία από τις πρώτες μάχες του Εθνικού Ξεσηκωμού .Στις αρχές Απριλίου 1.821 η Ανατολική Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα) βρισκόταν σε επαναστατικό αναβρασμό, όπως η Δυτική Ρούμελη και η Πελοπόννησος.

Μπήκα στη Φιλική Εταιρία το 1.818. Και το 1.820έγινα αρματολός στη Λιβαδιά. Τον Απρίλιο του 1.821 σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς κατέλαβα το φρούριο της Λιβαδιάς και χρησιμοποιώντας το ως ορμητήριο, έδωσα πολλές νικηφόρες μάχες. Στις 23 Απριλίου 1.821 έδωσα μάχη με τα στρατεύματα του Τούρκου Όμερ Βρυώνη, όπου με συνέλαβαν και με βασάνισαν  για να σταματήσω την Ελληνική επανάσταση όμως εγώ δεν δέχτηκα και τους είπα <<εγώ Γραικός γεννήθηκα Γραικός θε να πεθάνω>> όπου βρήκα τραγικό θάνατο με ανασκολόπισαν  δηλαδή  με σούβλισαν.

Χρονολογία  23 Απριλίου 1821
Τόπος Θερμοπύλες
Έκβαση Νίκη των Τούρκων

 

 

Αφήστε μια απάντηση